Periuţa de dinţi: cât de des ar trebui să o înlocuieşti

Periuţa de dinţi: cât de des ar trebui să o înlocuieşti

Redactor Andreea Baluteanu

Dacă te numeri printre persoanele care pot să indice cu exactitate vârsta periuței lor de dinți, te felicităm. Însă cele mai multe dintre noi nu ne regăsim nici pe departe în această situație fericită. Cel mai adesea, cumpărăm o periuță de dinți atunci când cea veche nu mai e funcțională sau când ne cucerește un model nou la supermarket și știm că trebuie să îl avem acasă.

Astfel, înlocuirea periuței de dinți e un eveniment cel mai adesea aleatoriu, provocat de diverse circumstanțe și rareori de sfatul medicilor. Ceea ce i-a determinat pe stomatologi să ajungă la trista concluzie că ne schimbăm mult prea rar periuța de dinți. Pregătește-te să îți îmbunătățești igiena orală: îți povestim în rândurile de mai jos cât de des trebuie să îți schimbi periuța, dar și care sunt pericolele ce te așteaptă dacă nu te conformezi!

Punem punctul pe i: cât de des trebuie să îți schimbi periuța de dinți

Medicii stomatologi sunt de părere că majoritatea dintre noi nu ne schimbăm suficient de des periuța de dinți. Poți să ai o grijă sfântă de igiena ta orală, dar dacă, din rutină, plictiseală sau exces de sentimentalism, refuzi să te mai desparți de periuța ta, există riscul ca aceasta să te îmbolnăvească.

fata care se spala pe dinti

Și totuși, cât de des trebuie să îți schimbi periuța? Specialiștii estimează că o dată la 3 luni. După acest interval, e foarte probabil ca periuța să nu îți mai curețe dinții așa cum trebuie sau chiar să ajungă să provoace sângerări din cauza faptului că perii săi s-au deteriorat.

Însă intervalul trebuie redus dacă ai fost răcită. Pe periuța de dinți pot persista bacterii din perioada în care ai fost bolnavă, care ajung să-ți afecteze din nou sistemul imunitar, chiar dacă te-ai vindecat. Așa că, pentru a contracara acest risc, scapă de periuța de dinți după ce te-ai însănătoșit.

Cum să îți amintești să o înlocuiești? Setează o alarmă pe telefon sau scrie data de „expirare” a periuței cu o cariocă waterproof pe corpul acesteia. Dacă ai uitat când ai cumpărat-o, inspectează perii: în momentul în care s-au decolorat, e clar că trebuie să adopți o periuță de dinți nouă în viața ta.

Cum să îți păstrezi periuța de dinți curată

Chiar și atunci când o păstrezi în viața ta doar pentru 3 luni, tot e indicat să faci tot posibilul pentru a o curăța ca la carte. Pe periuță trăiesc laolaltă circa 1,2 milioane de bacterii și, deși majoritatea sunt inofensive și deja prezente și în gura noastră, tot nu strică să le pui pe fugă din când în când.

E de la sine înțeles că după ce te speli pe dinți clătești și periuța, iar acest act distruge într-adevăr majoritatea bacteriilor aflate pe aceasta. Sunt însă și alte metode prin care te poți asigura că periuța ta de dinți e curată ca lacrima.

„Îneac-o” în apă de gură. Scufundă periuța de dinți în apă de gură și ține-o acolo timp de circa 4 ore. Clătește cu apă înainte de a o folosi.

Dezinfectează în oțet distilat. O metodă mai naturală de a curăța periuța de dinți este de a o lăsa peste noapte în oțet alb distilat. Așa te vei asigura că spui „adio” și celor mai încăpățânate bacterii.

Igienizează în apă fierbinte. 10 minute petrecute în apă care fierbe sunt suficiente pentru ca periuța ta să aibă parte de o curățare ca la carte.

Ce boli poți face dacă nu îți schimbi periuța de dinți

Îți readucem aminte de cele 1,2 milioane de bacterii care locuiesc fericite pe periuța ta de dinți. Iată ce pericole pentru sănătate pot prezenta acestea!

Te pot îmbolnăvi de gripă. Ți-am vorbit mai sus despre necesitatea de a-ți schimba periuța de fiecare dată când ești bolnavă, deoarece virusurile de pe aceasta îți pot infecta din nou sistemul imunitar. Dar mai poate exista o problemă: dacă îți păstrezi periuța aproape de cea a cuiva care e bolnav, poți contracta răceala la rândul tău.

cuplu se spala pe dinti

Apariția plăcii bacteriene. Placa este definită drept acumularea de bacterii pe suprafața dinților. În mod normal, aceasta e eliminată prin periaj, dar atunci când perii se învechesc, nu mai sunt atât de eficienți în îndepărtarea plăcii.

Tartru. Dacă tot nu îți schimbi periuța, placa se va solidifica și va conduce la apariția tartrului. Depozitele de tartru nu sunt doar inestetice, dar pot provoca și gingivită, o inflamație a gingiilor care poate determina inclusiv pierderea dinților.

Sângerarea gingivală. Perii care se învechesc pot prezenta vârfuri despicate, precum firul de păr, care ajung să rănească gingiile. Acest fapt poate provoca sângerări, deși, în mod ironic, perii sunt acum mai moi decât prima dată când ai cumpărat periuța de dinți.

Cum să îți alegi o periuță de dinți nouă

Ai decis că este timpul să mergi la cumpărături? Felicitări! Iată de ce să ții cont când îți achiziționezi periuța de dinți nouă!

Fii atentă la peri! Multe dintre noi preferăm periuțele cu peri tari deoarece suntem convinse că un periaj agresiv ne curăță dinții. Dar stomatologii consideră că astfel putem provoca sângerări gingivale. De aceea, e de preferat să optezi pentru periuțe de dinți cu peri moi sau medii ca duritate.

Ține cont de forma periuței. Nu poți descoperi modelul ideal decât prin încercări. Fiecare are o anumită formă a gurii, iar periuțele diferă și ele din acest punct de vedere: între voi trebuie să existe o compatibilitate perfectă. Ca să te asiguri că periuța ta de dinți îți e suflet pereche, execută primul periaj în fața oglinzii, ca să poți spune cu certitudine că periuța ajunge și la ultimii molari.

Ia în calcul lupta de salvare a planetei. Depunem lupte neîncetate pentru a scăpa de plasticul care ne scufundă lumea, la propriu, de aceea e recomandat să optezi pentru o periuță cu mâner din bambus și peri naturali. Nepoții și strănepoții tăi îți vor mulțumi!

Dacă nu mai ții minte când ți-ai cumpărat periuța de dinți, e cazul să o schimbi. Asigură-te că acum notezi undeva data și că o vei înlocui după 3 luni. Curăț-o ca la carte, după sfaturile noastre, și te vei bucura de o igienă orală de cinci stele!

Află și de ce nu e bine să te speli pe dinți după ce mănânci!

Surse foto: iStock

Articolul urmator
De ce este extrem de important să avem o igienă corectă a gurii, conform medicului Adina Alberts
De ce este extrem de important să avem o igienă corectă a gurii, conform medicului Adina Alberts
Cât de des te faci de rușine în public?
Incepe quiz
Cât de des te faci de rușine în public?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.