Tot ce trebuie sa stii despre eroziunea acida - una dintre cele mai frecvente afectiuni ale dintilor

Tot ce trebuie sa stii despre eroziunea acida - una dintre cele mai frecvente afectiuni ale dintilor

Redactor Divahair.ro

Eroziunea acida este una dintre cele mai frecvente afectiuni ale dintilor. Afla cele mai importante informatii despre aceasta, cauzele si simptomele. 

Informatii despre eroziunea acida

Eroziunea dentara scade rezistenta suprafatei dentare, aceasta devenind predispusa la uzura sau tocire, iar prin eroziune acida smaltul dintelui se deterioreaza gradual, se subtiaza si poate fi usor indepartat. Eroziunea smaltului dintilor este o problema specifica societatii contemporane, iar prevalenta ei este in crestere, fiind determinata de stilul de viata modern.

 

Pe de o parte, de faptul ca alimentele si bauturile pe care le consumam, ca parte a unei diete sanatoase, sunt in mare parte acide (fructele, sucurile din fructe, otetul pentru salate, bauturile carbogazoase, vinul).

Pe de alta parte, pentru ca obiceiurile alimentare s-au schimbat, oamenii nu mai respecta orele de masa si nici cele trei mese pe zi, iar meniul este mult mai variat.

Primele semne ale eroziunii acide nu sunt vizibile cu ochiul liber: dintii se pot subtia, devin transparenti, se ingalbenesc si isi pot schimba forma.
 

Doar medicul dentist poate diagnostica eroziunea acida, de aceea este foarte important sa se faca un control regulat la medicul dentist, o data la sase luni.

Factorii care determina eroziunea acida sunt extrinseci si intrinseci. Printre factorii extrinseci se numara: alimentele cu grad ridicat de aciditate (precum citricele), consumul excesiv de alimente si bauturi acide. Factorii intrinseci sunt legati de anumite afectiuni gastro-intestinale sau probleme de sanatate precum boala refluxului gastroesofagian (RGE).

Afla raspunsurile la cele mai frecvente intrebari legate de eroziunea acida


1. Care sunt cele mai "rele" bauturi/alimente pentru smaltul dintilor?

Bauturile si alimentele acide, dar si bauturile carbogazoase, afecteaza smaltul dintilor prin dizolvarea sau eroziunea acestuia. Atat bauturile si alimentele acide, cat si bauturile carbogazoase dizolva smaltul dintilor datorita faptului ca au un nivel al pH-ului redus.

Cateva exemple de alimente si bauturi cu un nivel scazut de aciditate ar fi: vinul rosu, care are un pH de 3,4; sucul de mere/portocale, cu un pH cuprins intre 3,4-3,7; grapefruitul , care are un pH de 3,2.  

pH-ul nu este singurul factor pe care trebuie sa-l avem in vedere cand vorbim de eroziunea acida, pentru ca indicele de aciditate este legat si de cantitatea de saliva necesara pentru a neutraliza substantele acide. De exemplu, apa carbogazoasa are un potential redus de eroziune deoarece este neutralizata cu usurinta.

2. Daca totusi nu poti renunta la ele, cum te poti proteja?

Putem sa ne protejam smaltul dintilor de eroziunea acida evitand periajul dintilor imediat inainte sau imediat dupa contactul cu substantele acide, folosind o pasta de dinti speciala, cu rol de remineralizare/ reintarire a acestuia, o periuta de dinti cu perii moi si o apa de gura cu fluor cu efect remineralizant /neutralizant.  

De asemenea, este bine sa evitam obiceiurile care faciliteaza aparitia eroziunii acide, asa cum sunt plimbatul bauturilor prin gura, bautul cu inghitituri mici sau tinutul bauturilor in gura. Este foarte bine sa folosim un pai atunci cand consumam bauturi acide sau carbogazoase si sa nu plimbam fructele in gura atunci cand le consumam, pentru a minimiza contactul acizilor cu smaltul.

Este foarte important sa folosim o pasta de dinti putin abraziva si bogata in fluor care remineralizeaza smaltul dintilor si ajuta la protejectia impotriva eroziunii acide.

Noul Sensodyne ProSmalt protejeaza dintii impotriva atacului zilnic al substantelor acide iar datorita continutului bogat in fluor ajuta la reintarirea stratului de smalt. In plus, folosita de doua ori pe zi, protejeaza impotriva cariilor si asigura o respiratie proaspata.

3. E adevarat ca pastele de dinti trebuie schimbate la fel de des ca si periutele?

Este foarte important ca atunci cand ne alegem o pasta de dinti sa consultam un medic dentist care ne poate ajuta sa alegem acel produs potrivit cu starea de sanatate a cavitatii noastre bucale si care sa aiba o actiune complementara procedurilor efectuate in cabinetul stomatologic.

In aceste conditii, nu este recomandat sa schimbam pasta de dinti intrucat folosirea pe termen lung are efecte pozitive in directia ameliorarii igienei orale sau a prevenirii aparitiei anumitor afectiuni la nivel bucal.

4. Copiii sunt mai expusi la eroziune acida prin comparatie cu adultii?

Eroziunea acida afecteaza atat adultii, cat si copii, insa studiile  arata ca prevalenta la copii este in crestere, mai ales datorita faptului ca alimentatia celor mici contine intr-o proportie destul de mare alimente si bauturi acide, precum sunt fructele si sucurile de fructe sau bauturi carbogazoase.

37% dintre copiii cu vârsta între 11-13 ani din Marea Britanie şi 41% în SUA prezintă uzură dentară în urma acţiunii acizilor , Deery C, Wagner ML, Longbottom C, Simon R, Nugent ZJ. Pediatr Dent. 2000;22(6):505- 0.

5. E adevarat ca scrasnitul din dinti dauneaza integritatii smaltului?

Daca o persoana are obiceiul de a scrasni dintii des si repetat, atunci vorbim de o actiune mecanica care poate dauna smaltului dintilor.

Articolul urmator
Cele mai bune ceaiuri pentru subțierea sângelui
Cele mai bune ceaiuri pentru subțierea sângelui
Ghicim ce zodie ești! Tot ce trebuie să faci e să ne zici care sunt vedetele tale preferate
Incepe quiz
Ghicim ce zodie ești! Tot ce trebuie să faci e să ne zici care sunt vedetele tale preferate

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.1 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    Dina (anonim)
    14 septembrie 2011 16:04

    plimba prin gura bauturi si tot ce vrei :D daca apoi faci una din astea 1. te speli pe dinti 2. folosesti apa de gura 3. mesteci o guma fara zahar, orbit, horbit, norbit