Impactul pozitiv al COVID-19. Ce s-ar întâmpla cu omenirea, dacă s-ar limita doar la activitățile strict necesare

Impactul pozitiv al COVID-19. Ce s-ar întâmpla cu omenirea, dacă s-ar limita doar la activitățile strict necesare

Otilia Geavlete, redactor Divahair.ro

O postare recentă a activistei pentru mediu Erin Brockovich a atras atenția internauților, pentru că a pus într-o lumină nouă una dintre mai recente probleme mondiale: criza provocată de pandemia COVID-19.

Cunoscută pentru acțiunea ei curajoasă împotriva gigantului american Pacific Gas and Electric Company din 1993,  Erin a devenit o personalitate media, fiind gazda unor emisiuni precum Challenge America with Erin Brockovich pe ABC și Final Justice pe Zone Reality.

erin brockovich

Procesul de succes pe care l-a intentat companiei americane a avut un mare răsunet, fiind subiectul filmului Erin Brockovich, din 2000, pentru care Julia Roberts a primit numeroase premii, printre care Globul de Aur și Academy Award pentru cea mai bună actriță.

În ciuda faptului că nu era licențiată în drept, Erin Brockovich a reprezentat firma de avocatură Masry and Vititoe, în procesul contra PG&E, demonstrând că respectiva companie a utilizat o substanță cancerigenă, cromul hexavalent, ca agent de răcire și a infestat pânza freatică pe o distanță de aproximativ 3 kilometri, în orașul Hinkley din sudul Californiei.

În urma procesului, firma de avocatură a primit suma de 133,6 milioane de dolari, iar Brockovich a încasat un bonus de 2,5 milioane de dolari.

Din acel moment, Erin Brockovich a pledat  și în alte procese anti-poluare, demonstrând implicarea mai multor companii în deversarea de substanțe periculoase în mediu, ce au provocat creșterea numărului de cancere și tumori cerebrale în anumite zone din California, Missouri sau Texas.

COVID-19 a scăzut nivelul de poluare

Postarea lui Brockovich din 3 martie 2020 a primit mii de aprecieri și a provocat sute de comentarii pe Facebook. Iată ce a scris activista:

”Un rezultat interesant al coronavirusului ca impact asupra mediului nostru.

Carantina impusă în China pentru a reduce răspândirea coronavirusului a avut un efect secundar neașteptat - o scădere susținută a poluării aerului.

NASA a declarat sâmbătă că a înregistrat "scăderi semnificative" ale nivelului dioxidului de azot toxic în China, în luna februarie. Dioxidul de azot este emis prin arderea combustibilului mașinilor, centralelor electrice și utilajelor de construcții și poate agrava simptomele respiratorii și astmul, printre alte efecte negative.”

Erin Brockovich a preluat informațiile și imaginile din cadrul unui articol publicat în Business Insider, care arată cum poluarea aerului în China a scăzut simțitor din ianuarie până în februarie, ca urmare a faptului că milioane de persoane s-au aflat în carantină sau izolate la domiciliu. Încercarea de a stopa răspândirea virusului a avut un astfel de impact pozitiv.

poluarea in china

"Este pentru prima dată când am văzut o scădere atât de dramatică a poluării, pe o arie atât de extinsă, în urma unui anumit eveniment.", a arătat Fei Liu, cercetător al calității aerului pentru NASA.

Acest lucru este benefic pentru China, care înregistrează una dintre cele mai înalte rate ale poluării din lume, cu orașe precum Hotan și Kashgar aflate în topul 20 mondial ca nivel de poluare.

Ce s-ar întâmpla dacă am sta mai mult în casă

Unul dintre efectele secundare ale epidemiei cu COVID-19 a fost acela că în multe zone ale lumii, oamenii și-au limitat activitățile și au rămas mai mult în casă, decât o făceau de obicei. Ca atare, poluarea provocată de mașini a scăzut, iar în anumite zone faptul că unele fabrici nu au mai lucrat o perioadă a determinat o scădere și mai importantă a noxelor.

Te-ar mai putea interesa și Transportul în comun în vremea coronavirusului – cum este mai sigur pentru sănătatea ta să călătorești

În China, rata de dioxid de azot din aer a fost cu 30% mai redusă în perioada carantinei, emisiile de carbon fiind de asemenea diminuate cu 25%.

Deci, dacă ne-am limita la activitățile necesare și am petrece mai mult timp acasă, deplasându-ne mai rar cu mașinile și reducând lucrul în structuri producătoare de noxe, probabil că poluarea ar scădea dramatic în câteva luni de zile.

În plus, s-ar înregistra și alte beneficii, poate un grad ce comunicare mai mare între cei apropiați, mai multă solidaritate și o atenție crescută față de lumea din jurul nostru. Am avea timp pentru lucrurile pe care nu reușim să le facem așa cum ne dorim, pentru odihnă și stat de vorbă cu cei dragi. Desigur, dacă am fi cu toții sănătoși.

Printre comentariile de la postarea lui Erin Brockovich au existat chiar voci care au susținut că evenimente precum epidemia COVID-19 sunt măsuri pe care natura le ia pentru a se proteja împotriva oamenilor.

În ciuda aprecierilor pozitive legate de efectele secundare ale COVID-19, nu trebuie să trecem în extrema în care să considerăm o calamitate drept un semnal de alarmă necesar, pentru a ne trezi la realitate.

Desigur că orice eveniment care aduce o situație de criză poate avea, în mod indirect, efecte pozitive, crescând gradul de conștientizare asupra unor aspecte pe care tindem să le ignorăm în viața noastră mult prea grăbită.

maini

Dar este, oare, nevoie de astfel de situații catastrofice, pentru a ne da seama că trebuie să schimbăm ceva în modul nostru de viață? Oricât de ”benefice” ar fi efectele secundare ale COVID-19, nu trebuie să uităm că mii de persoane au plătit cu viața, pentru ca omenirea să aibă un moment de revelație, de care este posibil să uite imediat ce situația va reintra în normal. 

Urmărește harta interactivă a îmbolnăvirilor cu coronavirus aici.

Surse foto: Getty, Pixabay, businessinsider.com

Articolul urmator
Riscul la care te expui zilnic! Ce se întâmplă în organism dacă bei cafea din pahare de plastic?
Riscul la care te expui zilnic! Ce se întâmplă în organism dacă bei cafea din pahare de plastic?
Care este limita ta intr-o relatie de cuplu?
Incepe quiz
Care este limita ta intr-o relatie de cuplu?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.8 (12)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.