Lista completă a fructelor și legumelor anticoagulante

Lista completă a fructelor și legumelor anticoagulante

Redactor Raluca Margean

Anumite fructe și legume au proprietăți anticoagulante, deoarece conțin substanțe care reduc capacitatea sângelui de a forma cheaguri. Cheagurile de sânge pot provoca probleme grave de sănătate, precum atac de cord sau accident vascular cerebral. Află din acest articol care sunt fructele și legumele anticoagulante, ce beneficii au pentru sănătatea cardiovasculară, dar și care sunt contraindicațiile lor!

Ce înseamnă proprietățile anticoagulante ale alimentelor?

Proprietățile anticoagulante ale alimentelor se referă la capacitatea anumitor compuși prezenți în alimente de a împiedica sau reduce formarea cheagurilor de sânge în organism. Coagularea sângelui este un proces esențial pentru oprirea sângerării în caz de leziuni, dar coagularea excesivă sau formarea necontrolată de cheaguri de sânge pot provoca probleme grave de sănătate, precum:

Accident vascular cerebral - acesta poate fi provocat de un cheag de sânge care a ajuns la creier

Atac de cord - produs de un cheag de sânge care ajunge la inimă

Embolie pulmonară - provocat de un cheag de sânge care a ajuns la plămâni

Cel mai puternic anticoagulant natural

Există mai multe substanțe naturale din plante și condimente care pot avea proprietăți anticoagulante, însă trebuie menționat faptul că acestea nu ar trebui să fie folosite ca substitut pentru tratamentele medicale prescrise pentru prevenirea sau tratarea problemelor legate de coagulare. De asemenea, dacă ai vreo boală sau iei medicamente anticoagulante, este esențial să discuți cu un doctor înainte de a face schimbări semnificative în dieta ta sau de a lua suplimente ce conțin compuși cu proprietăți anticoagulante.

Iată care sunt cele mai puternice anticoagulante naturale:

Vitamina E

Studiile au arătat că această vitamină poate avea proprietăți anticoagulante moderate, însă este nevoie de o cantitate zilnică de peste 400 UI pentru a obține acest efect. Totuși, este important de știut că utilizarea pe termen lung a dozelor mari (peste 1.500 UI pe zi) poate avea efecte negative.

Vitamina E poate fi găsită în: nuci, migdale, semințe de floarea soarelui, uleiuri vegetale, unt de arahide, cereale integrale și legume cu frunze verzi.

Turmeric

Condiment turmeric pe o lingură
Sursa foto: Pexels.com

Conform studiilor, turmericul conține salicilați, anumiți compuși ce au proprietăți anticoagulante. Turmericul poate fi inclus în mâncăruri și supe, se poate face ceai, adăuga în smoothie-uri sau se pot consuma sub formă de suplimente, însă doar la recomandarea medicului. În plus, se recomandă prudență atunci când combini turmericul cu medicamente anticoagulante. Alte condimente care conțin salicilați includ: ardeiul iute cayenne, piperul, pudra de curry, mărar, ghimbir, lemn dulce, oregano, boia, mentă și cimbru.

Scorțișoară

Scorțișoara conține cumarină, o substanță naturală cu proprietăți anticoagulante. Din cumarină se obține Warfarina, un medicament utilizat în mod obișnuit pentru prevenirea coagulării sângelui.

Consumul de cantități mici de scorțișoară poate ajuta la susținerea acțiunii altor diluanți naturali ai sângelui, însă sunt necesare mai multe studii în acest sens. De asemenea, administrarea pe termen lung a unor doze mari de scorțișoară bogată în cumarină poate provoca leziuni hepatice.

Gingko biloba

Gingko biloba este o plantă des folosită în medicina tradițională chineză pentru afecțiuni ale sângelui și probleme de memorie. Studiile din laborator au arătat că Ginkgo biloba conține compuși care pot bloca trombina, o enzimă care provoacă coagularea sângelui. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a observa cum afectează gingko biloba coagularea sângelui în corpul uman.

Omega-3

Grăsimile omega-3, găsite în special în pești precum somonul, sardinele și tonul, au proprietăți antiinflamatorii și pot avea efecte anticoagulante.

Nattokinaza

Nattokinaza este o enzimă care provine dintr-un aliment japonez numit natto, obținut din fierberea boabelor de soia fermentate cu un tip de bacterii. Nattokinaza ajută la descompunerea fibrinei, o structură asemănătoare ochiurilor care ține împreună cheagurile de sânge. Această substanță ajută la deblocarea arterelor și degradarea fibrinei, având ca rezultat dizolvarea cheagurilor de sânge existente.

Ulei din extract de semințe de struguri

Conform studiilor în eprubetă, uleiul din extract de semințe de struguri poate împiedica lipirea trombocitelor, ajutând la prevenirea cheagurilor de sânge.

Ghimbir

Rădăcină și pudră de ghimbir pe masă
Sursa foto: Pexels.com

Ghimbirul este un condiment cu proprietăți antiinflamatoare și anticoagulante. Conform studiilor, compușii din ghimbir ajută la reducerea tromboxanului, un hormon care determină agregarea trombocitelor. Ghimbirul conține, de asemenea, salicilați, aceleași substanțe care conferă aspirinei proprietățile sale împotriva coagulării sângelui.

Lista fructelor cu proprietăți anticoagulante

Există câteva fructe care pot avea proprietăți anticoagulante sau antiinflamatorii, dar aceste efecte pot fi relativ moderate și nu trebuie tratate ca înlocuitori pentru medicamentele anticoagulante. Iată care sunt acestea:

Portocale, mandarine și alte citrice. Aceste fructe sunt bogate în vitamina C și antioxidanți, care pot contribui la menținerea sănătății sistemului circulator și pot avea efecte antiinflamatorii.

Căpșuni. Căpșunile sunt bogate în antioxidanți și compuși flavonoizi, care pot avea efecte benefice pentru sănătatea inimii și pot ajuta la menținerea vaselor de sânge sănătoase.

Cireșe. Cireșele conțin antociani, un tip de antioxidanți care au fost asociați cu reducerea inflamației și a stresului oxidativ în organism.

Zmeură. Zmeura este bogată în antioxidanți și vitamina C, ceea ce poate contribui la menținerea sănătății sistemului circulator.

Afine pe masă
Sursa foto: Pexels.com

Afine. Afinele conțin antioxidanți, cum ar fi antocianinele, care pot ajuta la menținerea sănătății inimii și a vaselor de sânge.

Struguri. Strugurii, în special cei roșii, conțin antioxidanți, cum ar fi resveratrolul, care poate avea efecte benefice asupra sistemului circulator și poate ajuta la menținerea elasticității vaselor de sânge.

Legume cu proprietăți anticoagulante

Iată câteva legume cu proprietăți anticoagulante moderate:

Ceapă și usturoi. Aceste legume conțin compuși sulfurați care pot avea efecte antiinflamatorii și anticoagulante ușoare.

Ardei roșu și galben pe masă
Sursa foto: Pexels.com

Ardei gras roșu și portocaliu. Aceste legume conțin vitamina C și antioxidanți, care pot ajuta la menținerea sănătății vaselor de sânge. Capsacaina, principala substanță activă din ardei este un anticoagulant eficient, ajutând la prevenirea infarctului de miocard și a accidentului vascular cerebral.

Beneficiile fructelor și legumelor anticoagulante pentru sănătatea cardiovasculară

Deși multe fructe și legume nu sunt anticoagulante directe, toate pot fi de folos pentru sănătatea ta cardiovasculară. Fructele și legumele conțin bioflavonoizi, antioxidanți puternici care ajută la funcționarea optimă a organismului și luptă împotriva bolilor.

Fructele și legumele bogate în fibre sunt esențiale pentru circulația sângelui și sănătatea cardiovasculară. Acestea includ: pere, căpșuni, avocado, zmeură, banane, morcovi, sfeclă.

Fructele și legumele care conțin cantități ridicate de vitamina C ajută la păstrarea arterelor sănătoase și astfel previn bolile cardiovasculare. Acestea includ: citrice și fructe tropicale, broccoli, ceapă, spanac și ardei gras roșu.

Un alt fruct deosebit de important pentru sănătatea circulatorie generală sunt rodiile. Acestea sunt bogate în nitrați și antioxidanți polifenoli, doi vasodilatatori puternici, care  lărgesc vasele de sânge și permit sângelui să curgă mai ușor.

În general, este important să ai o alimentație variată, cu multe fructe și legume pentru ca sângele să circule bine în organism și inima să fie sănătoasă.

Impactul consumului de fructe și legume anticoagulante asupra tratamentului cu medicamente anticoagulante

Medicamentele anticoagulantele acționează prin încetinirea producției de factori de coagulare, pe care organismul îi produce prin utilizarea vitaminei K din alimente.

Este posibil ca o dietă bogată în vitamina K să reducă efectul medicamentelor anticoagulare, de aceea specialiștii spun că persoanele care iau astfel de medicamente ar trebui să evite consumul de alimente bogate în vitamina K. Fructele și legumele bogate în vitamina K includ: sparanghel, brocoli, varză de Bruxelles, andive, conopidă, kiwi, salată verde, napi, mere, prune.

Cu toate acestea, nu este necesar să elimini în întregime alimentele care conțin vitamina K deoarece ele au și alte proprietăți nutriționale care contribuie la o dietă sănătoasă. Specialiștii sugerează că menținerea nivelului constant de vitamina K este cel mai bun lucru pe care-l poți face. Pentru a ține evidența consumului de alimente bogate în vitamina K, poți întocmi un jurnal alimentar.

În ceea ce privește fructele și legumele anticoagulante, dacă acestea sunt consumate în cantități mari, în combinație cu medicamente anticoagulante pot crește riscul de sângerare. Prin urmare, dacă medicul ți-a prescris astfel de medicamente, trebuie să discuți cu el pentru a vedea ce alimente poți consuma fără a avea probleme.

Efectele secundare și precauții în consumul de alimente anticoagulante

În general, alimentele anticoagulante nu au efecte adverse, mai ales dacă sunt consumate în cantități moderate. Cu toate acestea, dacă iei medicamente anticoagulante sau ai alte afecțiuni medicale, este important să discuți cu un medic pentru a te informa cu privire la posibilele interacțiuni și efecte adverse.   

Rețete delicioase cu fructe și legume anticoagulante

Sunt nenumărate rețete cu legume și fructe anticoagulante pe care le poți încerca. De la simple salate, supe și sosuri, până la deserturi și smoothies, posibilitățile de preparare sunt aproape nelimitate. Ți-am pregătit în continuare 3 rețete delicioase, dacă vrei, mai poți încerca și: Rețeta de cheesecake cu afine: cel mai delicios desert de toamnă

Salată de mozzarella și portocale cu sos de semințe de coriandru

Această salată poate fi un starter perfect pentru o cină cu prietenii. Se face extrem de repede, este delicioasă și plină de nutrienți.

Salată într-un bol
Sursa foto: Pexels.com

Ingrediente:

  • 1 lingură de semințe de coriandru
  • 3 portocale
  • 3 linguri ulei de măsline extravirgin
  • 2 linguri oțet de sherry
  • 3 x 125 g bile de mozzarella de bivoliță
  • Un pumn de fetică (salata mielului/salată de porumb)
  • Frunze de mentă
  • Crutoane de pâine (opțional)

Mod de preparare:

  1. Prăjește semințele de coriandru într-o tigaie. Lasă să se răcească puțin, apoi zdrobește-le folosind un mojar.
  2. Rade coaja de la ½ portocală, apoi decojește restul portocalelor și taie-le în bucăți mai mici.
  3. Păstrează un pic de suc de portocale (1.5 lingurițe).
  4. Amestecă semințele cu uleiul, oțetul, sucul de portocale și coaja, apoi se condimentează.
  5. Taie mozzarella în bucăți mari și aranjează-le pe un platou împreună cu bucățile de portocale și salata mielului. Adaugă deasupra dressing-ul și frunzele de mentă.
  6. Servește cu crutoane (opțional).

Baghetă de pâine cu mozarella și usturoi

Prepară această pâine cu usturoi pentru a o mânca împreună cu o supă cremă. Mozzarella topită este delicioasă, iar usturoiul îi oferă pâinii o aromă deosebită.

Pâine coaptă cu usturoi
Sursa foto: Pexels.com

Ingrediente:

  • O bucată de 125 g de mozzarella
  • 140 g brânză taleggio,fără coajă
  • 100 g unt moale
  • 3 căței de usturoi, tocați mărunt
  • O legătură de frunze de pătrunjel, tocate
  • 1 linguriță frunze proaspete de maghiran, tocate (opțional)
  • 1 baghetă lungă
  • 1/2 linguriță de boia de ardei dulce

Mod de preparare:

  1. Taie mozzarella și taleggio în bucăți mici și pune-le într-un castron cu untul, usturoiul, ierburile și puțină sare și piper. Amestecă bine.
  2. Taie felii diagonale de-a lungul pâinii la aproximativ trei sferturi din pâine - nu tăia până la capătul pâinii.
  3. Pune o cantitate generoasă de unt cu usturoi în fiecare tăietură, lăsând o parte să curgă deasupra – se va carameliza și va avea un gust superb.
  4. Presară deasupra boia și înfășoară pâinea într-o folie, apoi introdu-o în cuptor.
  5. Lasă pâinea câteva minute, până se topește brânza și pâinea este crocantă.
  6. Scoate pâinea și servește-o la masă.

Smoothie cu căpșuni

Acest smoothie este o modalitate excelentă de a-ți începe ziua. Este plină de nutrienți și îți oferă multă energie.

Smoothie căpșuni
Sursa foto: Pexels.com

Ingrediente:

  • 175 grame de căpșuni
  • 1 banană mică
  • Sucul de la 1 portocală

Mod de preparare:

  1. Adaugă toate ingredientele într-un blender și amestecă bine.

Așadar, este important să introduci în dieta ta fructe și legume cu proprietăți anticoagulante, însă dacă ai probleme serioase de coagulare, trebuie să discuți cu medicul specialist pentru a stabili un tratament și un plan nutrițional adecvate.

Citește și: Cum să îți dai seama că ai un cheag de sânge în corp: simptome și complicații

Surse foto: Pexels.com

Surse articol: Medicalnewstoday.comWebmd.comBbcgoodfood.com

Articolul urmator
Ce scade glicemia noaptea: lista alimentelor de care ai nevoie
Ce scade glicemia noaptea: lista alimentelor de care ai nevoie
Ce spune lista ta de prieteni de pe facebook despre tine?
Incepe quiz
Ce spune lista ta de prieteni de pe facebook despre tine?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.