Cum scapi de o criză de fiere în 15 minute
Cuprins
- Ce sunt crizele de fiere?
- Cauzele crizelor de bilă
- Unde se simte durerea în cazul crizelor de fiere
- Criza de fiere: simptome comune care apar
- Criza de fiere: tratament imediat
- Criza de fiere: tratament medicamentos
- Criza de fiere și durerea de cap
- Ce să mănânci după o criză de fiere
Deși pare greu de crezut, pentru criza de fiere există un tratament imediat, un remediu natural, ușor și eficient care te ajută să scapi de durerile insuportabile în doar 15 minute. Primele crize de fiere te pot speria atât de tare, încât te vei duce la spital de urgență. Doctorul nu poate decât să te opereze în acest caz și să înlăture fierea. Mersul la spital e însă necesar doar atunci când durerea este insuportabilă, însoțită de febră și frisoane. Totuși, înainte de a apela la ajutorul medicilor, poți încerca un remediu cu ingrediente care se găsesc în orice casă și care te poate scăpa de durere în doar 15 minute. Vezi despre ce e vorba!
Ce sunt crizele de fiere?
Criza de fiere reprezintă unul dintre cele mai înspăimântătoare lucruri pe care le poți trăi în această viață. Cunoscută și sub denumirea de colică biliară, criza de fiere este o durere insuportabilă în partea dreaptă a abdomenului, aproape de cutia toracică. În cele mai multe cazuri, criza de fiere începe după câteva ore de când ai consumat o masă bogată în grăsimi și poate dura 30 de minute sau chiar o oră.
Uneori, durerea poate radia și în partea superioară a spatelui și poate fi însoțită de gust amar, greață și vărsături, dureri de cap, balonare și alte simptome.
Cauzele crizelor de bilă
Înainte de a afla dacă există cumva pentru criza de fiere un tratament imediat, este important să înțelegi de ce apare această durere.
Fierea este un săculeț localizat sub ficat. Aceasta stochează bila produsă de ficat pentru a ajuta la digerarea grăsimilor. Bila este eliberată în intestinul subțire prin tuburi numite ducte biliare. Componentele bilei se pot cristaliza în timp și se pot întări în interiorul fierii, ducând mai departe la apariția pietrelor. Conform Harvard Health Publications, 80% dintre pietrele la fiere sunt compuse din colesterol, iar 20% din săruri de calciu și bilirubină.
Pietrele la fiere nu cauzează durerea. Crizele apar de obicei atunci când pietrele blochează eliminarea bilei din fiere. Milioane de oameni au pietre la fiere fără a experimenta dureri și disconfort. Mai mult, aproximativ 3% dintre persoanele care au simptome dureroase dezvoltă inflamații.
Durerea provocată de colica biliară este puternică și poate apărea sub formă de spasme, dar poate fi și constantă. Crizele de fiere durează, de obicei, între una și cinci ore, dar disconfortul poate fi resimțit timp de 24 de ore.
În alte cazuri, durerea de bilă apare din cauza unei inflamații produsă de pietre, exces de alcool, infecții sau chiar tumori. În astel de cazuri, fierea se umflă și devine dureroasă, iar simptomele durează de la câteva ore, la câteva zile și pot fi însoțite de febră.
Ocazional, în fiere pot pătrunde bacterii din flora intesinală, ce pot provoca infecții grave. Indiferent de cauza durerii, atunci când simptomele sunt severe, durează multe zile și nu cedează la tratament, prezentarea la medic este obligatorie, deoarece organul poate erupe, fiind nevoie de operație de urgență.
Criza de fiere poate apărea și în absența pietrelor sau a factorilor enumerați anterior, mai ales atunci când bila nu se elimină în totalitate.
Unde se simte durerea în cazul crizelor de fiere
Durerea produsă de fiere este bruscă, rapidă și se intensifică în partea superioară a abdomenului, în dreapta. Alteori mai poate radia și în zona umărului drept sau a omoplaților. Trebuie să ceri ajutor de urgență în cazul în care apar următoarele semne, ce indică o posibilă complicație:
- Durere abdominală care te împiedică să stai jos;
- Icter (îngălbenirea pielii și a zonei albe a ochilor);
- Febră și frisoane.
În cazul în care nu ai simptomele de mai sus, nu este neapărat nevoie să te prezinți de urgență la medic. În schimb, poți încerca să scapi de durerea provocată de criza de fiere cu un tratament imediat, fie un remediu natural din plante, fie cu ajutorul medicamentelor.
Criza de fiere: simptome comune care apar
Cele mai multe dureri de fiere încep cu durerea în zona superioară a abdomeniului sau în partea dreaptă. Simptomele variază, în funcție de afecțiune, dar cele mai comune sunt:
- durere severă în partea dreaptă a abdomenului;
- sensibiitate abdominală, mai ales în partea superioară;
- durere abdominală ce durează câteva ore;
- durerea se poate extinde către umărul drept sau spate;
- durerea se înrăutățește după o masă grea, bogată în grăsimi și prăjeli;
- arsuri, indidigestie, gaze;
- dureri în piept;
- senzația de plenitudine abdominală;
- durere ce se agravează la respirație;
- greață;
- vomă;
- febră, de la ușoară la severă;
- frisoane;
- scaun deschis la culoare;
- urină închisă la culoare.
Criza de fiere: tratament imediat
Sute de persoane au încercat următorul remediu, care te scapă de durere în 2 minute. Totuși, la majoritatea oamenilor durerea a trecut, în medie, peste 15 minute. Ai nevoie doar de două ingrediente:
- 8 linguri de oțet de mere (de preferat organic);
- 240 ml de cidru de mere sau suc de mere natural.
Mod de preparare:
Amestecă cele două ingrediente bine și bea rezultatul treptat, în 10-15 minute.
Oțetul este destul de greu de consumat și din acest motiv este indicat să fie băut treptat. După fiecare înghițitură poți consuma puțină zeamă de lămâie.
Iată ce trebuie să faci pentru ca acest amestec să devină mai puternic:
Întinde-te pe pat pe partea dreaptă și acoperă-te cu o pătură pentru a înlesni eliminarea bilei. De asemenea, mai poți să bei și ceai de rădăcină de păpădie după ce consumi amestecul de mai sus. După aceste două remedii, durerea ar trebui să dispară în 15 minute.
În cazul în care durerea nu dispare nici în acest caz, mergi de urgență la spital.
Lămâia în criza de fiere
Lămâia este eficientă în criza de fiere deoarece poate ajuta la eliminarea secreției biliare și dizolvarea calculilor biliari. Iată cum trebuie folosit acest ingredient:
Ai nevoie de:
- 2 linguri de ulei de măsline
- Sucul de la ½-1 lămâie
Mod de preparare și folosire:
- Amestecă cele două ingrediente și bea soluția dimineața, pe stomacul gol.
- După ce ai băut amestecul, stai culcată pe partea dreaptă timp de o jumătate de oră.
- Pentru o eficiență maximă, este important să urmezi tratamentul timp de 1 lună.
Un alt mod de a folosi lămâia în criza de fiere ca tratament imediat este să amesteci cantități egale de miere de albine şi suc de lămâie. Ia câte o linguriţă din acest preparate înainte de mesele principale.
Bicarbonat pentru fiere
De multe ori, bicarbonatul de sodiu este prezentat în mediul online, ca fiind remediu natural bun pentru orice boală, de la banala răceală, până la cancer. Nu există deocamdată dovezi că bicarbonatul este bun pentru fiere. Principalele beneficii pentru sănătate recunoscute ale acestui ingredient includ: calmarea durerilor provocate de arsurile gastrice, eliminarea pietrelor de la rinichi sau prevenirea infecțiilor urinare.
Medicii recomandă folosirea bicarbonatului ca remediu natural doar pentru o perioadă scurtă de timp și în cantități mici. Altfel, acest ingredient poate face mai mult rău decât bine.
Banana în criza de fiere
Bananele sunt bogate în potasiu, vitamina C, B6 și magneziu, care sunt substanțe esențiale pentru funcționarea optimă a organismului. Pe lângă aceste vitamine și minerale, bananele au un aport ridicat de fibre, ceea ce le recomandă să fie folosite în criza de fiere ca tratament imediat. Un aport ridicat de fibre poate reduce riscul de dezvoltare a calculilor biliari.
Pe lângă banane, fructele bogate în vitamina C (citrice, fructe de pădure, kiwi, papaya, căpșuni etc) sunt deosebit de bune pentru prevenirea crizelor de fiere, dar și pentru a fic consumate după un astfel de episod.
Ceai pentru criza de fiere
Ceaiurile din plante medicinale sunt folosite încă din timpuri străvechi ca tratament naturist pentru diverse afecțiuni. Iată care sunt ceaiurile recomandate pentru criza de fiere:
- Ceai de rostopască – Are efect antispastic și antialgic, ajutând la calmarea durerilor provocate de calculii biliari.
- Ceai de sunătoare - Are o acțiune de relaxare și de calmare a durerilor (o linguriţă de plantă la o cană cu apă clocotită. Se recomandă 2-3 căni pe zi, timp de două-trei săptămâni).
- Ceai de lavandă – Ajută la stimularea secreției și excreției de bilă.
- Ceai de gălbenele – Are proprietăți antiinflamatoare și sedative, stimulează secreția bilei și ajută la evacuarea acesteia. Se recomandă consumul de 3-4 căni de ceai de gălbenele pe zi, înainte de mese.
- Ceai din frunze de anghinare – Favorizează secreția de bilă și stimulează golirea vezicii biliare. În plus, conține o mulțime de vitamine, minerale și antioxidanți care sunt benefici pentru organismul uman. Ceaiul se prepară dintr-o lingură de frunze la jumătate de litru de apă. Cantitatea obținută se bea pe parcursul zilei (în special dimineața pe stomacul gol și înaintea meselor principale).
- Ceai de păpădie - stimulează secreția biliară și este o sursă bogată de magneziu, zinc, fier și calciu. Dacă este consumat în mod regulat, ceaiul de păpădie poate avea proprietăți antiinflamatorii semnificative deoarece conține taraxasterol, un antioxidant puternic. Pentru o eficiență maximă se recomandă consumul a unei căni de ceai de păpădie în fiecare dimineață pe stomacul gol.
- Ceai de pelin - Bogat în nutrienți, ceaiul de pelin are proprietăți antiinflamatoare, antiseptice, antibacteriene și antivirale. Stimulează producția de fiere și sucuri gastrointestinale, ajutând la îmbunătățirea digestiei.
Criza de fiere: tratament medicamentos
Tratamentul pentru criza de fiere diferă în funcție de cauză. Dacă suferi de pietre, ai, de obicei, trei opțiuni: urmărești evoluția lor, dacă nu sunt simptome, te operezi sau iei medicamente care să le dizolve.
Atunci când ai dureri de fiere, medicul poate prescrie antiinflamatoarele nesteroidiene, iar dacă te confrunți cu o infecție la nivelul acestui organ, vei lua antibiotice.
Atunci când medicamentele nu își fac efectul, vei avea nevoie de operație. Medicul va efectua fie o colostemie deschisă - adica va face o incizie abdominală, pentru a scoate fierea, fie o colostemie laparascopică - va efectua o tăietură mică și va scoate fierea cu ajutorul unui instrument special.
Colebil pentru fiere
Colebilul este un medicament recomandat adesea pentru a preveni o criză de fiere, nu ca tratament imediat. Datorită combinației unice de substanțe active din compoziția sa, Colebilul stimulează evacuarea bilei în intestine, fiind folosit în tulburările dispeptice atribuite deficitului de bilă (greaţă, gust amar, stare de vomă, durere biliară sau dureri de cap).
Colebilul se administrează după masă. Adulţii vor lua 1-3 drajeuri, de 2-3 ori pe zi, iar copiii peste 7 ani: 1 drajeu de 2-3 ori pe zi. De obicei, durata tratamentului cu colebil este de 2-3 săptămâni, însă trebuie să vorbești cu un medic specialist înainte de a lua orice fel de medicamente.
Alte pastile pentru fiere
Există și alte medicamente care au un efect asemănător Colebilului, de exemplu Fiobilin. Acesta îmbunătățește fluxul de bilă și este recomandat în diskinezia biliară. La adulți, se administrează 1-2 comprimate de 250 mg, de 3 ori pe zi, după mese, timp de 15 zile. Pentru copii între 7-15 ani, se utilizează 1-2 comprimate de 250 mg pe zi.
Atenție însă, Fiobilin este contraindicat persoanelor cu pietre la vezica biliară în faza dureroasă (atunci când canalul biliar este blocat), precum și persoanelor cu probleme hepatice. Ca posibile reacții adverse, pot apărea dureri epigastrice, flatulență, diaree, iritație rectală și scăderea semnificativă a potasemiei. Rar, mai pot apărea simptome, precum: iritabilitate, confuzie, cefalee și erupții.
Un alt medicament înrudit cu Colebilul și Fiobilin este Hepatobil. La fel ca și celelalte medicamente, Hepatobilul se recomandă pentru a preveni o criză de fiere, nu ca tratament imediat, în timpul durerilor. Acest medicament se administrează 1-2 comprimate, de 3 ori pe zi, cu 30 minute înaintea meselor. De obicei, se recomandă un tratament 5-10 zile.
În timpul unei crize de fiere, medicii recomandă medicamente antispastice, precum No Spa, Scobutil şi Piafen deoarece acestea reduc contractilitatea veziculei biliare.
Criza de fiere și durerea de cap
Dacă întrebi un medic, îți va spune că nu există o legătură între durerile de cap și crizele de fiere. În medicina tradițională chineză, însă, lucrurile stau altfel, aici existând chiar termenul de ”dureri de cap cauzate de fiere”. Practicanții acestei ramuri medicale consideră că toate organele noastre interne sunt conectate la canale din interiorul organismului (cunoscute ca meridiane). Meridianul care pleacă de la fiere ajunge la cap, ceea ce poate duce la apariția migrenelor. Pentru a scăpa de durerea de cap provocată de criza de fiere, acupunctura este recomandată ca tratament imediat. Totuși, dacă vrei o rezolvare pe termen lung, va trebui să tratezi afecțiunile biliare.
Ce să mănânci după o criză de fiere
Dacă ai bila leneșă, este important să ai o alimentație sănătoasă. Acest lucru înseamnă să consumi alimente bogate în fibre, dar și multe fructe și legume, carne slabă și grăsimi vegetale. Pentru mai multe detalii privind dieta după o criză de fiere, inclusiv alimente premise și alimente interzise, citește articolul: Ce este bine să mănânci după o criză de fiere?
Așadar, atunci când ai o criză de fiere folosește ca tratament imediat remediile prezentate în acest articol. În plus, pentru a preveni apariția altor episoade de acest fel, încearcă să adopți o dietă sănătoasă, care să conțină alimente mai puțin grase. De asemenea, consumă mese mici și dese, mănâncă în liniște și fii activ.
Surse foto: iStock