Antiinflamatoare naturale: 13 condimente care reduc inflamația din organism

Antiinflamatoare naturale: 13 condimente care reduc inflamația din organism

Dana Ungureanu

Despre inflamația din organism se vorbește foarte des, motiv pentru care este important să înțelegi care sunt pericolele reale ale acesteia. Inflamația este un răspuns imun la o infecție, o iritație sau o leziune, fiind doar o parte dintr-un răspuns biologic complex la stimuli dăunători. Acest răspuns face parte dintr-un proces natural de vindecare și recuperare a organismului, însă starea de sănătate se agravează în momentul în care se instalează inflamația cronică.

Foarte mulți factori externi contribuie la agravarea acestui răspuns imun, iar printre acești stimuli dăunători se numără stresul, poluarea, dar și o alimentație nesănătoasă. Pentru a preveni agravarea stării de sănătate, este recomandat să introduci în dietă o serie de antiinflamatoare naturale, cum ar fi ierburi sau condimente, care ajută la scăderea inflamației.

praf de turmeric folosit in bucatarie

De-a lungul timpului, inflamația cronică a fost asociată cu o serie de afecțiuni și boli grave, cum ar fi atacul vascular cerebral, diferite forme de cancer, tulburări ale stării afective, anxietate, insomnie, boala Alzheimer, diabet sau diferite boli de inimă.

Deși inflamația este un lucru bun pentru organism, deoarece este o funcție fundamentală a sistemului imunitar, este important să știi când reprezintă aceasta un pericol pentru sănătate. Din păcate, inflamația cronică nu prezintă simptome, însă în organism încep să apară o serie de semne ce pot sta la baza multor boli. De exemplu, obezitatea este considerată un simptom al inflamației cronice.

Din fericire, cele mai multe inflamații din organism pot fi ținute sub control sau chiar prevenite cu medicamente antiinflamatorii. Pe lângă acestea, o alimentație sănătoasă, bogată în antiinflamatoare naturale, te poate ajuta să îți menții sănătatea organismului și să previi astfel problemele ce pot să apară la nivelul sistemului imunitar.

Antiinflamatoare naturale pe care să le incluzi în alimentație

Un stil de viață sănătos ajută la prevenirea multor afecțiuni și boli grave, iar introducerea unor condimente în alimentație este o soluție foarte simplă și eficientă când vrei să reduci sau să previi inflamația.

Este recomandat să consulți medicul înainte să faci schimbări importante în planul alimentar, în special dacă suferi de afecțiuni la nivelul stomacului sau dacă te confrunți cu alte probleme de sănătate, cum ar fi alergii sau boli cronice. 

Turmeric

Beneficiile pe care le are consumul de turmeric asupra sănătății organismului sunt cunoscute încă din cele mai vechi timpuri, acest condiment fiind foarte apreciat și recomandat în medicina chineză. Acesta este folosit pentru reducerea inflamației din organism și pentru tratarea diferitelor boli digestive, a rănilor sau a infecțiilor. Numeroase studii arată că turmericul acționează ca un antioxidant și poate fi eficient în lupta cu cancerul. Consumat ca atare sau sub formă de pudră, acest condiment poate fi adăugat în supe, mâncăruri pe bază de orez sau alte preparate culinare. Turmericul proaspăt poate fi adăugat și în sucuri din fructe naturale. De asemenea, suplimentele pe bază de turmeric pot fi și ele eficiente în lupta împotriva inflamației.

Ceai verde

Consumul de ceai verde este recomandat pentru prevenirea bolilor de inimă sau a cancerului, însă studii recente au demonstrat că această băutură are și proprietăți antiinflamatorii, în special pentru tratarea artritei. De asemenea, ceaiul verde poate reduce inflamația la nivelul sistemului digestiv și este eficient în ameliorarea simptomelor ce sunt asociate cu boala Crohn. De regulă, este recomandat consumul a trei sau patru cești de ceai verde pe zi. Ceaiul poate fi găsit și sub formă de pilule sau decofeinizat, pentru persoanele care nu vor să consume alimente care conțin cofeină.

Salcie albă

Salcia albă a fost folosită ca tratament pentru reducerea durerilor și inflamațiilor încă din Egiptul antic și din timpul Imperiului Roman, iar numeroase studii au arătat că această plantă are efecte comparative cu cele ale aspirinei, însă cu mai puține efecte secundare. Doza zilnică recomandată de salcie albă este de 240 de miligrame.

Scoarță de pin maritim (Pycnogenol)

Scoarța de pin maritim poate fi folosită pentru a produce Pycnogenol. Acest extract este folosit de mai bine de 2.000 de ani pentru tratarea rănilor și ulcerelor, cât și pentru a reduce inflamația la nivel vascular. Este unul dintre cei mai puternici antioxidanți cunoscuți în medicina din ziua de azi. Numeroase studii au demonstrat că acest extract este de 50 sau de 100 de ori mai eficient decât vitamina E în neutralizarea radicalilor liberi. Doza recomandată este cuprinsă între 100 și 200 de miligrame/zi.

ardei iuti

Ardei iute

Beneficiile pe care le au ardeii iuți asupra sănătății organismului se datorează conținutului de capsaicină, un alcaloid care se găsește în diferite specii și imprimă gustul iute, arzător. Numeroase studii au arătat că această substanță are proprietăți antiinflamatorii asupra organismului. Orice ardei iute conține capsaicină, cum ar fi cayenne sau jalapeno. De regulă, suplimentele care conțin capsaicină sunt recomandate pentru a fi consumate împreună cu alte ierburi.

Rășină de Boswellia (Boswellia serrata)

Boswellia serrata este o plantă originară din India, Somalia, Etiopia și Peninsula Arabă, care iubește solurile nisipoase și căldura. Extractul din Boswellia serrata, numit și „tămâia indiană”, a demonstrat o acțiune selectivă, blocând în special acțiunea enzimei cu rol proinflamator. Este recomandat pentru tratarea bolilor degenerative ale coloanei și pentru tratarea inflamației. Extractul de Boswellia este atât de puternic, încât în zilele noastre este considerat comparabil cu medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (care au și efecte analgezice). Un studiu a demonstrat că administrarea acestui extract în combinație cu turmeric are o eficiență mai mare în tratarea osteoartritei decât medicamentele. Doza zilnică de extract de Boswellia este cuprinsă între 300 și 500 de miligrame, de două sau de trei ori pe zi, pentru tratarea inflamațiilor.

Piper negru

Acest condiment foarte utilizat în bucătăria autohtonă și internațională are numeroase proprietăți antiinflamatorii. Studiile arată că piperul negru are capacitatea de a îmbunătăți funcția tractului digestiv, însă ajută și la stimularea papilelor gustative. Fiind un antiinflamator natural, acesta ajută la reducerea inflamației din organism. De asemenea, poate să inhibe răspândirea cancerului și suprimă simptomele artritei. 

Resveratol

Resveratrolul este un antioxidant ce se găsește în multe plante, însă cel mai mare conținut se găsește în strugurii roșii. Această substanță are un puternic efect antiinflamator și protejează împotriva mutațiilor ce pot să apară la nivelul ADN-ului. În plus, consumul de fructe și legume închise la culoare, care conțin resveratrol, scade nivelul colesterolului rău și crește nivelul celui bun. Doza zilnică recomandată este cuprinsă între 50 și 500 de miligrame.  

Gheara pisicii (Uncaria Tomentosa)

Gheara pisicii se poate administra sub formă de pastile, tinctură sau ceai. Este o plantă originară din Peru și a fost folosită de-a lungul trimpului pentru a trata artrita sau afecțiunile la nivelul tractului intestinal. Studiile arată că aceasta ajută la reducerea inflamației din organism și previne apariția afecțiunilor gastrice. Doza zilnică recomandată este cuprinsă între 20 și 60 de miligrame.

legatura de rozmarin

Rozmarin

Într-un studiu, participanții au fost rugați să consume o varietate de ierburi și condimente timp de șapte zile, iar rozmarinul a avut cele mai bune rezultate asupra inflamației. Dozele folosite în timpul studiului nu au fost mai mari decât cele utilizate în mod normal în alimentație.

Cuișoare

Pe lista de antiinflamatoare naturale se află și cuișoarele. De exemplu, uleiul obținut din cuișoare poate fi aplicat direct pe gingii pentru a ameliora durerile dentare. Cuișoarele pot fi consumate în diferite preparate, fie că este vorba de feluri principale sau deserturi.

Ghimbir

Studiile arată că ghimbirul are un efect terapeutic mai puternic decât medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene recomandate pentru tratarea durerilor sau inflamațiilor. Ghimbirul inhibă activarea genelor responsabile de apariția inflamației în organism. Mai mult decât atât, această rădăcină ajută la prevenirea și tratarea stărilor de greață și a vărsăturilor ce pot să apară în timpul sarcinii sau în timpul tratamentelor de chimioterapie. De asemenea, ajută la ameliorarea durerilor provocate de osteoartrită și previne apariția bolilor de inimă.

Scorțișoară

Acest condiment este originar din China, India și Asia de Est. Pe lângă faptul că are proprietăți antiinflamatorii, s-a dovedit că scorțișoara este un antioxidant puternic, ajutând astfel atât la prevenirea diabetului și a cancerului, cât și la reducerea riscului de dezvoltare a microbilor în organism. Condimentul s-a dovedit a fi foarte eficient și în prevenirea bolilor neurologice, cum ar fi boala Parkinson sau boala Alzheimer. 

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Alimente care scad potasiul
Alimente care scad potasiul
Răspunde la câteva întrebări simple și află care e prima impresie pe care le-o lași celor din jur
Incepe quiz
Răspunde la câteva întrebări simple și află care e prima impresie pe care le-o lași celor din jur

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.3 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.