Durerile cronice - simptome, diagnostic si tratament

Durerile cronice - simptome, diagnostic si tratament

Albu Andreea

Notiunea de durere cronica are mai multe semnificatii din punct de vedere medical. Durerea este un simptom de inbolnavire sau traumatizare a unei parti a corpului, acolo unde ea se resimte.

Diferenta dintre durerea acuta si durerea cronica este data de intervalul de timp din momentul debutului durerii pana cand aceasta se opreste. La durerea acuta acest interval este de 3 luni, iar la cea cronica de 6 luni, perioada de tranzitie intre cele doua tipuri de durere fiind la 12 luni. O definitie populara a durerii cronice ar fi ‚,durere care depaseste perioada normala de vindecare''. In intreaga lume, 1 din 4 adulti sufera de aceasta afectiune - durerea cronica.

Cauzele aparitiei durerii cronice

Durerea cronica depinde de tipul ei, astfel:

Durerea generala somatica
care este o durere generata de factori din exterior, cum ar fi anumite lovituri, cazaturi, creierul detectand foarte repede sediul durerii deoarece aceste dureri sunt comune, fiecare dintre noi suferind de ele inca din copilarie. Acest tip de durere trece de obicei in cateva zile.

Unele persoane dezvolta un tip de durere care este continua pe toata perioada vietii, cum ar fi fibromialgia  si durerea cronica de spate.

Un alt tip de durere cronica este cea viscerala, care este situata la nivelul organelor interne. Acest tip de durere este mai greu de localizat exact de catre creier, deoarece conexiunea dintre senzorii de durere ai organelor interne si creier este mult mai vaga decat conexiunea dintre nervii din exteriorul corpului (muschi, oase, piele) si creier. In aceasta categorie intra durerile date de indigestii, constipatii, dureri cu timp rapid de vindecare, precum si dureri care pot dura toata viata si sunt greu de vindecat, cum ar fi durerea din pancreatita cronica (inflamarea pancreasului).

Durerea osoasa
, alt tip de durere cronica, poate fi o durere temporara, data de o fractura sau un traumatism, sau o durere care dureaza foarte mult, in cancerul osos, osteoporoza (subtiere a osului care apare in general la batrani), osteomielita (o infectie a osului) sau artrita  (inflamarea articulatiilor).

Durerea musculara
poate cauza un disconfort sever, in general la nivelul spatelui. In aceasta categorie intra neuropatiile periferice - dureri care pornesc de la nervii de la nivelul fetei, gatului, trunchiului si merg la maduva osoasa. Acest tip de durere poate fi cauzata de iritatii ale nervilor de-a lungul traiectului lor, aditional iritatiilor de la capetele nervilor. Afectiunile care cauzeaza de obicei aceste neuropatii sunt diabetul, SIDA.

Problemele circulatorii,
penultimul tip de durere cronica, sunt cauzate in general de: consumul de tutun, diabet, sau variate afectiuni autoimune cum ar fi lupus sau artrita reumatoida. Motivul aparitiei este acela ca partile corpului la care nu ajunge sangele, datorita problemelor circulatorii, sufera distructii care genereaza durere.

Ultimul tip de durere cronica consta in durerile de la nivelul capului, care pot fi migrene, cefalee de tensiune sau datorate cheagurilor de sange. Ele mai pot fi cauzate de sinuzite, nevralgii de nerv trigemen , arterite cu celule gigante si tumori cerebrale.

Semnele si simptomele durerii cronice

Durerea cronica debuteaza ca o durere normala, care ne influenteaza negativ vietile, facandu-ne sa ne simtim rau. Datorita duratei lungi de timp in care durerea cronica este prezenta, ea devine foarte greu de suportat. La durerile in care sunt implicati nervii, apare o senzatie de "intepatura a mai multor ace", in stadiul mai avansat al acestor dureri apare o senzatie electrica, ascutita, de injunghiere.

Durerilor de cap li se asociaza greata, varsaturile, fotofobia (sensibilitatea ochilor la lumina) si  fonofobia (sunetele ranesc urechile). Simptomele generale are durerilor cronice sunt: durerea usoara pana la severa, disconfort, oboseala, insomnie, afectarea sistemului imunitar, depresie in unele cazuri.

durere cronica

Diagnosticul durerilor cronice

Masurarea durerii in mod obiectiv este o provocare, de aceea punerea diagnosticului de durere cronica poate fi dificil. Fiecare persoana simte durerea diferit, chiar si atunci cand este vorba de aceeasi cauza. Poate dura cateva luni pana la diagnosticarea unei dureri cronice, pe masura ce medicul incearca sa evidentieze cauzele durerii. Multe dureri cronice au simptome care mimeaza alte afectiuni, fiind si mai dificila diagnosticarea lor. In final, in urma mai multor consultatii de specialitate, desfasurate pe o perioada mai lunga de timp, si a unui istoric al afectiunii efectuat corect, se poate realiza diagnosticarea durerii.

Tratamentul durerilor cronice

La inceputul tratamentului unele persoane pot suferi o accentuare a durerii pentru ca durerea cronica le-a indus diminuarea fortei si flexibilitatii. In functie de tipul durerii, medicul poate recomanda tratament medicamentos sau chirugical.

Durerile generale somatice
sunt tratate cu medicamente nonsteroidiene antiiinflamatorii, cum ar fi Ibuprofenul. Uneori este necesara administrarea de opiozi, cum ar fi Morfina. Durerile viscerale sunt adesea tratate chirurgical, sau cu medicamente non-opioide. Durerea osoasa poate fi tratata cu medicatie hormonala sau cu bifosfonati, cum ar fi Alendronatul, care intareste oasele. Uneori sunt folosite si medicamente nonsteroidiene antiinflamatorii.

In cazul durerilor musculare, medicatia nu este suficienta pentru calmarea durerii, miorelaxantele precum Ciclobenzaprina sunt suplimentate de antidepresive triciclice, anticonvulsivante, in cazul durerilor cauzate de leziuni la nivelul nervilor. Problemele circulatorii sunt tratate chirurgical, prin bypass-uri arteriale pentru indepartarea cheagurilor si terapie cu medicamente non-opioide. La durerile de cap, pentru migrene se recomanda Sumatriptan, pentru durerile cauzate de cheaguri este recomandata antibioticoterapia, iar pentru nevralgia de trigemen sunt indicate anticonvulsivantele.

Nu trebuie sa lasam durerea cronica sa puna stapanire pe vietile noastre, ea poate fi tinuta sub control prin medicatie corespunzatoare, sau chiar tratata, de aceea trebuie sa mergem la specialist daca observam ca durerea nu cedeaza in timp. Trebuie de asemenea sa constientizam gravitatea acestei afectiuni si sa ne comportam ca atare.


Bibliografie:

1.,,Reversing Chronic Pain'', autor:Maggie Phillips, 2007.
2.,,Chronic Pain:A Prmary Care Guide to Practical Management'', autor:Dawn A. Marcus, editura:Humana Press, 2008.
3.,,Practical Guide to Chronic Pain Syndromes, autori:Gary W. Jay, editura:Pfizer Inc, 2009.

Articolul urmator
Fractură de bazin: cauze, simptome și tratament
Fractură de bazin: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1.7 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.