Defectul septal ventricular: simptome, diagnostic, tratament

Cuprins
- Ce este defectul septal ventricular?
- Simptomele defectului septal ventricular
- Diagnosticul defectului septal ventricular
- Complicatiile defectului septal ventricular
- Tratamentul defectului septal ventricular
Ce este defectul septal ventricular?
Defectul septal ventricular este cea mai frecventa malformatie congenitala de cord, avand o frecventa de 20-25%. Ea reprezinta o comunicare anormala intre cei doi ventriculi printr-un defect al septului interventricular.
In mod normal, prin intermediul septului interventricular, respectiv al celui interatrial, este separat cordul stang in care se gaseste sange oxigenat provenit de la plamani si care va fi livrat catre organism, de cordul drept in care sangele este neoxigenat, adus la inima de la tesuturi si directionat spre plamani pentru a fi incarcat cu oxigen.
In cazul defectului septal ventricular, sangele oxigenat se amesteca cu cel neoxigenat prin intermediul comunicarii dintre cele doua ventricule.
Intr-o prima faza, presiunea din ventriculul stang este mai mare decat in cel drept, motiv pentru care sangele va circula din stanga inspre dreapta, incarcand in volum si presiune ventriculul drept. Acesta va livra plamanilor o cantitate de sange mai mare decat normalul, ceea ce in timp, va afecta arteriolele pulmonare.
In a doua faza de evolutie a defectului septal ventricular, datorita constrictiei produse la nivel arteriolar, presiunea pulmonara va creste, ceea ce va determina schimbarea directiei de deplasare a sangelui prin defectul septal, de la dreapta la stanga.
Simptomele defectului septal ventricular
Simptomatologia defectului septal ventricular tine foarte mult de marimea acestuia:
1. Un defect septal ventricular mic ( sub 1 cm2):
- este asimptomatic de cele mai multe ori;
- cresterea ponderala a copilului este normala.
2. Un defect septal ventricular mare (peste 1 cm2):
- dezvoltarea staturo-ponderala a copilului este deficitara;
- frecvent, copilul transpira si este palid;
- toracele este deformat, bombat in partea superioara.
- deseori face infectii respratorii;
- respiratia este dificila.
Diagnosticul defectului septal ventricularIn vederea diagnosticului defectului septal ventricular, se recomanda un consult pediatric. Examenul clinic al unui astfel de copil, va aduce informatii importante cum ar fi: - la inspectie, se remarca bombarea toracelui in partea superioara; - la palparea ariei precordiale, se constata un freamat intens; - la ascultatie, acesta prezinta un suflu sistolic in spatial III-IV intercostal stang; |
![]() |
Pentru a confirma diagnosticul de defect septal ventricular, se mai poate efectua:
- o electrocardiograma;
- o radiografie toracica ce evidentiaza un cord marit de volum si afectarea pulmonara;
- o ecocardiografie care poate preciza exact localizarea defectului, marimea lui si repercursiunile sale.
- cateterismul cardiac si angiografia sunt rar practicate.
Complicatiile defectului septal ventricular
70-80% din defectele septale ventriculare au evolutie favorabila, ele inchizandu-se spontan total in cazul defectelor mici sau partial in cazul celor mari.
Principalele complicatii ale defectului septal ventricular sunt cele generate de afectarea pulmonara care in timp, determina:
- cianoza (coloratie albastra-violacee) a tegumentelor si care semnifica o proasta oxigenrare;
- dispnee de efort (dificultati in respiratie);
- multiple infectii pulmonare recurente;
Decesul apare in o treime din cazuri in primul an de viata prin afectarea cardiaca severa si prin bronhopneumonie. Dupa aceasta perioada, toleranta este buna, dar cresterea staturo-ponderala este deficitara, iar afectarea pulmonara importanta.
Tratamentul defectului septal ventricular
Tratamentul defectului septal ventricular se face tot in functie de marimea acestuia:
1. Defectul septal ventricular mic:
- nu se recomanda sa fie tratat chirurgical pentru ca sansele ca el sa se inchida spontan si total sunt mari;
- el se tine sub supraveghere medicala;
- daca persista si dupa varsta de 10 ani, se va interveni chirurgical;
2. Defectul septal ventricular mare:
- este o indicatie pentru tratamentul chirurgical;
- beneficiaza de un regim alimentar special care sa ia in considerare dezvoltarea deficitara a acestor copii si care cuprinde un numar crescut de pranzuri si o cantitate redusa de sare;
- tratamentul medicamentos se adreseaza insuficientei cardiace (digitalice, diuretice) si infectiilor respiratorii (antibiotice);
Tratamentul chirurgical, este de 2 tipuri:
- paleativ reprezentat de “bandingul pulmonar” care are ca scop protejarea plamanilor prin realizarea unei stenoze pe artera pulmonara care va reduce presiunea si cantitatea de sange care ajunge la acestia;
- curativ care presupune inchiderea defectului septal ventricular prin sutura daca acesta este mic sau prin patch. Varsta recomandata pentru aceasta interventie este intre 4 si 6 ani.
O inima sanatoasa inseamna sansa la o viata normala! Informeaza-te din timp! Micutul tau are dreptul la o copilarie linistita!


