Mihaela Bilic face lumină. Ce se întâmplă dacă mănânci fasole cu pâine în timpul postului și nu numai
Unii oamenii renunță la carne doar în perioadele de post și găsesc alternative pentru a înlocui proteina exclusă din meniu. De cele mai multe ori, optează pentru fasole, mazăre sau năut. Dar e sănătos oare să combinăm aceste legume cu... pâine? Mulți o fac, pentru că li se par mai sățioase mesele bogate în carbohidrați. Vei afla ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci fasole cu pâine chiar de la specialista în nutriție, Mihaela Bilic.
În perioadele de post și nu numai, oamenii ar trebui să știe cum să combine alimentele, astfel încât să nu își pună sănătatea în pericol. De ce? Pentru că atunci când renunți la carne sau lactate, nu înseamnă că mănânci mai sănătos, ci dimpotrivă, e mai simplu să faci combinații alimentare nepotrivite. Astfel, sunt extrem de importante potrivirile corecte, pentru că senzația de sațietate intervine mai repede. Iar acesta este scenariul ideal, fiindcă așa nu suntem tentați să mănâncăm foarte mult.
Când renunțăm la alimentele de origine animală, de obicei în perioadele de post, trebuie să ne asigurăm că adoptăm o dietă echilibrată. Ce înseamnă asta? Ei bine, conform nutriționistei Mihaela Bilic, este absolut necesar ca regimul adoptat să ne ofere toți nutrienții de care organismul are nevoie pentru a funcționa în condiții optime.
Aceasta a explicat pe contul său de Instagram care sunt „cele mai fericite” combinații de alimente. Specialista a vorbit și despre diferențele dintre proteinele vegetale și cele de origine animală. De asemenea, a oferit și sfaturi importante pentru persoanele care vor să țină post și să renunțe la carne.
„Cereale cu leguminoase. Din seria cum combinăm isteț alimentele, vă spun despre proteinele vegetale – prezente în cereale (grâu, paste făinoase, orez, porumb), în leguminoase (fasole boabe, mazăre, linte, soia, năut) și în oleaginoase (alune, fistic, migdale semințe).
Spre deosebire de proteinele de origine animală (din carne, pește, ouă, brânză) care sunt complete, proteinele vegetale sunt incomplete – le lipsesc unul sau mai mulți dintre cei 8 aminoacizi esențiali. Se numesc “esențiali” pentru că nu pot fi produși de organism și trebuie aduși prin alimentație (valină, leucină, izoleucină, triptofanul, fenilalanină, metionină, lizină și treonină).”, a subliniat.
Deși leguminoasele nu au același număr de proteine cum are carnea, cele dintâi o pot suplini foarte ușor pe cea din urmă.
Citește și: Zacuscă de fasole verde: o reţetă uşoară și delicioasă
„Fasolea, carnea săracului😳🍗
Așa spunea biata mamaie și mare dreptate avea! Haideți să vedem împreună care sunt argumentele pentru care fasolea poate fi ridicată la rang de carne... o carne săracă, ce-i drept.”, a glumit medicul nutriționist.
Apoi, a explicat de ce leguminoasele reușesc să țină locul preparatelor pe bază de carne. Crezi că nu se poate? Dacă nu îți vezi viața fără proteina animală, vei descoperi acum posibilitatea de a trăi sănătos și fără ea.
Experta a mai vorbit și despre confuzia pe care o fac unele persoane care au impresia că pot înlocui definitiv carnea cu boabele de fasole.
„Da, leguminoasele în general și fasolea boabe în special pot fi o alternativă la carne, însă nu sunt, în niciun caz, produse similare. Și asta nu o spun eu, o știau bunicii noștri de generații întregi, chiar dacă nu au avut nutriționiști. Asta nu înseamnă că în perioadele de post religios sau doar pentru a diversifica sursa de proteine din dietă, nu putem înlocui carnea cu boabe de orice fel - e chiar sănătos să o facem.”, a mai spus.
Combinația de fasole cu pâine – pericol pentru stomac sau sănătate curată?
Mulți se tem să combine leguminoasele cu pâine, fiindcă au impresia că împreună vor deveni greu de digerat. Dar Mihaela Bilic a elucidat misterul, spulberând total acest mit. Iată explicația:
„Leguminoasele, indiferent că e vorba de fasole boabe, mazăre, linte, năut sau soia, sunt acele vegetale hrănitoare „2 în 1”: au proteine precum carnea și amidon precum făinoasele/cerealele.
Pentru a acoperi tot spectrul de aminoacizi, leguminoasele trebuie combinate cu cereale - fie la aceeași masă, fie la mese diferite dar în aceeași zi. Mâncare de fasole sau mazăre cu pâine, pilaf sau paste făinoase cu boabe de fasole/mazăre, fasole cu porumb sau humus/fasole bătută cu pâine sunt exemple de preparate corect asociate și perfect echilibrate.”, a sugerat.
Iată explicația mai amănunțită, care te va convinge să nu îți fie teamă de această combinație.
„Cerealele sunt sărace în lizină, iar leguminoasele în metionină. În cazul vegetarienilor, se recomandă combinarea cerealelor cu leguminoase în cadrul aceleiași mese, astfel încât să fie acoperit tot spectrul de aminoacizi.
Preparate precum paste cu fasole și/sau mazăre (tradiție în Italia) orez cu năut sau linte (tradiție libaneză), fasole boabe cu porumb (tradiție în Mexic) sunt exemple de asocieri după regulile nutriției!
Așa că, dacă țineți post e corect și chiar recomandat, să mâncați iahnie de fasole cu pâine, mazăre cu mărar… și cu pâine, humus… tot cu pâine. Cât despre siluetă, Dumnezeu cu mila! Încă o dovadă că sănătos e una și de slăbit e alta!”, a mai explicat nutriționista pe contul de Instagram.
View this post on Instagram
Vei mânca de acum fasolea doar cu pâine pentru a-i oferi organismului tău nutrienții de care are nevoie? Chiar este indicat să faci asta, mai ales în perioadele de post când energia ta poate fi mai scăzută dacă nu adopți o dietă echilibrată. Nu uita că ai nevoie atât de proteine, cât și de fibre, carbohidrați și grăsimi esențiale. Asigură-te că nu îți lipsește nimic în niciuna dintre zilele în care ții post sau, pur și simplu, vrei să iei o pauză de la carne.
Află dacă: Fasolea ingrasa: mit sau realitate?
Surse foto: iStock
Surse articol: Playtech, Ziarelive, Doctorulzilei