Nu Skin

Duplicitatea ureterala - Simptome, diagnostic, tratament

Paraschiv Teodora
Ureterul este un tub lung de 20 de cm ce face legatura intre rinchi si vezica urinara. Din fiecare rinichi pleaca catre vezica cate un ureter. In duplicitatea ureterala dintr-un rinichi pornesc doua uretere.

Cauzele duplicitatii ureterale

Duplicitatea ureterala apare inca de la nastere si este una din  cele mai frecvente malformatii congenitale ale tractului urinar. Boala este mai frecventa la femei si in 20% din cazuri apare la ambii rinichi.

Aceasta afectiune se transmite genetic, de la parinti la copii.  Fatul se dezvolta anormal inca din primele luni de sarcina iar simptomele pot fi absente multa vreme dupa nastere.

Simptomele duplicitatii ureterale

Duplicitatea ureterala poate fi incompleta, in Y, cand ureterul se ramifica la un anumit nivel. In acest caz un segment din ureter poate fi obstruat sau dilatat.

Cand duplicitatea este completa, adica exista un ureter in plus, urina din vezica se poate intoarce in ureter (reflux ureterovezical). Se produce stagnarea urinii ce favorizeaza aparitia infectiilor.

Cele mai frecvente simptome ale duplicitatii ureterale sunt cele legate de infectii. Acestea sunt persistente si recidivante.

Simptomele infectiilor urinare sunt:
- durere si arsura la urinare
- necesitatea urgenta de a urina frecvent dar eliminand o cantitate mica de urina 
urinari dese  si reduse cantitativ 
- durere desupra pubisului 
- urina inchisa la culoare, tulbure, urat mirositoare
- frison si febra
 

La femei pot apare pierderi necontrolate de urina (incontinenta urinara) dar la barbati acest simptom este absent.
Alte simptome sunt durerile lombare sau abdominale ce apar in complicatii ca: pielonefrita (infectie la nivelul rinichiului), ureterohidronefroza (dilatarea bazinetului) sau litiaza (pietre la rinichi sau in caile urinare).

Diagnosticul de duplicitate ureterala

Pentru diagnosticul acestei boli trebuie sa faci o serie de analize prin care sa se vizualizeze caile urinare.

Urografia intravenoasa este o tehnica prin care se introduce in vena o substanta de contrast ce va fi eliminata rapid prin rinichi. Se vor face mai multe radiografii pe care se observa cum trece substanta de contrast prin uretere. Astfel pe film pot apare unul sau doua uretere in plus si se poate preciza daca rinichiul functioneaza cum trebuie.

Cistoscopia este o explorare ce presupune introducerea unei mici camere video in vezica urinara. Prin aceasta metoda, in duplicitatea ureterala se pot observa 3 sau 4 orificii ureterale in loc de 2 cum este normal.

Ecografia evidentiaza dilatarea bazinetului si atrofia tesutului renal dar se mai pot vedea si alte anomalii ale vezicii urinare. 
duplicitate ureterala


Tratamentul duplicitatii ureterale

Tratamentul in aceasta boala este indicat doar in cazurile in care apar manifestari clinice sau complicatii.

Rezolvarea se face doar prin interventie chirurgicala, modalitatile terapeutice utilizate fiind: pieloureterostomia, ureteroureterostomia, reimplantarea uretero-vezicala. Cand functia renala este scazuta se face heminefrectomie sau nefroureterectomie, adica se scoate fie o parte dintr-un rinichi fie intreg rinichiul si ureterul.

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1.6 (10)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

    Cauta un furnizor in zona ta

    LIKE si intra in universul divelor!