Cât costă urocultura și cum te ajută
Cuprins
- Care sunt simptomele unei infecții urinare
- Cum se face urocultura
- De ce este importantă urocultura în sarcină
- Care sunt rezultatele normale
- Cât costă o urocultură în România
Urocultura este un test microbiologic care poate detecta bacteriile din urină și care poate identifica factorii din organism care cauzează o infecție a tractului urinar (ITU), precum cistita, nefrita si pielonefrita. Aceste bacterii pot pătrunde în tractul urinar prin uretră și pot crește rapid, favorizând apariția unei infecții.
Infecțiile urinare la bebeluși sunt mai des întâlnite la cei de sex masculin decât la cei de sex feminin. În schimb, când vine vorba de adulți, ITU sunt mai frecvente în rândul femeilor – cauzele principale fiind întreținerea de relații sexuale neprotejate și imunitatea scăzută în timpul sarcinii. Cu toate acestea, la persoanele de peste 50 de ani, infecțiile urinare au incidența mai crescută în rândul bărbaților, fiind asociate direct cu afecțiunile prostatei.
Uretra unei femei este mai scurtă și mult mai aproape de anus. Prin urmare, este mult mai ușor și mai rapid ca bacteriile din intestine să își găsească drumul către tractul urinar. Bacteriile urcă din uretră în vezică, uretere și rinichi, unde se pot transforma în infecție.
Se recomandă ca această analiză microbiologică de laborator menită să descopere infecțiile tractului urinar să fie făcută dimineața, cu proba recoltată din prima urinare. Dacă acest lucru nu e posibil, trebuie să treacă cel puțin 4 ore de la ultima urinare până la aceea din care se va recolta sumarul de urină destinat analizei, pentru o acuratețe cât mai mare a acesteia.
Care sunt simptomele unei infecții urinare
Cele mai frecvente simptome ale unei infecții urinare sunt:
• durere și disconfort, de obicei în partea inferioară a spatelui și în zona abdominală;
• durere la urinare;
• febră;
• dorință frecventă de a urina;
• anomalii ale fluxului urinar.
Dacă aveți infecție urinară, urina poate avea un aspect tulbure sau poate căpăta o nuanță roz sau coral dacă prezintă și sânge în componență. Chiar dacă simțiți o dorință constantă de a urina, este posibil să aveți dificultăți în a elimina mai mult decât o cantitate mică de urină. În cazurile în care infecția se agravează, este posibil să vă confruntați chiar și cu tremurături, frisoane sau episode de vărsături.
Cum se face urocultura
Urocultura se face prin 4 metode de recoltare:
- Recoltare din jetul mijlociu
Înainte de întreg procesul, mâinile și zona genitală trebuie spălate și dezinfectate bine. Apoi se urinează într-un recipient steril primit de la spital/clinică. Recipientul cu sumarul de urină se dă cadrelor medicale, spre analiză.
- Recoltare în pungă urinară pediatrică
Urinarea pentru urocultură într-o pungă sterilă se face, cel mai adesea, la bebeluși și copii mici. Punga se atașează cu un adeziv de zona genitală a copilului și, după ce se strânge sumarul de urină, se dezlipește și se duce la laborator pentru analiză.
- Recoltare prin cateterism vezical
În unele cazuri, un cadru medical este nevoit să colecteze un sumar de urină cu ajutorul unui cateter. Se introduce un tub subțire de cauciuc prin uretră în vezică. După ce este instalat cateterul, cadrul medical recoltează eșantionul de urină cu ajutorul unei seringi. Mostrele de urină nu trebuie luate direct dintr-o pungă de colectare a cateterului, deoarece urina care a ieșit din organism de prea mult timp poate începe să dezvolte bacteriile și nu va oferi rezultate concludente.
- Recoltare prin puncție suprapubiană
În cazuri rare, este posibil ca medicul să fie nevoit să ia un sumar de urină din vezica urinară cu o seringă. Se recurge la această procedură, numită puncție suprapubiană, dacă încercările anterioare de a colecta un eșantion necontaminat au dat greș.
De ce este importantă urocultura în sarcină
Dacă sunteți însărcinată, obstetricianul vă poate recomanda să faceți această analiză microbiologică de câteva ori în timpul perioadei prenatale, ca măsură de precauție. Dacă ați dezvoltat o infecție urinară în timpul sarcinii, este esențial să o diagnosticați și să o tratați cât mai rapid. ITU sunt frecvente în timpul sarcinii și pot, uneori, să treacă și neobservate. Infecțiile urinare netratate pot duce la naștere prematură sau la probleme în timpul nașterii.
Cum vă pregătiți pentru urocultură
Înainte de a începe testul, spuneți-i medicului dacă luați sau ați luat recent orice medicamente sau vitamine fără prescripție medicală sau suplimente de orice fel. Acestea pot interfera cu rezultatele analizei. În afară de spălarea mâinilor și a organelor genitale, înainte de recoltarea din jetul mijlociu, nu este nevoie să vă pregătiți pentru acest test medical. Cu toate acestea, dacă aveți întrebări sau preocupări legate de test, riscurile sau rezultatele obținute, discutați direct cu medicul.
Care sunt rezultatele normale
Pentru o urocultură, trebuie să treacă 2-3 zile de la recoltare, pentru a permite bacteriilor, dacă sunt prezente, să se dezvolte. Sumarul de urină este apoi examinat sub microscop. Dacă urina prezintă semne de bacterii sau alte organisme, veți primi un rezultat pozitiv. Dacă apar puține bacterii sau organisme, veți primi un rezultat negativ al testului. Persoana care face analiza microbiologică a urinei va putea, de asemenea, să afle care sunt organismele care cauzează infecția.
Dacă rezultatul este pozitiv, medicul poate prescrie un antibiotic pentru a ajuta la eliminarea bacteriilor dăunătoare. Uneori, în sumarul de urină pot exista mai multe tipuri de bacterii sau o prezență bacteriană foarte mică. În aceste cazuri, este posibil să existe o întârziere în obținerea rezultatului. De asemenea, este posibil să fie necesară repetarea testului de urină.
Majoritatea infecțiilor urinare sunt cauzate de bacteria E. coli, care se găsește adesea în materiile fecale. Staphylococcus și Proteus sunt alte două tipuri de bacterii care pot provoca ITU. Uneori, o infecție a tractului urinar este cauzată de candida sau de o infecție cu transmitere sexuală.
Cât costă o urocultură în România
La laboratoarele Synevo, prețul unei uroculturi (cu antibiogramă, după caz) se ridică la suma de 47 de lei. Cei de la Bioclinica percep o taxă de 43 de lei pentru aceeași analiză microbiologică. Tot aici, analiza poate fi decontată CAS/CASAOPSNAJ, pe baza biletului de trimitere de la medicul de familie/de specialitate.Această ofertă este valabilă doar în județele în care Bioclinica are contract CAS (Arad, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brașov, București, Cluj, Constanța, Hunedoara, Iași, Mureș, Timiș)/CASAOPSNAJ (Arad, București, Cluj, Mureș).
În Iași, la Spitalul „Providenţa”, un test de urocultură (examen microscopic nativ şi colorat, cultură şi identificare bacteriană, inclusiv antibiogramă pentru culturi pozitive) are prețul de 40 de lei.
Aceeași analiză, la Regina Maria, are prețul de 25 de lei, în vreme ce la clinica medicală Medlife, costul unei uroculturi este de 42 de lei, timpul estimativ de execuție fiind de trei zile.
La Medcenter, prețul unei uroculturi se ridică la 46 de lei, timpul estimativ de execuție fiind de trei zile. De asemenea, cei de la Medcenter vin cu o veste bună pentru cei care vor să își facă această analiză medicală: poate fi decontată pe baza unui bilet de trimitere valabil, emis de un medic de familie/medic specialist, în limita plafonului disponibil oferit de Casa de Asigurări de Sănătate. Recoltarea probelor pentru analizele decontate se efectuează pe bază de programare telefonică, la numărul gratuit de Call Center 0800 800 599.
Centrul Medical Med-As are o taxă de 40 de lei pentru o urocultură, timpul estimativ de execuție fiind de patru zile.
La Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumofiziologie „Victor Babeș” din Craiova, urocultura (inclusiv antibiograma pentru culturi pozitive) are prețul de 15 lei. Policlinica Top Med Buna Vestire din același oraș percepe o taxă de 30 de lei pentru aceeași analiză.
Centrul Medical Medstar din Cluj-Napoca percepe o taxă de 32 de lei pentru o analiză de urocultură (inclusiv antibiograma, după caz).
Pe lângă tarifele estimate mai sus, în funcție de fiecare unitate medicală în parte, dacă aveți un bilet de trimitere emis de medicul de familie sau de specialist, puteți beneficia de decontări, în limita plafonului disponibil oferit de Casa de Asigurări de Sănătate stabilit pe anul în curs, în funcție de fiecare contract în parte.
Surse foto: iStock