Nu Skin
Adevarata Stare de Bine
Optezi sa Impresionezi

Corpi cetonici în urină: când apar și ce înseamnă

Redactor Andreea Baluteanu

Tocmai ai primit rezultatele analizelor de urină și ai observat alarmată prezența ridicată a corpilor cetonici? Noi îți explicăm mai jos care este cauza lor, dacă este cazul sau nu să te îngrijorezi și ce poți face pentru a remedia această situație!

Află ce sunt corpii cetonici, când apar și ce implică prezența lor în urină!

Ce sunt corpii cetonici

Te întrebi ce sunt corpii cetonici? Aceștia sunt molecule solubile în apă, produse de ficat, iar prezența lor în urină poartă numele de cetonurie. Corpii cetonici în urină apar atunci când corpul tău are nevoie de surse alternative de energie. Neavând la îndemână „combustibilul” său preferat, glucoza, apelează la resursele de grăsime sau de mușchi, în cursul acestui proces formându-se și corpii cetonici.

Test urină - corpi cetonici în urină

Dacă la prima vedere această situație ți se pare una pozitivă numai atunci când dai ochii cu sintagma „utilizare a grăsimilor”, află că cetonuria se poate dovedi periculoasă atunci când e ignorată. Corpii cetonici în urină creează un mediu acid în organism, un lucru care ar trebui să te îngrijoreze la un moment dat.

Cauzele apariției corpilor cetonici în urină

Ceea ce ne duce la principala cauză a corpilor cetonici în urină, respectiv diabetul. Așa cum am spus, glucoza este una dintre cele mai importante surse de energie pentru corp, dar utilizarea ei de către celule depinde în mare măsură de prezența hormonului numit insulină. În cazurile de diabet, această relație este denaturată, ceea ce înseamnă că organismul începe să folosească grăsimile pentru a se menține pe linia de plutire.

Nedepstarea la timp a corpilor cetonici din urină poate duce la cetoacinoză diabetică, iar aceasta poate avea urmări extrem de grave pentru organism. Cetoacinoza diabetică se instalează atunci când scade ph-ul sangvin, iar valorile glicemiei depăşesc 250 mg/dl şi apare, în special, la pacienţii cu diabet zaharat de tip 1.

Dacă nu ai diabet, mai sunt o serie de cauze ce pot determina apariția corpilor cetonici în urină.

Înfometare. Atunci când nu te hrănești așa cum trebuie pentru o perioadă lungă, corpul nu mai produce insulină. Lipsit de rezervele de glucoză, organismul folosește grăsimea și mușchii, ceea ce implică și apariția corpilor cetonici eliberați apoi în urină.

O alimentație dezechilibrată. Corpii cetonici în urină pot apărea și în cadrul dietelor ce presupun un consum mare de proteine și scăzut în carbohidrați. Acest lucru se întâmplă și în cazul în care ai o alimentație foarte grasă.

Post. Perioadele de post prelungit pot lipsi corpul de substanțe nutritive esențiale, dezechilibrând metabolismul, ceea ce poate conduce la instalarea cetonuriei.

Exercițiu fizic intens. În cazul în care e suprasolicitat, organismul poate avea nevoie de surse alternative de energie, așa cum sunt grăsimile, ceea ce duce la apariția corpilor cetonici în urină.

Anorexie, stări prelungite de vomă sau diaree. Aceste afecțiuni pot provoca trupului o stare asemănătoare celei declanșate de înfometare, ceea ce ne duce la punctele de mai sus.

De asemenea, prezența corpilor cetonici în urină mai poate fi determinată și de unele condiții medicale ce presupun accelerarea metabolismului precum hipertiroidismul, febra, sarcina sau alăptarea.

Cetonuria poate fi prezentă și atunci când traversezi perioade de stres sau atunci când ești extrem de bolnavă: mulți pacienți internați prezintă o concentrație ridicată de corpi cetonici în urină, deși nu suferă de diabet.

femeie infectie urinară - corpi cetonici în urină

Corpii cetonici în sarcină: ce trebuie să știi

Cauzele prezenței corpilor cetonici în urină în timpul sarcinii

Unele dintre cauzele care pot contribui la apariția corpilor cetonici în urină în timpul sarcinii sunt:

 • Nu bei cantități suficiente de apă și ajungi la deshidratare.
 • Ai o dietă săracă în nutrimenți sau dietă săracă în carbohidrați, lucru care poate determina corpul să ardă rezervele de grăsime deja existente.
 • Săritul peste mese sau gustări în timpul sarcinii.
 • Pauzele prea mari între mese.
 • Unele dintre simptomele obișnuite ale sarcinii, cum ar fi vărsăturile severe și stările de  greață te pot expune la riscul apariției corpilor cetonici în urină.
 • Tulburări metabolice.
 • Ținutul postului în timpul sarcinii.
 • Dezvoltarea rezistenței la insulină în timpul sarcinii, din cauza căreia celulele organismului nu au acces la glucoză pentru a obține energie.

Corpii cetonici în sarcină: diagnostic și tratament

Medicul poate recomanda un test de urină pentru a testa nivelurile de corpi cetonici în urină. Primul eșantion de urină de dimineață este cel care oferă cele mai bune rezultate.

Dacă întâmpinați probleme în a reține hrana sau lichidele înăuntru, medicul vă poate administra fluide intravenoase. Dacă nivelurile de corpi cetonici din urină sunt ridicate, pot fi sugerate teste suplimentare pentru a exclude diabetul gestațional.

Medicul poate efectua, de asemenea, teste pentru a determina concentrațiile de acetonă din urină. Acetona în urină în timpul sarcinii poate fi un semn al unor afecțiuni periculoase cum ar fi cancerul de stomac, stenoza esofagiană.

Prezenta corpilor cetonici în urină în timpul sarcinii poate avea efecte asupra fătului?

Corpii cetonici prezenți în cantități mici în urină nu pot reprezenta un risc în timpul sarcinii. Doar nivelurile ridicate de corpi cetonici în urina unei femei gravide pot duce la posibile complicații ale sarcinii.

Acumularea de exces de cetone în urină poate duce la o afecțiune numită cetonurie. Nivelele mai ridicate de cetone în urină pot fi indicii ale prezenței cetoacidozei diabetice și pot duce chiar și la comă.

Unele studii indică faptul că femeile cu prezență ridicată de corpi cetonici pot da nastere copiilor cu IQ mai scăzut și care pot dezvolta dizabilități de învățare mai târziu în viață.

Simptome date de prezența corpilor cetonici în urină

Corpii cetonici în urină sunt, la rândul lor, un simptom al diabetului, dar pot exista anumite semne care să îi evidențieze. Iată-le pe cele mai importante:

 • respirație cu aromă de fructe;
 • urinări frecvente;
 • deshidratare sau sete excesivă;
 • stări de greață și vomă;
 • respirație dificilă;
 • confuzie, dezorientare.

Cum se pune diagnosticul pentru corpi cetonici

Prezența corpilor cetonici este monitorizată printr-un test de urină, deși există și analize de sânge prin care poate fi cuantificată. Există aparate, precum cel de măsurat glicemia, cu ajutorul cărora poţi măsura corpii cetonici şi acasă. Totuşi, cea mai sigură cale rămâne proba de sânge.

Densitate urină mică: principale cauze

Atunci cand exista o densitate mica a urinei, in general la valori sub <1.015 (hipostenurie) pot exista urmatoarele posibile cauze: aport excesiv de apa, diabet insipid, glomerulonefrite (densitatea poate fi scazuta, cu volum de urina scazut), pielonefrite cronice (alterarea tubulara afecteaza capacitatea rinichiului de a concentra urina).

In general, densitatea urinara este dependenta de cantitatea de fluide ingerata de pacient, insa poate fi influentata si de alti factori cum ar fi: transpiratii abundente, efectul temperaturilor scazute etc.

Corpii cetonici în urină: cum te pregătești pentru analiză

Testarea prezenței corpilor cetonici în urină se face, de obicei, prin analizarea sumarului de urină al pacientului sau printr-un test de sânge.

Recoltarea sumarului de urină pentru analiza corpilor cetonici se face după următorii pași:

 • se ia un recipient special destinat acestui test(urocultor) de la farmacie sau de la laboratorul spitalului
 • se recoltează primul jet al zilei (urina proaspătă de dimineață) sau dupa 8 ore de stază urinară, direct în recipient - cantitate optima de 50-100 ml urină.
 • proba respectivă se duce cât mai curând la laboratorul de analiză, în maximum 2 ore de la momentul recoltării.

Dacă testarea prezenței corpilor cetonici se face prin realizarea unui test de sânge, tot ce trebuie să facă pacientul înaintea recoltarea probei este să vină la laborator fără să mănânce sau să consume cafea, cu cel puțin 12 ore înainte.

Tratamentul corpilor cetonici în urină

 În ceea ce privește tratamentul, acesta depinde în foarte mare măsură de cauza cetonuriei. Dacă suferi de diabet, este imperios necesar să supraveghezi oscilațiile nivelului de glucoză și să îți modifici stilul de viață, conform indicațiilor oferite de medicul tău.

În cazul în care ignori aceste prevederi, corpii cetonici în urină pot declanșa cetoacidoză, o urgență medicală ce îți poate pune în pericol viața din cauza perturbării metabolismului celular, ceea ce determină ca sângele să devină extrem de acid. Cetoacidoza îți poate afecta funcționarea organelor interne (rinichii sau ficatul) și poate necesita spitalizare de urgență.

Dacă prezența corpilor cetonici în urină este determinată de o alimentație dezechilibrată, va trebui să stabilești sursa sa (prea multe proteine sau grăsimi versus prea puțini carbohidrați) și să faci schimbările necesare.

Corpii cetonici în urină nu reprezintă o afecțiune medicală care să îți pună în pericol viața, dar dacă sunt asociați cu diabetul, este imperios necesar să discuți cu medicul tău. Pune accentul pe o alimentație diversificată și echilibrată, iar efectele se vor vedea curând!

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.1 (46)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

  Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

  Cauta un furnizor in zona ta

  LIKE si intra in universul divelor!