Corpi cetonici în urină: când apar și ce înseamnă

Corpi cetonici în urină: când apar și ce înseamnă

Redactor Andreea Baluteanu

Tocmai ai primit rezultatele analizelor de urină și ai observat alarmată prezența ridicată a corpilor cetonici? Noi îți explicăm mai jos care este cauza lor, dacă este cazul sau nu să te îngrijorezi și ce poți face pentru a remedia această situație! Află ce sunt corpii cetonici, când apar și ce implică prezența lor în urină!

Ce sunt corpii cetonici?

Te întrebi ce sunt corpii cetonici? Aceștia sunt molecule solubile în apă, produse de ficat, iar prezența lor în urină poartă numele de cetonurie. Corpii cetonici în urină apar atunci când corpul tău are nevoie de surse alternative de energie. Neavând la îndemână „combustibilul” său preferat, glucoza, apelează la resursele de grăsime sau de mușchi, în cursul acestui proces formându-se și corpii cetonici.

Test urină - corpi cetonici în urină

Dacă la prima vedere această situație ți se pare una pozitivă numai atunci când dai ochii cu sintagma „utilizare a grăsimilor”, află că cetonuria se poate dovedi periculoasă atunci când e ignorată. Corpii cetonici în urină creează un mediu acid în organism, un lucru care ar trebui să te îngrijoreze la un moment dat.

Cauzele apariției corpilor cetonici în urină

Ceea ce ne duce la principala cauză a corpilor cetonici în urină, și anume diabetul. Așa cum am spus, glucoza este una dintre cele mai importante surse de energie pentru corp, dar utilizarea ei de către celule depinde în mare măsură de prezența hormonului numit insulină. În cazurile de diabet, această relație este denaturată, ceea ce înseamnă că organismul începe să folosească grăsimile pentru a se menține pe linia de plutire.

Nedepistarea la timp a corpilor cetonici din urină poate duce la cetoacinoză diabetică, iar aceasta poate avea urmări extrem de grave pentru organism. Cetoacinoza diabetică se instalează atunci când scade ph-ul sangvin, iar valorile glicemiei depăşesc 250 mg/dl şi apare, în special, la pacienţii cu diabet zaharat de tip 1.

Ce înseamnă dacă ai corpi cetonici în urină cu glicemie normală?

Dacă nu ai diabet, mai sunt o serie de cauze ce pot determina apariția corpilor cetonici în urină. Acestea includ:

  • Înfometare. Atunci când nu te hrănești așa cum trebuie pentru o perioadă lungă, corpul nu mai produce insulină. Lipsit de rezervele de glucoză, organismul folosește grăsimea și mușchii, ceea ce implică și apariția corpilor cetonici eliberați apoi în urină.
  • O alimentație dezechilibrată. Corpii cetonici în urină pot apărea și în cadrul dietelor ce presupun un consum mare de proteine și scăzut în carbohidrați. Acest lucru se întâmplă și în cazul în care ai o alimentație foarte grasă.
  • Post. Perioadele de post prelungit pot lipsi corpul de substanțe nutritive esențiale, dezechilibrând metabolismul, ceea ce poate conduce la instalarea cetonuriei.
  • Exercițiu fizic intens. În cazul în care e suprasolicitat, organismul poate avea nevoie de surse alternative de energie, așa cum sunt grăsimile, ceea ce duce la apariția corpilor cetonici în urină.
  • Anorexie, stări prelungite de vomă sau diaree. Aceste afecțiuni pot provoca trupului o stare asemănătoare celei declanșate de înfometare, ceea ce ne duce la punctele de mai sus.

De asemenea, prezența corpilor cetonici în urină (cetonuria) mai poate fi determinată și de alți factori precum:

  • Hipertiroidismul, febra, sarcina sau alăptarea. Aceste condiții medicale presupun accelerarea metabolismului, iar acest lucru poate duce la un număr mare de corpi cetonici în organism. 
  • Stres. Atunci când treci prin perioade de stres și anxietate, este foarte posibil ca nivelul corpilor cetonici în sânge sau urină să fie peste valorile normale. 
  • Boli cronice. De obicei, pacienții cu boli cronice spitalizați prezintă o concentrație ridicată de corpi cetonici în urină, deși nu suferă de diabet.

femeie infectie urinară - corpi cetonici în urină

Corpii cetonici în sarcină: ce trebuie să știi

Cauzele prezenței corpilor cetonici în urină în timpul sarcinii

Unele dintre cauzele care pot contribui la apariția corpilor cetonici în urină în sarcină sunt:

  • Nu bei cantități suficiente de apă și ajungi la deshidratare.
  • Ai o dietă săracă în nutrimenți sau dietă săracă în carbohidrați, lucru care poate determina corpul să ardă rezervele de grăsime deja existente.
  • Săritul peste mese sau gustări în timpul sarcinii.
  • Pauzele prea mari între mese.
  • Unele dintre simptomele obișnuite ale sarcinii, cum ar fi vărsăturile severe și stările de  greață te pot expune la riscul apariției corpilor cetonici în urină.
  • Tulburări metabolice.
  • Ținutul postului în timpul sarcinii.
  • Dezvoltarea rezistenței la insulină în timpul sarcinii, din cauza căreia celulele organismului nu au acces la glucoză pentru a obține energie.

Corpii cetonici în sarcină: diagnostic și tratament

Medicul poate recomanda un test de urină pentru a testa nivelurile de corpi cetonici în urină. Primul eșantion de urină de dimineață este cel care oferă cele mai bune rezultate.

Dacă întâmpini probleme în a reține hrana sau lichidele înăuntru, medicul îți poate administra fluide intravenoase. Dacă nivelurile de corpi cetonici din urină sunt ridicate, pot fi sugerate teste suplimentare pentru a exclude diabetul gestațional.

Medicul poate efectua, de asemenea, teste pentru a determina concentrațiile de acetonă din urină. Acetona în urină în timpul sarcinii poate fi un semn al unor afecțiuni periculoase cum ar fi cancerul de stomac sau stenoza esofagiană.

Prezenta corpilor cetonici în urină în timpul sarcinii poate avea efecte asupra fătului?

Corpii cetonici prezenți în cantități mici în urină nu pot reprezenta un risc în timpul sarcinii. Doar nivelurile ridicate de corpi cetonici în urina unei femei gravide pot duce la posibile complicații ale sarcinii.

Acumularea de exces de cetone în urină poate duce la o afecțiune numită cetonurie. Nivelele mai ridicate de cetone în urină pot fi indicii ale prezenței cetoacidozei diabetice și pot duce chiar și la comă.

Unele studii indică faptul că femeile cu prezență ridicată de corpi cetonici în sarcină pot da naștere copiilor cu IQ mai scăzut și care pot dezvolta dizabilități de învățare mai târziu în viață.

Simptome date de prezența corpilor cetonici în urină

Corpii cetonici în urină sunt, la rândul lor, un simptom al diabetului, dar pot exista anumite semne care să îi evidențieze. Iată-le pe cele mai importante:

  • respirație cu aromă de fructe;
  • urinări frecvente;
  • deshidratare sau sete excesivă;
  • stări de greață și vomă;
  • respirație dificilă;
  • confuzie, dezorientare.

Cum se pune diagnosticul pentru corpi cetonici

Prezența corpilor cetonici este monitorizată printr-un test de urină, deși există și analize de sânge prin care poate fi cuantificată. Există aparate, precum cel de măsurat glicemia, cu ajutorul cărora poţi măsura corpii cetonici şi acasă. Totuşi, cea mai sigură cale rămâne proba de sânge.

Densitate urină mică: principalele cauze

Atunci când există o densitate mică a urinei, în general la valori sub <1.015 (hipostenurie) pot exista următoarele posibile cauze: aport excesiv de apă, diabet insipid, glomerulonefrite (densitatea poate fi scăzută, cu volum de urină scăzut), pielonefrite cronice (alterarea tubulară afectează capacitatea rinichiului de a concentra urina).

În general, densitatea urinară este dependentă de cantitatea de fluide ingerată de pacient, însă poate fi influențată și de alți factori cum ar fi: transpirații abundente, efectul temperaturilor scăzute etc.

Corpii cetonici în urină: cum te pregătești pentru analiză

Testele de cetone (prezența corpilor cetonici în urină) se fac, de obicei, prin analizarea sumarului de urină al pacientului sau printr-un test de sânge.

Recoltarea sumarului de urină pentru analiza corpilor cetonici se face după următorii pași:

  • se ia un recipient special destinat acestui test(urocultor) de la farmacie sau de la laboratorul spitalului
  • se recoltează primul jet al zilei (urina proaspătă de dimineață) sau dupa 8 ore de stază urinară, direct în recipient - cantitate optima de 50-100 ml urină.
  • proba respectivă se duce cât mai curând la laboratorul de analiză, în maximum 2 ore de la momentul recoltării.

Dacă testarea prezenței corpilor cetonici se face prin realizarea unui test de sânge, tot ce trebuie să facă pacientul înaintea recoltarea probei este să vină la laborator fără să mănânce sau să consume cafea, cu cel puțin 12 ore înainte.

Corpi cetonici în urină – valori

Monitorizarea valorilor de corpi cetonici este deosebit de importantă, în special în cazul persoanelor cu diabet. Dacă nu ai această afecțiune, dar prezinți unul sau mai mulți factori de risc pentru un nivel mare de corpi cetonici, este esențial să-ți faci analize la urină în mod regulat.

Iată care sunt valorile normale de corpi cetonici în urină și care sunt cifrele care ar trebui să te îngrijoreze, conform healthline.com:

  • Mai puțin de 0,6 milimoli pe litru (mmol/L)- valorile sunt normale/negativ
  • Între 0,6-1,5 mmol/L- valori scăzute spre moderate de corpi cetonici
  • Între 1,6 până la 3,0 mmol/L-valori mari
  • Mai mare de 3,0 mmol/L- valori foarte mari

Dacă valorile de corpi cetonici în urină sunt scăzute spre moderate, cel mai bine ar fi să discuți cu un medic pentru a vedea care este cauza și ce este de făcut în continuare. Dacă valorile sunt mari și foarte mari, ai nevoie de asistență medicală de urgență.

Ce înseamnă dacă ți-au ieșit corpi cetonici cu valoare 15?

De obicei, la analizele de urină, valorile de corpi cetonici sunt calculate în mmol/L. Având în vedere că 1mmol/L=18.018mg/dL, dacă ți-au ieșit valori de 15 mg/dL înseamnă că ai 0.8325mmol/L și te încadrezi la o valoare scăzută a corpilor cetonici. În acest caz, va trebui să vorbești cu medicul pentru a stabili dacă este nevoie de investigații suplimentare sau dacă trebuie să urmezi un anumit tratament.

Corpi cetonici în urină 5 mg/dl

O valoare de 5 mg/dL înseamnă 0.2775 mmol/L de corpi cetonici în urină, ceea ce este normal. Prin urmare, această valoare nu ar trebui să reprezinte un motiv de îngrijorare.

Ce înseamnă corpi cetonici în urină la copii?

În cazul unui copil diabetic, atunci când acesta are un nivel crescut al glicemiei (mai mare de 240 mg/dL), cel mai probabil va apărea la analizele de urină și un număr mare de corpi cetonici. În acest caz, copilul va avea nevoie de îngrijire suplimentară pentru diabet. Acest lucru înseamnă să se odihnească și să evite exercițiile fizice. De asemenea, este posibil să necesite o doză de insulină, o cantitate mai mare de lichide și carbohidrați pentru a curăța cetonele și pentru a preveni cetoacidoza diabetică.

Dacă copilul nu are diabet, el poate avea valori mari de corpi cetonici în urină în următoarele situații:

  • După episoade puternice de vărsături sau diaree
  • Dacă nu a fost hrănit în ultimele 12-18 ore
  • A slăbit foarte mult într-un timp scurt
  • A făcut exerciții fizice extenuante
  • Are o boală metabolică

Dacă copilul are vârsta mai mică de 2 ani, prezența unui nivel mare de corpi cetonici în urină reprrzintă un semnal de alarmă. Acest lucru înseamnă că sunt nevoie de investigații suplimentare pentru a determina cauza și este necesară intervenția terapeutică adecvată de urgență.

Este esențial să suni la 112 dacă copilul tău:

  • Are o respirație cu miros de acetonă sau aromă de fructe
  • Respiră greu
  • Este foarte obosit sau devine confuz

De ce este necesară dozarea corpilor cetonici?

Menținerea unui nivel normal de corpi cetonici este deosebit de importantă pentru a preveni cetoacidoza diabetică. Aceasta este o complicație severă a diabetului zaharat de tip 1 și apare în special dacă pacientul nu a primit doza suficientă de insulină. În acest caz, este necesară injectarea unei cantități suplimentare de insulină.

Cetoacidoza poate apărea și dacă pacientul diabetic are o infecție urinară sau este bolnav de pneumonie. Aceste afecțiuni determină organismul să producă mai multă adrenalină sau cortizol, iar acești hormoni contracarează efectul insulinei, declanșând astfel cetoacidoza.

Alți factori care provoacă cetoacidoza pot fi:

  • Infarctul miocardic
  • Abuz de alcool sau droguri
  • Anumite medicamente (corticosteroizi sau diuretice)
  • Stresul fizic

Cetoacidoza este foarte periculoasă deoarece perturbă metabolismul celular, ceea ce determină ca sângele să devină extrem de acid. Cetoacidoza îți poate afecta funcționarea organelor interne (creier, rinichi sau ficat) și poate necesita spitalizare de urgență.

Complicațiile cetoacidozei includ:

  • Hipocalemie (nivel foarte redus de potasiu)-aceasta poate afecta activitatea inimii, muschilor si nervilor
  • Edem cerebral (umflarea creierului)
  • Comă diabetică
  • Deces

Tratamentul corpilor cetonici în urină

În ceea ce privește tratamentul, acesta depinde în foarte mare măsură de cauza apariției unui nivel mare de corpi cetonici în urină.

Dacă suferi de diabet, este imperios necesar să supraveghezi oscilațiile nivelului de glucoză și să îți modifici stilul de viață, conform indicațiilor oferite de medicul tău. De asemenea, poate fi nevoie de administrarea unei doze suplimentare de insulină, de lichide intravenoase sau electroliți. În cazul în care ignori aceste prevederi, corpii cetonici în urină pot declanșa cetoacidoza, urgența medicală ce îți poate pune în pericol viața.

Dacă prezența corpilor cetonici în urină este determinată de o alimentație dezechilibrată, va trebui să stabilești sursa sa (prea multe proteine sau grăsimi versus prea puțini carbohidrați) și să faci schimbările necesare.

Așadar, corpii cetonici nu reprezintă o afecțiune medicală care nu trebuie neapărat să te îngrijoreze. Totuși, dacă ai diabet și corpii cetonici din sânge sau urină sunt peste valorile normale, este imperios necesar să discuți cu medicul specialist pentru a vedea ce trebuie să faci. Pune accentul pe o alimentație diversificată și echilibrată, iar efectele se vor vedea curând!

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Hemoglobina eritrocitară medie: ce este și când trebuie să o testezi
Hemoglobina eritrocitară medie: ce este și când trebuie să o testezi
Cu ce animal semeni cand te infurii?
Incepe quiz
Cu ce animal semeni cand te infurii?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.0 (77)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.