Nu Skin
Adevarata Stare de Bine
Optezi sa Impresionezi

Encefalomielita acuta diseminata - simptome, diagnostic si tratament

Chiriac Iulia

Tocmai ai fost cu copilul la vaccin si acum are febra? E letargic, varsa sau are crize convulsive? Mergi cu el la medic. E posibil sa fie encefalomielita acuta diseminata!

Ce este encefalomielita acuta diseminata?

Encefalul este partea sistemului nervos central care cuprinde creierul mare, pedunculii cerebrali si bulbul rahidian.

Encefalomielita acuta diseminata reprezinta inflamatia acuta a encefalului, diseminata in focare mici insotita de demielinizare. Are un debut brusc si evolutia poate fi sau autolimitata sau cu consecinte neurologice grave.

Antecedentele de imunizare (encefalomielita postvaccinala) sau infectioase (encefalomielita infectioasa) se asociaza frecvent cu encefalomielita acuta diseminata.

Encefalomielita postvaccinala poate urma administrarii de vaccin antirabic Semple, vaccin folosit in zilele noastre doar in tarile in curs de dezvoltare intrucat foloseste virusuri inactivate raspandite in creierul animalelor. Vaccinul antirabic utilizat in tara noastra este cultivat pe embrioni de rata sau celule diploide si elimina riscul unei astfel de complicatii.

Encefalomielita acuta diseminata este cel mai frecvent asociata cu virusul varicela-Zoster (care determina aparitia varicelei  sau a varsatului de vant). Poate de asemenea urma infectiilor cu virusul rubeolei, virusul urlian (care determina aparitia oreionului ), virusurile gripale, paragripale, virusul mononucleozei infectioase,  Mycoplasma.

Semnele si simptomele encefalomielitei diseminate

Manifestarile encefalomielitei acute diseminate sunt variabile de la caz la caz. In cazurile grave, debutul este brusc si evolutia este rapida (cateva ore sau zile).

 

In encefalomielita acuta diseminata post-infectioasa, semnele si simptomele includ:

- febra;

- cefalee;

- meningism (sindrom caracterizat prin prezenta manifestarilor caracteristice meningitei, in cadrul unor infectii: gripa, pneumonie, angina) manifestat prin cefalee, varsaturi, fotofobie, redoarea cefei;

- letargie care evolueaza progresiv catre coma;

- hemipareza sau tetrapareza;

- pierderea sensibilitatii;


- somnolenta;

- reflexele tendinoase sunt abolite initial, apoi devin hiperactive;

- scaderea acuitatii vizuale;

- crizele de epilepsie sunt frecvente.

Diagnosticul de encefalomielita acuta diseminata

In absenta vaccinarii sau existentei unei afectiuni virale in antecedente (gripa, rujeola, oreion etc), este dificil de diferentiat encefalomielita acuta diseminata de scleroza multipla  acuta. Diagnosticul corect de encefalomielita acuta diseminata este usor de precizat in caz de vaccinare recenta sau de infectie virala.

Pentru stabilirea diagnosticului de certitudine de encefalomielita acuta diseminata, sunt necesare o serie de analize si examene de laborator:

- punctia lombara, cu recoltarea de lichid cefalorahidian (LCR) necesar pentru confirmarea sau infirmarea prezentei inflamatiei sau infectiei la nivelul sistemului nervos central;

- RMN sustine diagnosticul de encefalomielita acuta diseminata prin detectarea anomaliilor extinse si relative simetrice ale substantei albe;

- analize de sange .

Tratamentul encefalomielitei acute diseminata

Tratamentul encefalomielitei acute diseminate cuprinde administrarea de metilprednisolon intravenos sau metilprednisolon-prednison.

Administrarea de ACTH (hormon secretat de glanda hipofiza care stimuleaza producerea de hormoni steroizi de catre glanda suprarenala) si plasmafereza contribuie la ameliorarea simptomelor.

Uneori pot sa apara recidive imediat dupa incheierea tratamentului, caz in care se impune efectuarea din nou a terapiei.

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.3 (6)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

    Cauta un furnizor in zona ta

    LIKE si intra in universul divelor!