Cele mai eficiente vitamine pentru creier

Cele mai eficiente vitamine pentru creier

Redactor Alexa Galgau

Ti se pare ca uiti de la mana pana la gura, chiar daca esti odihnita? Daca da, e posibil ca problema sa fie o dieta saraca in vitamine benefice pentru creier. Afla care sunt acestea si cum le poti introduce in regimul tau de zi cu zi, pentru o minte de nota 10.

Nutritia este un element cheie al sanatatii creierului, pe termen scurt si lung. Chiar daca ne-am obisnuit sa vedem oameni in varsta cu probleme de memorie, aceasta nu inseamna ca trebuie sa ne consolam cu ideea imbatranirii creierului. Cu un pic de atentie fata de ce mancam putem foarte bine sa ne pastram mintea brici si la 80-90 de ani.

Iata vitaminele care dau creierului superputeri.

Vitamina E pentru un creier tanar

Vitamina E este un antioxidant cu proprietati neuroprotective, dupa cum s-a descoperit recent. Spre deosebire de alte substante, vitamina E este solubila in grasime si, prin urmare, joaca un rol esential in protejarea membranei celulare de pericolele radicalilor liberi. Toate tesuturile corpului contin lipide, insa creierul este cel mai bogat in aceste substante si de aceea este cel mai expus la actiunea radicalilor liberi. Consumul de vitamina E previne declinul cognitiv asociat imbatranirii, ajutand creierul sa intinereasca chiar si cu 8-9 ani!

Surse de vitamina E sunt
: nuci, seminte de floarea-soarelui, ulei de floarea-soarelui, alune de padure, spanac, tofu, avocado, broccoli si dovleac.

Vitaminele B, cele mai benefice pentru creier

Vitaminele din grupa B sunt sunt cele mai benefice pentru creier. Cu care sa incepem?

Vitamina B6 este solubila in apa si este raspunzatoare pentru producerea serotoninei. Aceasta substanta este un neurotransmitator care te relaxeaza si te binedispune, motiv pentru care este cunoscut sub numele de "hormon al fericirii". De asemenea, vitamina B6 actioneaza si asupra memoriei, prin faptul ca ajuta corpul sa produca hemoglobina, care transporta oxigen in corp. Un nivel scazut de vitamina B6 in organism te va face sa te simti obosita, neatenta si chiar confuza, in cazul deficientelor mai serioase.

Surse de vitamina B6 sunt: pestele, ficatul, usturoiul, patrunjelul, conopida si fructele de padure. In cazul in care iei suplimente, doza zilnica recomandata de vitamina B6 este de 2 pana la 10 miligrame.

O alta super-vitamina din aceasta grupa este B12, care reduce riscul micsorarii volumului creierului odata cu trecerea anilor. In plus, aceasta ajuta la producerea mielinei, care protejeaza fibrele nervoase de incarcatura electrica a creierului. Acesta este un aspect deosebit de important, deoarece multe probleme mentale apar din cauza "arderii" neuronilor care nu sunt protejati destul de mielina. Ca si in cazul vitaminei B6, s-a aratat ca introducerea vitaminei B12 in dieta imbunatateste si starea psihica si capacitatea de concentrare.



Surse de vitamine B12 sunt: vita, porc, miel, peste si pui. Din cauza ca aceasta vitamina se gaseste in special in carne, vegetarienii sufera de obicei de o deficienta de B12, pe care nu trebuie sa o neglijeze. Solutia este sa opteze pentru suplimente alimentare, care se gasesc in farmacii.

Tot din seria vitaminelor B, acidul folic (sau vitamina B9) controleaza nivelul de homocisteina din sange. Aceasta afecteaza celulele nervoase cand se gaseste in cantitati mari in corp. Cercetatorii din Olanda, o tara unde acidul folic nu este adaugat in produsele alimentare, au facut un studiu la care au participat 800 de adulti, cu varste cuprinse intre 50 si 70 de ani, care aveau o deficienta de vitamina B9. Fiecarui voluntar i s-a administrat 800 de micrograme de acid folic sau un placebo. Dupa 3 ani, cei care primisera suplimentul de vitamina B9 aveau o functie cognitiva imbunatatita, in special in zona memoriei si a vitezei de procesare a informatiilor.

Surse de acid folic sunt:
fructe, verdeata, sparanghel, broccoli, linte, mazare, fasole si cereale integrale. Doza zilnica recomandata este de 400 de micrograme.

Vitamina C, un antioxidant la indemana oricui

Am mentionat deja ca radicalii liberi afecteaza in mod special creierul. Adesea acestia sunt produsi prin reactii chimice din corp, care includ oxigen. Vitamina C este unul dintre cei mai raspanditi antioxidanti de pe piata.

In plus, fara cantitatea necesara de vitamina C, celulele nervoase din creier s-ar "praji" si ar modifica chimia acestuia, cauzand o serie de probleme mentale, precum epilepsia sau depresia. Corpul tau nu produce vitamina C, motiv pentru care trebuie sa ai grija sa incluzi in dieta aceasta substanta benefica.

Surse de vitamina C sunt: citricele, legumele, goji, fructele de padure etc.

Acestea sunt vitaminele cele mai importante pentru creier. Daca le introduci in dieta de zi cu zi, iti vei mentine mintea sanatoasa si neafectata de trecerea anilor

 

 

Articolul urmator
Medicamente pentru digestie: cele mai bune vitamine si minerale pentru digestie
Medicamente pentru digestie: cele mai bune vitamine si minerale pentru digestie
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari
Incepe quiz
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.1 (19)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.