Nevralgia Arnold: cauze, simptome, prevenție și tratament

Nevralgia Arnold: cauze, simptome, prevenție și tratament

Ana Maria Munteanu, redactor sef Divahair.ro

Durerile de cap sau migrenele pot fi insuportabile uneori, însă, în foarte multe cazuri, acestea sunt simptome ale unei afecțiuni mai grave, și anume nevralgia Arnold. Deși foarte multe persoane se confruntă cu diferite afecțiuni sau probleme cauzate de stres, alimentație nesănătoasă sau un stil de viață haotic, semnele care nu pot fi ameliorate cu tratamente simple sau cu repaus necesită un control amănunțit, motiv pentru care este recomandat consultul unui medic specialist.

Femeie la birou care se tine de gat

Nevralgia Arnold afectează nervul occipital sau nervii care îl înconjoară, situați la baza craniului, în partea superioară a coloanei vertebrale. Astfel, este afectată regiunea cervicală, regiune ce este compusă din șapte vertebre, primele două având denumirea de atlas și axis datorită funcției de susținere pe care o îndeplinesc.

Nervul occipital este un nerv periferic ce permite efectuarea unei serii de mișcări ale capului și este responsabil de sensibilitatea care se resimte în zona scalpului. Această neuropatie periferică apare ca urmare a unei comprimări a nervului, cauzată de traumatisme în zona gâtului sau, mai rar, de o boală reumatică. În cazuri rare, nevralgia poate să apară spontan.

Afecțiunea este caracterizată de dureri puternice dinspre regiunea cervicală spre creștetul capului și este însoțită de sensibilitate la lumină sau de senzația de arsură. Astfel, în cazul în care te confrunți cu simptome care nu se ameliorează, medicul neurolog poate efectua o serie de teste, iar în baza rezultatelor și a diagnosticului va prescrie un tratament cu antiinflamatoare sau analgezice.

Cauze ale apariției nevralgiei Arnold

Nevralgia Arnold poate să apară spontan sau poate să apară ca urmare a unei presiuni sau iritații la nivelul nervilor occipitali, cauzate de o leziune la nivelul mușchilor sau de o inflamație. De multe ori, medicii nu pot găși o cauză pentru declanșarea acestei afecțiuni.

Printre condițiile medicale asociate cu nevralgia occipitală se numără:

  • Traume la nivelul spatelui și gâtului;
  • Tensiune musculară a gâtului;
  • Osteoartrită;
  • Tumori prezente la nivelul gâtului;
  • Descendența discului cervical;
  • Infecții;
  • Gută;
  • Diabet;
  • Inflamații ale vaselor de sânge.

Simptomele nevralgiei Arnold

Nevralgia Arnold produce dureri ascuțite intense, care pot fi percepute si ca junghiuri sau șocuri electrice care sunt resimțite în spatele capului și a gâtului.

Alte simptome specifice acestei afecțiuni sunt:

  • O durere care pulsează sau o senzație de arsură care pornește din partea inferioară a capului și radiază pe toată suprafață scalpului;
  • Durere persistentă pe ambele părți ale capului;
  • Sensibilitate foarte mare la nivelul scalpului, care apare la atingere;
  • Durere la mișcarea gâtului.

Cum se diagnostichează nevralgia Arnold

Femeie controlata de medic

O durere ascuțită la nivelul gâtului care se răspândește la nivelul capului, asociată de multe ori cu o stare de mahmureală, și dificultatea de a mișca gâtul sunt principalele simptome care pot fi asociate cu nevralgia occipitală.

Pentru a stabili un diagnostic corect, medicul neurolog va adresa o serie de întrebări referitoare la istoricul medical al pacientului și la leziunile și traumele suferite. Aceste întrebări sunt urmate de o serie de teste clinice, printre care se numără tomografia computerizată (CT) sau RMN. Imaginile obținute în urma testelor pot ajuta la depistarea unei compresii nervoase.

Totodată, medicul poate cere și efectuarea unor teste de specialitate, cum sunt cele de sânge. Se mai utilizează și administrarea unui analgezic nervos, pentru a se verifica dacă durerea dispare prin această măsură.

Din cauză că această afecțiune este asociată de multe ori cu migrene sau cu dureri de cap acute, este extrem de important să fie stabilit un diagnostic corect. Tratamentele medicamentoase standard nu vor funcționa în cazul în care pacientul suferă de nevralgie occipitală.

Cum se tratează nevralgia Arnold

Tratamentul acestei afecțiuni presupune eliminarea cauzei care a dus la lezarea nervilor occipitali, respectiv a iritării sau a inflamației acestora.

Cu toate acestea, înainte de tratarea cauzei, prima măsură pe care o va lua medicul neurolog este aceea de a atenua durerile intense și foarte greu de suportat.

Măsuri care sunt recomandate pentru atenuarea durerilor:

  • Aplicarea de comprese calde la nivelul gâtului;
  • Odihnă într-o camera liniștită;
  • Masajul de relaxare pentru detensionarea mușchilor din zona gâtului;
  • Administrarea de medicamente antiinflamatorii, cu naproxen sau ibuprofen.

În cazul în care aceste măsuri nu ajută la diminuarea durerilor, medicul va prescrie medicamente mai puternice, precum:

  • Relaxante musculare pe baza de prescripție medicală;
  • Medicamente anticonvulsivante , în special pe baza de carbamazepine sau gabapentina;
  • Medicamente antidepresive;
  • Medicamente beta-blocante administrate temprorar sau injecții cu steroizi. Acest tratament poate dura două sau trei săptămâni până ce durerea va fi ținută sub control. În unele cazuri, nu este ieșit din comun ca durerea să reapară la un moment dat, iar astfel să fie necesară o altă serie de injecții.

Pe lângă tratamentele cu medicamente ce au ca rol diminuarea durerii, medicul mai poate recomanda și metode alternative de terapie, cum ar fi masajul, fizioterapia sau utilizarea unor uleiuri cu efect sedativ.

În cazuri foarte rare, se poate întâmpla ca singura metodă de tratament să fie intervenția chirurgicală, dacă durerile nu dispar cu tratament medicamentos sau cu alte măsuri alternative.

Intervenția chirurgicală poate include:

  1. Decompresia microvasculară. Medicul poate să înlăture sursă durerii prin identificarea și ajustarea vaselor de sânge care sunt responsabile de exercitarea unei presiuni asupra nervilor occipitali. Astfel, vasele de sânge își recapătă poziția normală, iar simptomele nevralgiei dispar.
  2. Stimularea nervilor occipitali. Această intervenție presupune utilizarea unui neurostimulator, care transmite impulsuri electrice în nervii occipitali. Astfel, aceste impulsuri pot bloca transmiterea informațiilor de către creier, iar pacientul va fi incapabil să mai resimtă durerea în zona cervicală.

Nevralgia occipitală nu este o boală care îți poate pune viața în pericol, majoritatea oamenilor reușesc să scape de dureri cu analgezice și odihnă. Cu toate acestea, dacă simptomele persistă sau se agravează, iar metodele de tratament nu au fost eficiente, este recomandat un consult amănunțit, astfel încât medicul să iși dea seama dacă disconfortul creat este provocat de nevralgia Arnold sau există o altă problemă clinică.

Cum poți preveni apariția acestei afecțiuni

O serie de obiceiuri pot împiedica apariția nevralgiei occipitale, iar printre ele se numără:

  • Nu dormi în poziție înclinată, cu brațul sub pernă;
  • Nu efectua apeluri în timp ce ții telefonul între ureche și umăr (aplecarea capului pe o parte în momentul conversației);
  • Nu face un obicei din a purta rucsacul, geanta personală sau geanta de laptop pe un singur umăr; este recomandat să optezi pentru un rucsac special creat pentru a pune greutatea pe șolduri, nu doar pe partea superioară a spatelui; dacă nu poți renunta la geanta personală, alternează umărul folosit.

 

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Pneumonie atipică: cauze, simptome și tratament
Pneumonie atipică: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.7 (7)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.