26 de alimente bogate în vitamine pe care ar trebui să le mănânci

26 de alimente bogate în vitamine pe care ar trebui să le mănânci

Redactor Andreea Baluteanu

Atunci când te întrebi cum ar trebui să arate masa ta, ții vreodată cont de conținutul de vitamine al fiecărui aliment? Pe lângă numărul de calorii, gustul și preferințele personale, specialiștii insistă asupra nevoii de a introduce în dieta noastră alimente bogate în vitamine.

O mare parte dintre oameni prezintă una sau mai multe deficiențe de vitamine. Stilul de viață actual, bogat în alimente de tip fast-food, grăsimi și prăjeli, e una dintre cele mai importante cauze. Noi te invităm să lupți împotriva tendinței generale și să investești așa cum trebuie în sănătatea ta! În acest sens, îți prezentăm în rândurile de mai jos cele 26 de alimente bogate în vitamine pe care trebuie neapărat să le consumi. Află care sunt!

26 de alimente bogate în vitamine pe care să le incluzi în dieta ta

Atunci când dai o fugă la supermarket, neapărat trece pe lista de cumpărături toate alimentele de mai jos. Vei vedea cum sănătatea ta va deveni înfloritoare!

legume

Alimente bogate în vitamina C

Dacă gândurile îți zboară spre vitamina C doar atunci când te îmbolnăvești, trebuie să remediezi repede această situație. Esențială pentru un sistem imunitar puternic, vitamina C este de asemenea un antioxidant benefic și participă la desfășurarea unor procese-cheie în organismul tău, precum sinteza neurotransmițătorilor sau metabolizarea proteinelor. De asemenea, acest aliat al sănătății tale contribuie la asimilarea calciului în oase, un atu pe care îl vei lua tot mai mult în considerare odată cu înaintarea în vârstă.

Dacă citricele sunt primele care îți vin în minte atunci când te gândești la cele mai bune surse de vitamina C, află că alte alimente dețin supremația în acest sens. Specialiștii subliniază că trebuie neapărat să incluzi în dietă următoarele:

- broccoli;

- ardei gras roșu;

- varză de Bruxelles;

- papaya.

Alimente bogate în vitamina E

La rândul ei extrem de importantă pentru imunitate, vitamina E reprezintă un antioxidant puternic, care va anula efectele negative ale radicalilor liberi asupra organismului tău. E la fel de importantă și pentru sănătatea inimii, protejând vasele de sânge și participând în procesul de coagulare. Nu în ultimul rând, vitamina E prelungește durata de viață a celulelor și este ideală pentru părul și pielea ta.

Cele mai bune surse de vitamine E sunt:

- migdalele;

- semințele de floarea-soarelui;

- alunele de pădure;

- uleiul de floarea-soarelui;

- untul de arahide.

Alimente bogate în betacaroten

Formă a vitaminei A, betacarotenul nu e doar cel mai bun prieten al iepurașului Bugs Bunny, dar și unul dintre cei mai importanți antioxidanţi, care protejează organismul de efectele nocive ale radicalilor liberi, ce pot conduce la dezvoltarea a numeroase boli cronice. Studiile au demonstrat că această vitamină poate încetini și declinul cognitiv, dar are rol și în menținerea sănătății plămânilor, mai ales odată cu înaintarea în vârstă.

Alimentele bogate în betacaroten, pe care trebuie neapărat să le consumi, sunt:

- morcovii sau sucul de morcovi;

- dovleacul;

- spanacul congelat;

- cartofii dulci.

morcovi

Alimente bogate în acid folic

Acidul folic e esențial pentru femeile însărcinate, deoarece previne defectele la naștere ale bebelușului. Însă această formă a vitaminei B este utilă și în formarea noilor țesuturi, precum și în diminuarea riscului de depresie. Nu în ultimul rând, acidul folic menține sănătatea sistemului cardiovascular.

Iată care sunt cele mai bune surse de acid folic:

- linte;

- năut;

- sparanghel;

- fasole neagră;

- suc de portocale.

Alimente bogate în vitamina B6

Știm că grupul de vitamine B e extrem de important, dar, din păcate, mulți dintre noi nu acumulăm rezervele zilnice necesare. Vitamina B6 este esențială pentru formarea celulelor roșii și are un rol important în echilibrarea glicemiei. De asemenea, ea contribuie la metabolizarea alimentelor ingerate și susține imunitatea, formând anticorpii care luptă împotriva infecțiilor. Vitamina B6 e utilă și pentru îmbunătățirea dispoziției, susține funcțiile cerebrale și contribuie la tratarea anemiei.

Cele mai bune surse de vitamina B6 sunt:

- cartofii;

- bananele;

- lintea;

- carnea de pui.

mic dejun

Alimente bogate în vitamina B12

Încheiem lista noastră cu vitamina B12, vitală pentru funcționarea sistemului nervos și parte integrantă din formarea ADN-ului și a celulelor roșii. Dacă ai rezerve suficiente în organism, ești protejată împotriva anemiei, a oboselii și a slăbiciunii musculare. De asemenea, vitamina B12 previne pierderile de memorie și este esențială pentru frumusețea unghiilor, părului și pielii.

Alimentele bogate în vitamina B12 pe care să le integrezi în dietă sunt:

- moluștele;

- păstrăvul;

- somonul;

- carnea de vită.

Desigur, toate vitaminele au rolul lor în organism, dar aceste 26 de alimente sunt vitale pentru menținerea sănătății tale. Regândește-ți dieta în funcție de ele: sunt nenumărate rețete delicioase care le includ, așa că ai de unde alege!

Descoperă aici și cea mai importantă hartă: cea a carențelor de vitamine!

Surse foto: Pixabay

Articolul urmator
Este sau nu în regulă să mănânci cartofi încolțiți?
Este sau nu în regulă să mănânci cartofi încolțiți?
Spune-ne ce-ți place să mănânci și îți spunem ce sport ar trebui să practici!
Incepe quiz
Spune-ne ce-ți place să mănânci și îți spunem ce sport ar trebui să practici!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.1 (7)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.