A slăbit peste 15 kilograme în doar 6 luni, fără dietă. Uite ce vrea să știi

A slăbit peste 15 kilograme în doar 6 luni, fără dietă. Uite ce vrea să știi

Otilia Geavlete, redactor Divahair.ro

Diete peste diete, regim strict, renunțat la dulciuri și grăsimi... toate femeile care vor să slăbească trec prin această tortură. Problema este că multe dintre noi ne închipuim că o dietă își face efectul peste noapte și suntem nemulțumite când cântarul arată schimbări nesemnificative. În realitate, a slăbi nu este deloc ușor!

cantar

Pentru a slăbi sănătos, ai nevoie de determinare. Când decizia este de neclintit, lucrurile vin de la sine și nici măcar nu mai este nevoie de o dietă anume.

Rachel Hosie, reporter la Business Insider UK, povestește experiența sa legată de slăbire și oferă 7 lecții importante învățate pe parcursul acestui proces.

Povestea femeii care a slăbit 15 kilograme în 6 luni

Rachel Hosie povestește care a fost momentul în care a realizat că trebuie să slăbească și ce a ajutat-o în acest proces:

Rachel Hosie

Sursa foto: Pinterest

Greutatea mea a fluctuat de-a lungul vieții, dar la sfârșitul anului 2018 aveam mai multe kilograme decât oricând. Mă simțeam lipsită de energie, uram să merg la cumpărături și nu mă mai încăpea nicio haină. Am realizat cât de mult m-am îngrășat abia când am făcut o analiză a masei corporale, la sfârșitul lunii noiembrie. Pusesem 5 kilograme față de luna iulie și văzând cât arăta acul cântarului m-am trezit la realitate. Nu este nimic în neregulă dacă mai iei în greutate, dar te menții sănătos, însă în cazul meu nu era așa. Faptul că mă îngrășasem reflecta lipsa de grijă față de mine însămi.

Mi-a plăcut întotdeauna să mănânc și să beau, dar la un moment dat am pierdut orice concept de moderație și echilibru, iar viața mea era marcată de excese. Dieta mea nu era neapărat nesănătoasă și făceam destulă mișcare, dar mâncam extrem de mult. Era clar că relația mea cu hrana era una nesănătoasă, așa că am decis să fac o schimbare la început de an, pe considerentul un nou an, o nouă persoană.

Scopul meu principal nu a fost să pierd neapărat în greutate, ci să am un stil de viață mai sănătos. Iar asta a contat enorm și a reprezentat diferența esențială față de alte perioade când am ținut cure de slăbire.

Era timpul să pun sănătatea și fericirea mea pe primul loc. Nu am urmat reguli stricte, nu m-am gândit că țin o dietă. Mai degrabă m-am simțit ca într-o călătorie spre un stil de viață sustenabil, mai sănătos și mai fericit.

În calitatea mea de reporter pe sănătate și lifestyle, eram deja foarte bine informată cum trebuie să trăiești sănătos. Dar am învățat, totuși, foarte multe lucruri anul acesta, de la cum să te adaptezi, la cum să reziști așa-zișilor sabotorilor. Cea mai importantă schimbare a reprezentat-o însă atitudinea mea față de dietă.

7 lecții pentru a pierde kilogramele în mod inteligent

Acestea sunt secretele pe care Rachel Hosie le-a aflat pe baza propriei experiențe și dorește să le împărtășească tuturor celor care se luptă acum cu kilogramele în plus:

1. Nu elimina complet alimentele care-ți plac

miic placeri

Sursa foto: Instagram

„Nu este o idee bună să renunți la pâine, zahăr și tot ceea ce îți place, pentru că vei abandona curând. Vrei să renunți pentru totdeauna la tot ce este delicios? Nu prea cred”, spune Rachel.

Dacă înlături zahărul, pâinea sau alte alimente preferate din dietă, rezultatul s-ar putea să fie contrar așteptărilor. Astfel de decizii radicale sunt urmate, de regulă, de excese și mai mari. În loc să demonizezi mâncarea și să împarți alimentele în bune și rele, învață mai degrabă să-ți schimbi viziunea asupra cantităților consumate. Încearcă să-ți ții sub control pofta nu eliminând ceea ce îți place, ci dându-i corpului tău mai puțin din ceea ce își dorește: în loc să mănânci o prăjitură întreagă, mănâncă o jumătate din ea.

De asemenea, poți învăța să alegi alimente mai sănătoase în funcție de substanțele nutritive pe care le conțin. 

„Pentru mine a fost de mare ajutor să gândesc hrana în termeni de macronutrienți, ca sursă de proteine, carbohidrați sau grăsimi. Astfel, o bucată de ciocolată înseamnă glucide, la fel ca o banană sau ca ovăzul, și toate pot face parte dintr-o dietă sănătoasă. Dacă îți plac gogoșile sau pizza, nu trebuie să renunți la ele pentru totdeauna, ci doar să mănânci mai puțin”, adaugă Rachel.

2. Exercițiile fizice trebuie susținute cu un stil alimentar sănătos

fitness

Sursa foto: Instagram

„Înainte de a-mi schimba stilul de viață, mergeam deja la sală de 4-5 ori pe săptămână, ridicam greutăți, urmam cursuri de dans și mergeam mult pe jos, făceam circa 14.000 de pași în fiecare zi. Cu toate acestea, eram supraponderală. Ultimele șase luni mi-au arătat că există foarte mult adevăr în zicala nu poți să te antrenezi cu o dietă proastă.”

Să ții dietă nu este suficient, dacă nu faci mișcare. Poate că vei slăbi, dar nu vei avea neapărat un aspect sănătos. Exercițiile fizice, chiar și moderate, ajută la distribuirea corectă a masei musculare și la păstrarea unui tonus adecvat.

Pe de altă parte, exercițiile fizice, oricât de intense, nu te ajută să slăbești dacă în paralel ai o alimentație haotică. Cine se așteaptă să mănânce mult și nesănătos și să slăbească făcând sport va fi, cu siguranță, dezamăgit!

3. Mizează pe proteine

dieta

Sursa foto: Instagram

„Am aflat pe parcursul acestui proces de slăbire că proteinele joacă un rol foarte important”, spune Rachel.

Creșterea consumului de proteine susține dezvoltarea musculară, intensifică metabolismul și reduce senzația de foame. „Digestia proteinelor necesită mai multă energie comparativ cu zaharurile și grăsimile, deci metabolismul se va accelera. În plus, proteinele conferă o senzație de sațietate pe termen mai lung”, spune nutriționista Nichola Ludlam-Raine.

Printre alimentele cu cel mai ridicat conținut de proteine se numără: ouăle, somonul, carnea de vită, brânza de vaci, iaurtul și nucile. 

4. Nu evita grăsimile

la masa

Sursa foto: Instagram

Fără un aport adecvat de grăsimi, senzația de sațietate conferită de carbohidrați nu se poate menține și vei continua să ciugulești între mesele principale. În plus, grăsimile sunt esențiale pentru buna funcționare a organismului.

Aminoacizii și acizii grași pot fi preluați doar din dietă, pentru că nu sunt produși în organism. Acizii grași, în special cei nesaturați, sunt implicați în funcționarea hormonilor, absorbția vitaminelor și menținerea sănătății inimii și a vaselor de sânge.

Încearcă să incluzi în dietă alimente bogate în grăsimi sănătoase, precum avocado, ulei de măsline, pește, nuci, semințe sau ouă.

5. Limitează consumul de alcool

rachel hosie

Sursa foto: Instagram

„Nu am avut niciodată probleme cu băutura în exces, dar Londra este un oraș în care totul se învârte în jurul alcoolului, iar dacă ești o persoană sociabilă poți ajunge să bei uneori puțin cam mult. Așa că la început de an am decis să mă abțin o perioadă să mai consum alcool. M-am simțit atât de bine, încât am decis să renunț de tot la alcool. Nu am niciun dubiu că asta m-a ajutat să pierd în greutate. În plus, renunțarea la alcool m-a făcut să mă simt mai puternică și mai în formă”, spune Rachel.

Desigur, asta nu înseamnă că trebuie să renunți la plăcerea de a bea, din când în când, o bere sau un pahar de vin. Dar reducerea frecvenței și a cantității de alcool consumat poate avea un impact vizibil asupra siluetei tale. Alcoolul are un nivel crescut de calorii și, în plus, este asociat adesea cu alimente dense din punct de vedere energetic. 

6. Cântarul nu este foarte important

cantar

Sursa foto: Instagram 

Chiar dacă, uneori, cântarul nu arată ceea ce ne dorim, asta nu înseamnă că dieta și mișcarea nu dau rezultate. Mai ales în cazul femeilor, acul cântarului poate fluctua foarte mult, în funcție de consumul de sare, de ultima vizită la toaletă sau de perioada ciclului menstrual. 

De asemenea, exercițiile fizice ajută la dezvoltarea masei musculare, astfel încât numărul indicat de cântar poate rămâne neschimbat, dar compoziția corporală este complet diferită: procentul de grăsime corporală scade, în timp ce masa musculară crește. Iar ăsta nu e deloc un lucru rău, dimpotrivă!

„Am învățat să mă detașez de numărul indicat de acul cântarului. Fie că scade sau crește, acest lucru nu mă demoralizează și nici nu îmi crește încrederea în sine, pentru că adevăratele schimbări se văd în imagini. De aceea prefer să-mi înregistrez progresele făcându-mi poze sau măsurându-mi talia în fiecare lună”, spune Rachel. 

7. Nu te limita la 1.200 de calorii pe zi

odihna

Sursa foto: Instagram

Dacă ți-ai propus să slăbești, înfometarea nu este o soluție! Pe lângă faptul că înfometarea duce la pierderea masei musculare, crezi că vei reuși să trăiești pe termen lung limitându-te la un deficit caloric extrem, de cel mult 1.200 de calorii pe zi? Categoric, nu! Te vei simți mereu înfometată, frustrată și riști chiar să te îmbolnăvești. 

„Cu cât reduci mai mult numărul de calorii, cu atât pofta de mâncare va crește, te vei simți letargic și lipsit de orice satisfacție. Organismul nostru nu este adaptat la un număr mic de calorii. Un deficit caloric moderat, de 300-600 de calorii pe zi, este suficient pentru a arde în jur de 400 de grame de grăsime săptămânal. Desigur, totul trebuie completat cu mișcare”, explică nutriționista.

Nu există soluții magice pentru a slăbi

Rachel arată că nu există diete-minune, nici scurtături ca să ajungi într-o săptămână să arăți ca în reviste. Aceasta este o imagine întreținută de companii, pentru a atrage bani în industria dietelor. „Leacurile” care topesc kilogramele peste noapte sunt departe de a fi soluții sănătoase, care să funcționeze pe termen lung.

Tendința noastră de a depune minimum de efort este cea care ne păcălește. Atunci când renunțăm la ideea de transformare ca prin farmec, suntem pe drumul cel bun către silueta dorită. Este de ajuns să ne punem logica la contribuție: dacă ne-au trebuit ani să acumulăm kilograme, cum am putea să ne debarasăm de ele în câteva zile?

Un detaliu foarte important este că sănătatea trebuie să primeze, chiar înaintea aspectului estetic. Din păcate, puține persoane privesc în profunzime problema kilogramelor suplimentare. Majoritatea femeilor vor să slăbească pentru că au auzit comentarii răutăcioase sau nu se simt bine când se privesc în oglindă.

Dar principala justificare a dietelor chinuitoare trebuie să fie starea noastră de sănătate. Obezitatea este o boală, iar acumularea de grăsimi în organism afectează organe vitale, precum inima sau ficatul. Acesta este motivul principal pentru care este necesar să slăbim, nu aspectul estetic. Privind lucrurile astfel, atunci când dăm jos kilograme, luptăm pentru starea noastră de sănătate. Acest lucru trebuie să ne motiveze mai mult decât orice altceva.

Poți slăbi și fără diete stricte

... dar pentru asta trebuie să-ți schimbi stilul de viață! Adesea, kilogramele în plus sunt expresia exterioară a unor obiceiuri nu tocmai sănătoase, de care nu reușim să ne debarasăm. De câte ori nu am gândit „ar fi bine să scap de deprinderea asta, îmi afectează și sănătatea, și stima de sine”? Apoi am căzut iar în plasa unor obiceiuri nocive, pentru că, de câte ori repetăm un lucru, îl întărim și mai mult.

Așa că bătălia noastră nu este doar cu mesele neregulate și abuzul de dulciuri, ci și cu lipsa de mișcare, stilul sedentar, orele petrecute în fața televizorului, ronțăind întruna snacksuri, sau stresul care ne invadează mintea și trupul.

De multe ori, a diminua drastic cantitatea de mâncare și a impune diete severe este total contraproductiv. Persoana care vrea să slăbească va avea mereu o senzație de foame și de frustrare; în plus, pe aceia dintre noi care nu suntem extrem de motivați, restricțiile exagerate ne vor descuraja din start și ne vor face să renunțăm destul de repede. De aceea, este important să ne schimbăm relația pe care o avem cu hrana și stilul de viață în general, pentru a deveni mai sănătoși și mai fericiți, fără sentimentul că ne sacrificăm și că renunțăm la toate plăcerile vieții. 

Surse foto: iStock, Pinterest, Instagram

Articolul urmator
Legătura dintre cafea și tensiune: ce trebuie să știi
Legătura dintre cafea și tensiune: ce trebuie să știi
Ce antrenament de slabit ar trebui sa incerci dupa sarbatori?
Incepe quiz
Ce antrenament de slabit ar trebui sa incerci dupa sarbatori?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.1 (6)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.