Cele mai frecvente mituri despre suplimentele alimentare

De
Masha Florea
Luni, 25.02.2013
Cuprins
- Mit: Poti manca tot ce doresti, atat timp cat iei suplimente alimentare
- Mit: Pentru o nutritie adecvata trebuie sa consumi suplimente alimentare
- Mit: Nu conteaza doza de suplimente alimentare pentru ca nu iti pot face rau
- Mit: Suplimentele alimentare sunt naturale si nu interfereaza cu medicamentele
- Mit: Nu conteaza ca iti iei suplimentele seara, la culcare
- Mit: Toate produsele pe care le gasesti pe piata contin aceleasi substante
- Mit: Suplimentele care promit scadere in greutate fara efort pot avea efecte benefice
Mit: Poti manca tot ce doresti, atat timp cat iei suplimente alimentare
De fapt, aceste suplimente sunt produse pentru a aduce un plus de nutrimenti consumatorului, pentru a asigura doza recomandata a uneia sau mai multor astfel de substante. Este important sa ai o dieta echilibrata, avand in vedere ca prin aceasta atitudine, poti sa asiguri aportul adecvat al majoritatii vitaminelor si mineralelor de care ai nevoie.
Ca si contraexemplu, ne putem referi la iod, care pe teritoriul Romaniei se gaseste in cantitati deficitare unei alimentatii sanatoase. De aceea, sarea pe care o cosumam este fortificata cu acest compus.
In plus, nutrientii din alimente se gasesc in concentratii optime pentru absorbtia si utilizarea cat mai corecta de catre orgamism. Asadar, suplimentele nu pot inlocui o alimentatie echilibrata, dar o pot imbunatati, daca este necesar.

Mit: Pentru o nutritie adecvata trebuie sa consumi suplimente alimentare
Atat timp cat alegi o dieta care contine carne, oua, lactate, nuci si oleaginoase, fructe, legume si leguminoase, poti acoperi marea majoritate a nutrientilor, fara a mai fi nevoie de consumul suplimentelor.

Mit: Nu conteaza doza de suplimente alimentare pentru ca nu iti pot face rau
Daca de-a lungul timpului ai marit dozele, sau daca ai avut tendinta sa consumi mai multe tipuri de multivitamine in acelasi timp, afla ca aceste doze crescute din acelasi nutriment iti pot face mai mult rau decat bine. Desi te-ai putea gandi ca o cantitate mai mare decat necesarul va asigura absorbtia de 100% din doza zilnica recomandata, iar restul se va elimina, exista compusi care sunt absorbiti in exces si se pot acumula in tesutul adipos, actionand impotriva ta.
In plus, excesul alimentar al unui nutriment poate determina deficitul altuia, intrucat cele doua pot avea modalitati comune de absorbtie sau transport. Spre exemplu, excesul de fier duce la deficitul de zinc, cele doua avand situsuri de legare asemanatoare.
Mit: Suplimentele alimentare sunt naturale si nu interfereaza cu medicamentele
Este important sa vorbesti cu medicul tau in momentul in care te hotarasti sa iei suplimente, mai ales daca obisnuiesti sa iei medicamente, pentru ca diversi nutrienti pot accentua sau diminua efectele acestora. Spre exemplu, uleiul de peste sau suplimentele de vitamina E pot subtia sangele si au efect antiagregant, accentuand astfel un potential tratament cu aspirina si crescand riscul unui accident vascular hemoragic.
De asemenea, o doza zilnica mai mare de 1500mg de calciu poate sa interfereze cu medicamentele impotriva hipertensiunii arteriale de tipul indapamidei sau hidroclorotiazidei, rezultand calcificari metastatice si insuficienta renala.

Mit: Nu conteaza ca iti iei suplimentele seara, la culcare
Este foarte important sa administrezi suplimentele impreuna cu alte alimente, pentru a le facilita absorbtia, cu atat mai mult daca suplimentele pe care le iei sunt vitaminele liposolubile A, E, D si K. Acestea au nevoie de grasimi pentru o absorbtie adecvata. De asemenea, daca iei aceste suplimente alaturi de mancare, riscul de a provoca leziuni ale tubului digestiv este mult mai scazut.
Mit: Toate produsele pe care le gasesti pe piata contin aceleasi substante
In natura exista foarte multe forme ale unei substante, iar formele diferite pot avea procente de absorbtie diferite sau chiar efecte diferite. Spre exemplu, un studiu din 2005 a demonstrat absorbtia cu 48% mai buna a malatului de calciu decat a altor forme de calciu, din sucuri de portocale fortificate cu acesti compusi.

Mit: Suplimentele care promit scadere in greutate fara efort pot avea efecte benefice
Nimic nu se compara cu o dieta echilibrata, nici prea restrictiva nici prea indulgenta, alaturi de cateva sesiuni de activitate fizica saptamanal. In timp ce un astfel de stil de viata te ajuta sa iti mentii greutatea in limitele normale, sa ai un aport corect de nutrimenti si sa iti mentii organismul tanar si activ, combatand efectele imbatranirii, suplimentele alimentare care promit accelerarea metabolismului sau inhibarea absorbtiei lipidelor, pot face mai mult rau decat bine.
Spre exemplu, cele care accelereaza tranzitul intestinal au ca si mecanism iritatia intestinala, determinand o evacuare precoce a alimentelor, impiedicand nu doar absorbtia carbohidratilor si lipidelor in exces, ci a tuturor categoriilor de nutrienti. Vor determina astfel un sindrom de malabsorbtie, iar iritatia cronica a colonului poate duce la cancer de colon.
Asadar, alege cu atentie suplimentele pe care le folosesti, si cere parerea medicului tau atunci cand vrei sa le schimbi. Acesta te va indruma catre preparatele cele mai sigure si cu beneficiile cele mai mari pentru tine, si iti va spune si doza de care ai nevoie. In acelasi timp, fereste-te de produsele ce promit marea cu sarea - acestea suna prea bine pentru a fi adevarate.
Vezi si

Sinbiotice: de ce să le incluzi în rutina zilnică
Raluca Margean |
Luni, 25.02.2013

Alergii și intoleranțe alimentare: diferențe și diagnostic
Raluca Margean |
Luni, 25.02.2013

Angelica: beneficii și mod de utilizare
Raluca Margean |
Luni, 25.02.2013