O asistentă dezvăluie: există o explicație științifică pentru care crezi tot ce-ți zice doctorul!

O asistentă dezvăluie: există o explicație științifică pentru care crezi tot ce-ți zice doctorul!
Ana Maria Munteanu, redactor sef Divahair.ro
Vineri, 19.04.2019

O vizită la doctor este, cel mai adesea, un moment încărcat de stres și îngrijorări de tot felul. Medicul, care pare mereu pe fugă și purtând povara lumii pe umeri, parcă te forțează cu privirea lui agitate să îți spui, cât de repede poți, simptomele. După ce îți spui, cu timiditate și glass tins, simptomele pe care le poți aminti, te controlează, îți mai pune o întrebare sau doua apoi îți oferă un diagnostic sau vă spune care sunt pașii următori de urmat.

Părăsești cabinetul și nu te gândești neapărat că ceea ce spune este corect. Dar el e doctorul, nu?
Gresit. Doctorii nu sunt infailibili și nu dețin adevărul suprem. Doar pentru că au o diplomă în medicină nu înseamnă că nu poți să-i arăți că te grăbește sau dacă îți invalidează simptomele.

Există, de fapt, un nume pentru modul în care nu reușim să ne opunem expertizei unui medic sau să avem ceva de zi în fața unui eventual comportament lipsit de respect. Se numește sindromul halatului alb - și este timpul să îl reducem la tăcere.
"Când cineva poartă un halat alb, îi luăm mai mult în serios, simțim că suntem în prezența unui om mai informat și, în mod inconștient, devenim obedienți și umili", a explicat Sana Goldberg, asistentă medicală.

Goldberg a făcut referire la un studiu care demonstrează acest fenomen. În 1961, un profesor de psihologie de la Yale, Stanley Milgram, a demonstrat că, atunci când subiecții de studiu au fost puși împreună, 2 câte 2 și unul purta o haină albă, celălalt devenea mai ascultător și se comporta ca și cum persoana din haină albă era o autoritate. Iar acest lucru este o tendință universal valabilă.

Din postura ei de asistentă, Sana Goldberg a văzut acest sindrom manifestându-se în extrem de mulți oameni. "Autoritatea poate fi folosită într-o manieră atât de greșită și dăunătoare", spune ea. "Doctorii sunt doar oameni, și nu ar trebui să fie puși pe un piedestal."
Ce trebuie să faci ca să scapi de acest sindrom sau ca să stai deoparte de el?

1. Alege o echipă stabilă de doctori în prezența cărora să te simți confortabil și pe care să îi frecventezi.
2. Nu te baza doar pe ce îți spune doctorul. Dacă ai nelămuriri, vorbește și cu asistenta, cu o framacistă care prezintă înncredere etc.
3. Fă-ți temele sârgiuincios înainte să vii la doctor: fă o listă cu tot ce trebuie să mărturisești și cu tot ce vrei să întrebi, ca să nu te pierzi la fața locului.
4. Mergi cu cineva apropiat la programări. Prezența acelei persoane, fie și în sala de așteptare, te va liniști și te va ajuta să te aduni. 

Vezi si
Psihopat vs. sociopat: care este diferența
Psihopat vs. sociopat: care este diferența
Andreea Baluteanu | Vineri, 19.04.2019
Greșeli alimentare care te pot îmbolnăvi
Greșeli alimentare care te pot îmbolnăvi
Andreea Baluteanu | Vineri, 19.04.2019

Surse foto: iStock

Articolul urmator »
Alimente care scad potasiul
Alimente care scad potasiul
Raluca Margean | Duminică, 31.03.2024
Incepe quiz
Ghicim ce zodie ești! Tot ce trebuie să faci e să ne zici care sunt vedetele tale preferate
Ghicim ce zodie ești! Tot ce trebuie să faci e să ne zici care sunt vedetele tale preferate

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Alte subiecte care te-ar putea interesa

Ne găsești pe