Am intrat la menopauza! Prin ce schimbari va trece organismul meu?

Am intrat la menopauza! Prin ce schimbari va trece organismul meu?

Eugenia Dinescu, redactor

Bufeuri de caldura, schimbari bruste de dispozitie, oboseala accentuata, insomnii si transpiratie excesiva? Instalarea menopauzei este una dintre cele mai mari schimbari fiziologice  din viata unei femei, iar simptomele care o insotesc nu sunt intotdeauna usor de ignorat.

O etapa fireasca in viata oricarei femei, menopauza apare in jurul varstei de 50 de ani, odata ce ovarele inceteaza sa mai produca hormoni si sa elibereze ovule. Absenta menstruatiei timp de 12 luni la rand marcheaza perioada de menopauza, insa incetarea functiei ovariene si, implicit, pierderea posibilitatii de a procrea, este precedata de o perioada de 4-8 ani in care productia de estrogen si progesteron este incetinita. Acest declin incepe, de regula, in jurul varstei de 40-45 de ani, iar incetinirea producerii de hormoni semnaleaza perioada de perimenopauza, etapa de tranzitie intre perioada fertila si menopauza.   

Dezechilibrele hormonale si inaintarea in varsta determina o serie de schimbari  care pot avea un impact semnificativ asupra corpului si psihicului tau. Pentru foarte multe femei, instalarea perimenopauzei sau menopauzei propriu-zise poate fi insotita de o senzatie neplacuta de caldura care cuprinde fata, gatul si toracele, numita si bufeu, urmata de transpiratie excesiva si, in unele cazuri, de inrosirea pielii. Insomniile si transpiratiile nocturne isi pot face simtita prezenta in aceasta perioada, iar anumite femei pot experimenta chiar pierderi scurte de memorie. Palpitatiile (bataile neregulate ale inimii), uscaciunea vaginala si migrenele sunt, de asemenea, asociate instalarii menopauzei. Densitatea osoasa scade dupa menopauza, ceea ce iti poate da dureri de articulatii, iar nivelul scazut de estrogen poate afecta si sanatatea tesuturilor de legatura dintre dinti si gingii, ceea ce poate duce la gingivita, parodontoza sau infectii gingivale. Nici schimbarile psihologice nu sunt de ignorat, anxietatea, iritabilitatea si episoadele depresive fiind cateva dintre senzatiile cu care se confrunta cele mai multe dintre femeile aflate la menopauza.

Nu toate femeile resimt tulburarile de menopauza atat de acut, dar exista cateva strategii simple care te pot ajuta sa treci mai usor peste dificultatile aduse de instalarea menopauzei.

Fa mai multa miscare

O sesiune usoara de Pilates sau un curs de yoga sunt ideale pentru a-ti calma starea de nervozitate din aceasta perioada, ajutandu-te sa iti recapeti echilibrul interior. Exercitiile fizice moderate sunt unul dintre cei mai buni aliati pentru a-ti pastra mobilitatea oaselor, dar ele te vor ajuta sa te eliberezi si de stresul care iti poate provoca insomnii sau anxietate.

Regleaza-ti dieta

In aceasta perioada, este extrem de important ca dieta zilnica sa fie una echilibrata. Poti constata ca alcoolul sau cofeina iti declanseaza bufeurile, asa ca este recomandat sa eviti bauturile alcoolice, iar cafeaua sa o inlocuiesti cu ceai negru sau cicoare. De asemenea, asigura-te ca incluzi suficient fitoestrogen (estrogen vegetal) in dieta ta, care iti va aduce nivelul hormonal din corp mai aproape de echilibru: ii gasesti in soia, ulei de susan, seminte de in, ghimbir, telina, smochine sau struguri rosii.

Rasfata-te cu un masaj

Structura si textura pielii sunt influentate de productia de hormoni sexuali feminini, iar diminuarea nivelului lor din organism se reflecta si la nivelul pielii. Poti contracara insa repartizarea tesutului adipos in zona abdomenului, un lucru firesc dupa menopauza, sau diminuarea fermitatii tenului cu ajutorul masajelor de tonifiere si relaxare, care te vor ajuta sa iti pastrezi conturul definit al fetei pentru mai mult timp!

Ia un supliment alimentar!

Terapia de substitutie hormonala poate fi o solutie in anumite cazuri, insa medicii nu o recomanda la scara larga. Un tratament cu hormoni poate preveni bolile de inima si pierderea densitatii osoase, dar dubleaza riscul de aparitie a cancerului mamar si doar un medic endocrinolog poate stabili daca un astfel de tratament este potrivit sau nu pentru tine.

Alege, in schimb, o alternativa naturala pentru a controla tulburarile de menopauza. Menopace este un supliment alimentar (vitamine, minerale si isoflavone naturale) pentru persoanele aflate inainte sau in perioada de menopauza.



 Menopace,
30 capsule, 22.94 lei
 

Contine 22 nutrienti activi esentiali in aceasta perioada:

•    vitamine (vit A, C, D, E, complex de vit B)
•    minerale (fier, zinc, iod, magneziu, mangan, crom, selenium)
•    co-enzime naturale
•    isoflavone naturale

Menopace protejeaza inima, sistemul osos si pielea de efectele dezechilibrelor hormonale ce pot aparea inainte si in timpul menopauzei.
-    vitamina E - reduce risul bolilor cardiovasculare,
-    vitamina D - fixeaza calciu si previne osteoporoza,
-    vitamina C - intareste sistemul imunitar,
-    complexul de vitamine B - previn si inlatura starile de irascibilitate, imbunatatescc puterea de concentrare mentinand echilibrul psihic,
-    crom - scade pofta de dulciuri si te ajuta sa iti mentii greutatea,
-    iod - previne aparitia deficientelor tiroidiene care sunt foarte frecvente peste 45 ani

Viziteaza magazinul online Vavian Pharma si descopera o gama completa de solutii pentru a asigura o sanatate de fier pentru tine si intreaga familie!

Articolul urmator
6 motive pentru care te trezești noaptea
6 motive pentru care te trezești noaptea
Poţi trece testul pe care îl dau agenţii secreţi?
Incepe quiz
Poţi trece testul pe care îl dau agenţii secreţi?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.5 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.