Cistita hemoragică: cauze, simptome, tratament și prevenție

Cistita hemoragică: cauze, simptome, tratament și prevenție

Sorina Corneanu

Cistita este o inflamație a vezicii urinare, cea mai comună formă a acesteia fiind infecția tractului urinar. În general, cazurile de cistită sunt ușoare, lipsite de complicații.

Cistita poate fi clasificată în diferite categorii, pe baza aspectului morfologic al vezicii urinare. Astfel, aceasta poate include cistita supurativă, care este asociată cu apariția puroiului, și cistita ulcerativă, când ulcerul se formează în vezică. Cea mai frecventă formă este însă cistita hemoragică, care este asociată cu sângerarea vaselor din peretele vezicii urinare.

De ce apare cistita hemoragică

Cistita hemoragică este cauzată de deteriorarea peretelui celular al vezicii urinare și a vaselor de sânge, iar cauza acesteia poate fi infecțioasă sau neinfecțioasă. Cel mai adesea este vorba de surse infecțioase, acestea incluzând: bacterii, virusuri și ciuperci.

Cauzele cistitei hemoragice

Cea mai frecventă cauză a cistitei hemoragice este sistemul imunitar slăbit, o consecință frecventă a chimioterapiei sau radioterapiei, dar și a infecției cu virusul HIV. Medicamentele chimioterapice pot cauza frecvent cistită hemoragică. Pe măsură ce aceste medicamente se descompun în organism, apare un produs secundar cunoscut sub numele de acroleină. Acesta se deplasează în vezică și irită țesuturile tractului urinar. Iritația este adesea gravă, provocând ulcere, hemoragii interne și, în final, cistită hemoragică. 

durere la urinare

O altă cauză a cistitei hemoragice este infecția cu E.coli (90% din cazuri) sau cu stafilocolul auriu (10% din cazuri).

Totodată, există posibilitatea ca anumite medimente să fie cauza apariției cistitei hemoragice. Discută cu medicul pentru a descoperi dacă aceasta este cauza problemei tale!

Simptome ale cistitei hemoragice

Cel mai concludent semn care îți spune că e posibil să suferi de cistită hemoragică este hematuria (prezența sângelui în urină). Alte simptome pot include:

- urină roz sau roșie;

- dureri abdominale;

- dureri severe de spate;

- senzație de arsură sau durere la urinare;

- sentimentul de a nu putea goli vezica în întregime;

- incontinență urinară;

- nevoia de a urina des, în special în timpul nopții.

     probleme in zona intima

Dacă apar dureri severe, amețeli, febră sau frisoane, pe lângă oricare dintre simptomele de mai sus, consultă imediat medicul! 

Diagnostic și tratament pentru cistita hemoragică

Tratamentul imediat al cistitei hemoragice este important, deoarece acest tip de cistită poate cauza pierderi semnificative de sânge și afectarea permanentă a vezicii urinare, ceea ce ar putea duce la blocarea tractului urinar sau la constricția vezicii urinare.

Înainte de a prescrie un tratament, medicul va solicita o serie de teste pentru confirmarea diagnosticului. Acestea vor include un test de urină, screening pentru urină și o cistoscopie.

Posibilele tratamente pentru cistita hemoragică sunt: 

- amânarea tratamentului cu radiații sau chimioterapia;

- modificarea tratamentelor pe care le admistrai la momentul declanșării cistitei;

- prescrierea de antibiotice potrivite gradului de risc al afecțiunii tale;

- transfuzii sangvine, în cazul în care pierderea de sânge este severă sau anemia devine periculoasă; 

- irigarea tractului urinar cu soluție salină, pentru a preveni formarea cheagurilor și constricția vezicii urinare.

Vezi 10 tratamente naturiste pentru cistită!

Remedii naturale pentru cistită hemoragică

Remediile naturiste pot fi și ele de ajutor în caz de cistită hemoragică. Dacă simptomele sunt ușoare, iar medicul confirmă lipsa riscurilor, poți recurge la câteva tratamente naturiste la tine acasă.

Băile calde, de exemplu, pot ajuta la ameliorarea simptomelor. Poți adăuga în apă și puțină sare naturală. Hidratarea este și ea esențială. Bea suficientă apă pentru a preveni agravarea simptomelor. Evită cofeina și sucurile din citrice, deoarece acestea pot irita vezica urinară și pot provoca un disconfort local suplimentar.

Cum previi cistita hemoragică

Pentru pacienții care suferă de leucemie, anumite medicamente pot fi extrem de eficiente în prevenirea cistitei hemoragice. Adresează-te medicului, pentru că doar astfel vei putea fi sigură că iei cele mai bune măsuri.

O altă metodă eficientă de a preveni cistita hemoragică este hidratarea corectă. Deși este o soluție la îndemâna tuturor, aceasta este adesea neglijată. Bea multă apă, mai ales dacă suferi de cancer, pentru a te asigura că medicamentele pentru chimioterapie sunt eliminate din organism cât mai curând posibil.

Nu ignora simptomele cistitei hemoragice și nu aștepta să treacă de la sine. Netratată, aceasta poate duce la complicații severe. Discută cu medicul și găsiți împreună cea mai bună variantă de tratament.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Pneumonie atipică: cauze, simptome și tratament
Pneumonie atipică: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.4 (13)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.