Greața de la anticoncepționale: de ce apare și cum o combați

Greața de la anticoncepționale: de ce apare și cum o combați

Dana Ungureanu

De la introducerea pe piață a primei pilule contraceptive, în anul 1960, femeile au început să apeleze tot mai des la această metodă pentru a preveni apariția unei sarcini nedorite. Aproximativ 25% dintre femeile care apelează la metode de contracepție folosesc medicamentele administrate pe cale orală. Pilulele au o rată de eficiență de 99% când sunt administrate corect, însă, ca orice tratament medicamentos, pot cauza efecte secundare, iar printre acestea se numără greața. Acest simptom este cel mai frecvent, motiv pentru care nu trebuie să existe semne de îngrijorare.

femeie care are stari de greata de la pilule

Deși anticoncepționalele sunt o metodă contraceptivă hormonală foarte eficientă, ele vin „la pachet” cu reacții adverse neplăcute. Mai mult decât atât, acestea nu oferă protecție împotriva bolilor cu transmitere sexuală, motiv pentru care analizele medicale periodice sunt recomandate, mai ales în cazul femeilor care nu au același partener.

De ce apare greața de la anticoncepționale

Multe femei care preferă această metodă de contracepție se plâng de o stare de greață aproape constantă, iar acesta este un efect care apare în primele luni de la administrare, până când corpul se adaptează. Disconfortul simțit la nivelul stomacului apare din cauza numărului foarte mare de hormoni estrogeni ce se găsesc în pilulele contraceptive, în special în cele care sunt luate de urgență (pilulele de a doua zi). Astfel, medicamentele care conțin o concentrație foarte mare de estrogen pot provoca apariția senzației de greață.

De regulă, senzația de greață apare cel mai des în rândul femeilor care apelează pentru prima dată la această metodă de contracepție. Un truc util pentru eliminarea acestei senzații este administrarea pilulelor cu puțină mâncare, în loc de apă.

Metode de ameliorare a senzației de greață

Din păcate, nu există un tratament specific pentru combaterea senzației de greață provocată de anticoncepționale, însă există câteva metode simple care pot ajuta la ameliorarea acestui efect advers.

  • consumarea unor alimente ușoare, cum ar fi biscuiți sau pâine graham;
  • evitarea alimentelor care au arome puternice, sunt foarte dulci, foarte grase sau au fost preparate în ulei încins (prăjite);
  • consumarea băuturilor reci;
  • evitarea oricărei forme de mișcare imediat după masă;
  • se recomandă consumul de ceai de ghimbir;
  • se recomandă porții mici de mâncare, la ore regulate;
  • exercițiile de respirație sunt foarte eficiente pentru combaterea senzației de greață.

O metodă tradițională chineză pentru combaterea acestei senzații este aceea de a apăsa încheietura mâinii în câteva puncte.

De regulă, senzațiile de greață nu trebuie să dureze mai mult de câteva zile. În cazul în care ele persistă, trebuie consultat medicul, deoarece este posibil ca pilulele contraceptive administrate să afecteze apetitul și greutatea, motiv pentru care ele vor trebui înlocuite cu alte anticoncepționale.

Metode de prevenire

Dacă folosești această metodă de contracepție, este recomandat să nu iei pilulele pe stomacul gol. În schimb, poți să le iei la 30 de minute după ce ai mâncat sau să consumi câteva gustări ușoare, în funcție de momentul din zi când trebuie să le iei. Această metodă simplă te va ajuta să previi greața provocată de anticoncepționale.

Este indicat să discuți cu medicul în cazul în care intenționezi să iei pastila de a doua zi, deoarece efectele adverse sunt mult mai puternice în cazul acestei metode de prevenire a unei sarcini nedorite.

Dacă ai o viață sexuală activă, nu întrerupe tratamentul doar din cauza stărilor de greață, deoarece sunt șanse să rămâi însărcinată, dacă nu folosești alte metode de protecție.

femeie care tina in mana o folie de pilule contraceptive

Cum funcționează pilulele contraceptive

Pilulele contraceptive conțin hormoni feminini, estrogen și progesteron. Aceștia împiedică apariția unei sarcini prin oprirea eliberării ovulului matur din ovare.

De asemenea, anticoncepționalele subțiază mucusul cervical, iar acest lucru face ca spermatozoizii să ajungă mai greu la ovul și să fertilizeze. Pastilele contraceptive modifică și mucoasa uterului. Astfel, dacă un ovul este fertilizat, va fi mai dificil pentru acesta să se dezvolte.

Pilulele administrate de urgență, cele de a douăazi, conțin o doză mai mare de hormoni decât cele normale. Din acest motiv, sunt recomandate doar în cazul în care nu s-a folosit altă metodă de contracepție în timpul actului sexual.

Un exemplu de metodă contraceptivă care nu este eficientă într-un procent foarte mare este folosirea prezervativului, care se poate rupe în timpul actului sexual. 

femeie care prezinta dureri de cap

Alte efecte secundare ale anticoncepționalelor

Pe lângă greața de la anticoncepționale, pot să apară și următoarele efecte secundare:

  • dureri și sensibilitate la nivelul sânilor;
  • dureri de cap;
  • schimbări de dispoziție;
  • reducerea apetitului sexual;
  • cicluri menstruale neregulate;
  • pierderea sau creșterea în greutate.

Cele mai multe dintre aceste efecte adverse sunt ușoare și ar trebui să dispară la câteva luni după începerea tratamentului. Un efect secundar, dar grav, al utilizării pastilelor contraceptive este formarea unui cheag de sânge în picior (tromboză venoasă profundă), care, dacă nu se tratează la timp, poate duce la formarea unui cheag de sânge în plămâni (embolie pulmonară). Această afecțiune poate cauza decesul.

Acest risc este foarte rar, însă poate să crească în cazul femeilor care folosesc pilule contraceptive de foarte mult timp, sunt fumătoare sau au trecut de vârsta de 35 de ani.

Alegerea tratamentului contraceptiv potrivit

Dacă vrei să apelezi la această metodă de contracepție, este recomandat să consulți medicul, deoarece acesta îți poate recomanda ce pilule să iei. Este posibil ca doctorul să îți ceară să faci și un set de analize hormonale, astfel încât să recomande pastilele care conțin dozele necesare de hormoni.

În timp ce urmezi tratamentul cu anticoncepționale, este indicat să respecți cu strictețe instrucțiunile de pe ambalaj. Este important să iei pilula în fiecare zi și să te asiguri că nu sari peste nicio doză. În caz contrar, citește cu atenție recomandările de pe prospect sau consultă medicul. Dacă iei două pilule în același timp, este posibil să te confrunți cu stări severe de greață.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Inima rănită: ce este și cum te afectează de fapt
Inima rănită: ce este și cum te afectează de fapt
Cum vei fi la batranete?
Incepe quiz
Cum vei fi la batranete?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.