Condilomele genitale- o boala venerica produsa de HPV

Condilomele genitale- o boala venerica produsa de HPV

Paraschiv Teodora

Daca ti-au aparut la nivelul organelor genitale niste excrescente sau negi  suparatori, inseama ca ai condilomatoza. Aceasta apare in urma infectarii cu Virusul Papilloma Uman , ce poate determina si cancerul de col uterin.

Aceasta infectie se mai numeste "vegetatie veneriana", "creasta de cocos" sau "negi genitali".

Cauza condilomatozei genitale

Condiloamele genitale apar cel mai adesea in urma infectarii cu Virusul Papiloma Uman. Trebuie sa stii ca acesta poate fi transmis foarte usor prin contact sexual neprotejat.

Exista in jur de 100 de tipuri de Virus Papiloma Uman ce infecteaza celulele pielii sau mucoasele organelor genitale. Dintre acestea, in jur de 30 sunt transmisibile pe cale sexuala. Cateva din ele dau nastere unor mutatii in celulele colului uterin, iar altele sunt direct raspunzatoare de aparitia cancerului cervical.

Poti contacta Virus Papilloma Uman prin contact sexual vaginal, anal sau oral. Fii atenta,  acest virus se poate transmite si prin simplul contact al pielii din zona pubiana.

Daca esti insarcinata si suferi de condiloame genitale, prin nastere naturala le poti transmite foarte usor bebelusului tau.

Simptomele condiloamelor genitale

Trebuie sa stii ca pana la 90% din pacientii infectati cu HPV nu prezinta nici un simptom.  In schimb, virusul poate fi transmis pe cale sexuala de catre acesti bolnavi timp de cativa ani. Primele simptome apar dupa 2 pana la 9 luni de la contactul cu virusul.

Condiloamele genitale seamana, ca aspect, cu negii din alte zone. Ei pot fi duri si aspri sau moi si neregulati, proeminenti, "exofitici" sau aplatizati, "plani". Afla ca marimea negilor este intre cativa milimetri si cativa centimetri si variaza ca numar de la unu, doi pana la douazeci sau mai multi.

Negii genitali se pot gasi oriunde in aceasta zona. Adesea ii intalnim la nivelul corpului penisului, vulvei sau in jurul anusului. Mai rar iti pot apare in vagin sau pe colul uterin. La barbati se pot gasi veruci si in uretra.

Majoritatea condiloamelor nu dau nici un fel de simptome. Ele sunt descoperite sub forma unor excrescente pe piele. Verucile intinse apar in cazul imunosupresiei, de pilda in SIDA sau in timpul sarcinii.

Diagnosticul de condiloame genitale

Este bine sa stii ca in prezent nu exista nici o analiza de depistare a virusului, majoritatea negilor fiind diagnosticati dupa aspectul caracteristic.

Medicul ginecolog iti poate pune diagnosticul de condilomatoza genitala in timpul unui examen de rutina.

Tratamentul condiloamelor genitale

Daca ai fost infectata cu acest virus, vei fi purtatoare multi ani. Desi tratamentul indeparteaza verucile, nu poate eradica si virusul care le-a produs.

Este util sa stii ca negii pot recidiva. Daca vei avea contacte neprotejate cu alti parteneri le vei transmite si lor virusul.

Cand nu tratezi acesti negi, ei persista timp de mai multe luni sau chiar ani, marindu-si dimensiunile. Tratamentul il poti face cu podofilina sau podofilotoxina; negii pot fi "inghetati" cu azot lichid (crioterapie). Medicul dermato-venerolog sau ginecolog iti poate recomanda si efectua tratamentul cel mai potrivit pentru tine.

Daca manifestarile sunt mai grave, negii pot fi cauterizati prin curent electric de mica intensitate sau cu laserul. Nu trebuie sa te sperii, pentru ca inainte de electrocauterizare se va aplica un anestezic local.

Deoarece negii genitali sunt contactati pe cale sexuala, este absolut necesar ca partenerul tau sa fie consultat de medic si tratat deca este cazul.

Articolul urmator
Inima rănită: ce este și cum te afectează de fapt
Inima rănită: ce este și cum te afectează de fapt
De ce boala vei suferi la batranete?
Incepe quiz
De ce boala vei suferi la batranete?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1.6 (27)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.