Insuficienta ovariana- o cauza de infertilitate feminina

Cuprins
- Care sunt cauzele de insuficienta ovariana?
- Cum se manifesta insuficienta ovariana?
- Cum se pune diagnosticul de insuficienta ovariana?
- Cum se trateaza insuficienta ovariana?
Daca ai incercat de mai multe ori sa faci un copil si nu ai reusit, este posibil sa suferi de insuficienta ovariana. Trebuie sa stii ca infertilitatea este principala manifestare a insuficientei ovariene; pe langa aceasta, mai pot sa apara si alte dezechilibre la nivelul corpului tau.
Citind in continuare vei afla detalii despre aceasta afectiune, dar pentru un diagnostic corect si un tratament adecvat este bine sa te adresezi medicului ginecolog.
Care sunt cauzele de insuficienta ovariana?
Aceasta afectiune apare cand ovarele nu mai produc estrogeni si progesteron, sau cand hipotalamusul si hipofiza nu mai stimuleaza ovarele, asa cum ar trebui.
Insuficienta ovariana primara poate avea drept cauze:
-disgenezie gonadala (absenta ovarelor);
-rezistenta ovariana la FSH (hormon hipofizar ce stimuleaza ovarele);
-sindromul ovarelor polichistice;
-menopauza precoce;
-boli autoimune;
-chimioterapia, radioterapia sau excizia chirurgicala a ovarelor.
Fumatul, pesticidele si alte toxice puternice mai pot fi responsabile de pierderea functiei ovariene.
Insuficienta ovariana secundara este de cauza hipotalamica sau hipofizara.
Cum se manifesta insuficienta ovariana?
Absenta ciclului menstrual (amenoree) si infertilitatea sunt in general prezente in toate cazurile de insuficienta ovariana. In cazul in care menstruatia este prezenta, aceasta apare la intervale neregulate. Datorita absentei secretiei de estrogeni, apar: -bufeuri de caldura; -transpiratii nocturne; -uscaciune vaginala si atrofia tractului genital; -dificultati de concentrare si nervozitate; -osteoporoza; -hipertensiune; -cresterea tesutului adipos abdominal. |
![]() |
Cum se pune diagnosticul de insuficienta ovariana?
Medicul iti va pune cateva intrebari despre ciclul tau menstrual, dar si despre ocupatia ta, tratamentele pe care le-ai mai urmat sau obiceiuri de viata. Pe baza acestei discutii el se poate orienta asupra cauzei afectiunii tale.
Cateva analize de sange pot fi facute pentru confirmarea diagnosticului. Se va doza FSH si LH pentru a stabili daca este vorba de o insuficienta ovariana secundara.
Ti se va doza estradiolul pentru a vedea daca este vorba despre o insuficenta ovariana prematura.
Efectuarea cariotipului este si ea importanta, pentru a evidentia o anomalie genetica, responsabila de insuficienta ovariana.
Cum se trateaza insuficienta ovariana?
Daca suferi de aceasta afectiune, trebuie sa faci tratament substitutiv cu estrogeni si progesteron pana la varsta la care menopauza ar trebui sa apara in mod normal.
Pentru prevenirea osteoporozei este bine sa iei suplimente de calciu si vitamina D.
Infertilitatea, in general, nu este tratata prin tratament substitutiv. Pentru aceasta problema se apeleaza de obicei la fertilizarea in vitro.


