Tot ce trebuie să știi despre plasturele contraceptiv

Tot ce trebuie să știi despre plasturele contraceptiv

Dana Ungureanu

O viață sexuală activă are foarte multe beneficii asupra sănătății, conform studiilor, însă aceasta vine la pachet cu responsabilități mari, cum ar fi evitarea unei sarcini nedorite sau protejarea împotriva bolilor cu transmitere sexuală. Când vine vorba de metode contraceptive, cele mai multe femei aleg tratamentul cu anticoncepționale, însă pilulele trebuie administrate doar la îndrumarea medicului ginecolog și trebuie respectat întocmai termenul recomandat. Desigur, există și alte metode de prevenire a unei sarcini nedorite, iar cea mai nouă este plasturele contraceptiv.

contraceptive eficiente

Ce este plasturele contraceptiv

Plasturele contraceptiv este un pansament în formă rectangulară care, după ce este lipit pe suprafața pielii, începe să elibereze în organism o cantitate de hormoni suficient de mare pentru ca ovulația să fie împiedicată, iar astfel să nu apară o sarcină nedorită. Studiile arată însă că este o metodă destul de periculoasă, deoarece hormonii eliberați sunt absorbiți în totalitate în sânge, iar cantitatea de estrogen eliberată de plasture este cu aproximativ 60% mai mare decât în cazul pilulelor combinate.

Experții testează plasturele contraceptiv cu microneedling, care trebuie aplicat pe piele doar câteva secunde pentru a fi eficient. În timpul aplicării, vor fi implantate sub piele ace de dimensiuni mici (microneedles), care vor introduce substanța contraceptivă în corp pentru o anumită perioadă.

Plasturele este sigur pentru corp, iar intervenția este complet lipsită de durere, mai ales pentru că materialul din care este realizat este același precum cel folosit pentru dizolvarea copcilor utilizate în urma intervențiilor chirurgicale.

La fel ca orice altă metodă contraceptivă, acest plasture poate produce schimbări ale ciclului menstrual.

Scopul plasturelui contraceptiv cu microneedling este acela de a le oferi femeilor posibilitatea să înlocuiască pilulele contraceptive și astfel să folosească zilnic o altă metodă la fel de eficientă. Spre deosebire de plasturele transdermic, care a apărut pe piață în anul 2002 în Statele Unite ale Americii, iar în 2004 a fost introdus și în Europa, nu se știe cu exactitate când va fi disponibil plasturele cu ace mici, acesta din urmă fiind testat momentan doar pe șoareci.

„Ne aşteptăm să fie un real succes. De asemenea, sperăm că iritarea pielii în urma aplicării plasturelui să fie minimă, dar mai întâi acest lucru trebuie verificat prin încercări clinice. Un plasture contraceptiv care durează mai mult de o lună este benefic, în special în ţările în care femeile au acces limitat la sănătate. Dar pentru că acele sunt foarte mici, există limite în privinţa substanţei care poate fi incorporată în interiorul plasturelui”, a declarat pentru The Independent profesorul Mark Prausnitz de la Institutul de Tehnologie din Georgia. 

„Această metodă contraceptivă de lungă durată şi care poate fi administrată personal le va oferi femeilor discreţie şi control asupra fertilităţii, având un impact pozitiv asupra sănătăţii, reducând totodată riscul sarcinilor nedorite”, a continuat Mark Prausnitz.

Ce trebuie să știi despre plasturele contraceptiv

Această metodă contraceptivă nu afectează sănătatea. Cu toate acestea, în unele cazuri este recomandat să se opteze pentru altă metodă. Este necesar să consulți medicul înainte să iei o decizie în această privință.

Important:

  • Când este utilizat corect, plasturele contraceptiv are o eficiență mai mare de 99% în prevenirea unei sarcini nedorite.
  • Fiecare plasture acționează timp de o săptămână, iar acesta se schimbă la final de săptămână, timp de trei săptămâni, apoi ultima săptămână se renunță la plasture.
  • Poate fi purtat în timp ce sunt practicate diferite sporturi, inclusiv înot.
  • Ajută la ameliorarea durerilor menstruale.
  • În cazuri foarte rare, utilizarea lui poate duce la creșterea tensiunii, ceea ce înseamnă că pot să apară efecte secundare precum dureri de cap.
  • Plasturele nu oferă protecție împotriva cancerului ovarian sau de col uterin.
  • Plasturele nu oferă protecție împotriva bolilor cu transmitere sexuală, este recomandat să se folosească prezervativul pentru mai multă siguranță.
  • Nu este recomandat femeilor care fumează, celor cu vârsta peste 35 de ani sau celor care au o greutate corporală peste 90 de kilograme.

femeie care discuta cu medicul ginecolog

Cum funcționează plasturele contraceptiv

Plasturele eliberează o cantitate de hormoni care ajung în sânge prin piele, iar astfel ajută la prevenirea unei sarcini nedorite. Conține aceiași hormoni care se găsesc în orice pilula contraceptivă și funcționează la fel ca anticoncepționalele – previn eliberarea ovulului în timpul ovulației.

De asemenea, subțiază mucusul cervical, ceea ce înseamnă că va îngreuna deplasarea spermatozoizilor în colul uterin și subțiază mucoasa uterului, astfel încât ovulul fertilizat este mai puțin probabil să se implanteze.

Cum se utilizează plasturele contraceptiv

  • Rupe ambalajul conform marcajului.
  • Deschide ambalajul.
  • Desprinde plasturele și folia din plastic de pe ambalaj.
  • Desprinde jumătate din protecția transparentă.
  • Aplică plasturele pe abdomen, pe fesă, pe spate, pe umăr sau pe exteriorul antebrațului, pe pielea curată și uscată. Nu este recomandat să aplici cremă, uleiuri, loțiuni, pudră sau unt de corp pe plasture sau în jurul acstuia.
  • Aplică suprafața adezivă a plasturelui pe piele și îndepărtează apoi restul protecției; apasă ferm plasturele pe partea de sus.
  • Poartă plasturele timp de șapte zile (o săptămână), apoi scoate-l.
  • Aplică un nou plasture în aceeași zi a săptămânii, în a doua și în a treia săptămână.
  • În a patra săptămână nu pune niciun plasture; în această perioadă vei avea menstruație și vei fi protejată timp de o săptămână.
  • După ce au trecut șapte zile, pune un nou plasture în aceeași zi a săptămânii, ca și în celelalte săptămâni, chiar dacă încă ești la menstruație.
  • Repetă pașii anteriori.

cuplu care face sex protejat

Când începe să acționeze plasturele contraceptiv

Dacă începi să folosești plasturele încă din prima zi a menstruației, vei fi protejată complet împotriva unei sarcini nedorite. Dacă începi să îl folosești în orice altă zi, va fi necesar să folosești concomitent o altă metodă contraceptivă, cum ar fi prezervativul, pentru primele șapte zile.

Dacă ai un ciclu menstrual scurt, cu o perioadă ce durează 23 de zile sau mai puțin, începerea acestei metode contraceptive în a cincea zi a menstruației sau mai târziu înseamnă că nu vei fi protejată complet împotriva unei sarcini nedorite.

În orice caz, este recomandat să vorbești cu ginecologul pentru a afla care e momentul în care plasturele începe să actionize și dacă va fi necesar să folosești și o altă metodă de contracepție.

Când oferă mai puțină siguranță

  • Urmezi un tratament cu alte medicamente ce pot interfera cu efectele plasturelui contraceptiv; este important să discuți cu medicul despre istoricul tău medical și despre pastilele pe care le iei.
  • Uiți să aplici plasturele după șapte zile sau uiți să îl schimbi.
  • Scoți plasturele și nu îl înlocuieșți cu altul în aceeași zi (în termen de 24 de ore).
  • Ai peste 90 de kilograme.

Ce faci în cazul în care plasturele cade de pe piele

De regulă, adezivul de pe plasture este destul de puternic și ar trebui ca acesta să rămână fix, chiar dacă faci baie, înoți sau mergi la saună.

În cazul în care cade, ceea ce va trebui să faci depinde în totalitate de perioada (numărul de ore sau numărul de zile) în care acesta nu a acționat.

Dacă au trecut mai puțin de 48 de ore:

  • Aplică-l imediat înapoi (dacă adezivul este bun în continuare).
  • Dacă nu mai poate fi folosit, înlocuiește-l cu alt plasture.
  • Continuă să folosești normal această metodă contraceptivă, respectând indicațiile de mai sus.
  • Vei fi protejată complet împotriva unei sarcini nedorite și nu vei avea nevoie de o metodă contraceptivă suplimentară, dacă plasturele a fost folosit corect timp de șapte zile la rând până să cadă.
  • Dacă plasturele a căzut în primele șase zile sau chiar mai puțin, este recomandat să folosești și altă metodă contraceptivă, cum ar fi prezervativul.

Dacă au trecut mai mult de 48 de ore:

  • Aplică un nou plasture cât mai repede posibil și începe un nou ciclu de trei patch-uri.
  • Folosește concomitent o altă metodă de contracepție.
  • Consultă medicul dacă ai făcut sex neprotejat în această perioadă și întreabă dacă este cazul să folosești metode de urgență.

Ce faci în cazul în care ai uitat să schimbi plasturele

În cazul în care ai uitat să înlături și să schimbi plasturele, ceea ce va trebui să faci va depinde în totalitate de perioada (numărul de ore sau numărul de zile) care au trecut. 

Dacă au trecut mai puțin de 48 de ore:

  • Înlătură imediat plasturele și înlocuiește-l cu altul nou.
  • Continuă să foloseșți în mod normal plasturii.
  • Nu trebuie să folosești altă metodă contraceptivă.

femeie care tine un prezervativ in mana

Dacă au trecut mai mult de 48 de ore:

  • Înlătură imediat plasturele și înlocuiește-l cu altul nou.
  • Consideră că ai început un nou ciclu de patch-uri, așa că acesta va fi primul din seria celor trei plasturi săptămânali.
  • Va fi necesar să folosești concomitent o altă metodă contraceptivă, recomandat fiind prezervativul.
  • Consultă doctorul în cazul în care ai făcut sex neprotejat în această perioadă.

Dacă ai uitat să scoți plasturele după a treia săptămână, este indicat să-l îndepărtezi cât mai repede posibil, să faci pauză șapte zile, apoi să începi să folosești un nou plasture în ziua obișnuită, chiar dacă ești la menstruație.

Ce se întâmplă dacă ai uitat să aplici plasturele după a patra săptămână

În cazul în care ai ținut corect ciclul celor 3 săptămâni de patch-uri, ai făcut pauză timp de șapte zile, însă ai uitat să pui un nou plasture, este recomandat să pui unul nou cât mai curând posibil. Vei avea în această situație o nouă zi de început, în care scoți plasturele vechi și-l înlocuiești cu unul nou.

Dacă îți amintești în cel mult două zile că trebuie să începi un nou ciclu de contracepție, atunci vei fi protejată împotriva unei sarcini nedorite, atât timp cât până atunci ai utilizat corect plasturii.

În cazul în care trec zece zile sau chiar mai multe după a patra săptămână de utilizare a metodei, sunt șanse destul de mari să nu fii protejată împotriva unei sarcini, ceea ce înseamnă că va fi necesar să consulți medicul și să foloseșți și o altă metodă de contracepție.

Lipsa menstruației în a patra săptămână

Este posibil ca la unele femei să nu apară menstruația în a patra săptămână, cea în care se face pauză, însă acesta nu este un motiv de îngrijorare, dacă plasturii au fost utilizați corect sau dacă nu au fost administrate alte medicamente ce ar putea afecta ciclul menstrual.

În cazul în care te confrunți cu această problemă, este recomandat să discuți cu ginecologul sau să faci un test rapid de sarcină, pentru a vedea dacă ești însărcinată.

Este indicat să consulți de urgență medicul în cazul în care ai sărit peste două menstruații.

Cine poate folosi plasturele contraceptiv

Această metodă contraceptivă nu este recomandată pentru toate femeile, ceea ce înseamnă că trebuie să discuți cu specialistul în cazul în care vrei să folosești plasturii. Acesta va dori să afle mai multe informații despre istoricul tău medical: tratamentele medicale pe care le-ai urmat sau pe care le urmezi și bolile sau intervențiile medicale pe care le-ai făcut de-a lungul timpului.

femeie care tine un test de sarcina pozitiv in mana

Nu este recomandat să folosești plasturii dacă:

  • Eșți însărcinată sau crezi că ești însărcinată.
  • Alăptezi, iar copilul are mai puțin de șase luni.
  • Ești fumătoare și ai mai mult de 35 de ani.
  • Ai 35 de ani sau mai mult și ai renunțat la fumat de cel mult un an.
  • Eșți supraponderală.
  • Urmezi diferite tratamente medicale, cum ar fi cele cu antibiotice.
  • Iei medicamente care sunt folosite și pentru a trata boli precum epilepsia, tuberculoza sau SIDA.
  • Ai cheaguri la nivelul venelor/arterelor sau o persoană din familia ta a avut această problemă medicală până la vârsta de 45 de ani.
  • Suferi de o afecțiune a inimii sau de o boală care îți afectează circulația sângelui.
  • Ai cancer de sân.
  • Suferi de migrene.
  • Ai o afecțiune a nivelul ficatului sau la nivelul vezicii biliare.
  • Ai diabet în stadiu avansat.

Plasturele contraceptiv: avantaje și dezavantaje

Avantaje

  • Plasturii contraceptivi sunt foarte ușor de utilizat și nu îți afectează viața sexuală.
  • Spre deosebire de pilule, nu trebuie să îți faci zilnic griji în privința lor, trebuie doar să îți amintești să schimbi fiecare plasture după șapte zile.
  • Hormonii din plasturi nu sunt absorbiți de stomac, ceea ce înseamnă că vor avea efect chiar dacă ai vărsături sau diaree.
  • Ciclurile menstruale vor fi mai regulate, mai ușoare și mai puțin dureroase.
  • Ajută la ameliorarea simptomelor premenstruale.
  • Ajută la reducerea riscului de apariție a cancerului ovarian sau de col uterin.
  • Ajută la scăderea riscului de apariție a chisturilor.

Dezavantaje

  • Plasturii sunt vizibili.
  • Pot cauza iritații sau alte probleme la nivelul pielii.
  • Nu oferă protecție împotriva bolilor cu transmitere sexuală.
  • Pot să provoace efecte secundare, cum ar fi dureri de cap, dureri de sâni, stări de greață, vărsături și schimbări de dispoziție.
  • Pot apărea sângerări între perioadele de menstruație.
  • Trebuie schimbați obligatoriu la fiecare șapte zile.

Riscuri ale plasturelui contraceptiv

Există riscuri foarte mici asociate cu folosirea plasturilor pe bază de hormoni. De regulă, în cazul celor mai multe femei, beneficiile sunt mult mai mari decât riscurile. Cu toate acestea, este absolut necesar să vorbești cu doctorul de familie înainte să folosești această metodă de evitare a unei sarcini nedorite.

Totodată, pentru a preveni apariția unor cheaguri de sânge sau a unor boli, pe lângă sfaturile pe care ți le oferă medicul, trebuie să ții cont și de cazurile (prezentate mai sus) în care nu este indicat să folosești aceste patch-uri.

Plasturele contraceptiv nu poate fi achiziționat fără rețetă de la medicul ginecolog și poate fi achiziționat din farmacii.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Legătura dintre cafea și tensiune: ce trebuie să știi
Legătura dintre cafea și tensiune: ce trebuie să știi
Ghicim ce zodie ești! Tot ce trebuie să faci e să ne zici care sunt vedetele tale preferate
Incepe quiz
Ghicim ce zodie ești! Tot ce trebuie să faci e să ne zici care sunt vedetele tale preferate

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.