Pterigion- simptome, diagnostic si tratament

Pterigion- simptome, diagnostic si tratament

Tiganasu Olivia

Pterigionul este o afectiune denegerativa, progresiva a conjunctivei (albul ochiului) ce intereseaza si corneea (partea transparenta a ochiului). Aceasta afectiune netratata corespunzator, duce la alterarea vederii sau cel mai rau, la pierderea vederii. Ca aspect, pterigionul arata ca o membrana alba ce creste dinspre conjunctiva si acopera corneea.

Pterigionul este de doua ori mai frecvent la barbati decat la femei. Ca si varsta, incidenta creste la persoanele de peste 40 de ani, dar se pare ca cele mai multe cazuri apar intre 20 si 40 de ani.

Recomandarea este ca la observarea aparitiei oricarei modificari oculare, pacientul sa se adreseze medicului specialist. Este extrem de important ca operatia sa se efectueze cat mai repede, cu cat se face mai devreme, cu atat rezultatul vizual este mai bun.

Cauzele pterigionului

Cauzele de aparitie a pterigionului sunt reprezentate de:
-expunere la razele UV -expunerea la temperaturi ridicate (fierarii, sticlarii)
-medii toxice cu diversi vapori si substante chimice
-medii cu praf
-frig extrem

Persoanele care lucreaza in soare puternic, sudorii, si locuitorii din zonele tropicale si subtropicale sunt predispusi cu precadere acestei afectiuni.

Un alt factor important in aparitia pterigionului este reprezentat de predispozitia genetica. Riscul de manifestare a acestei afectiuni este de 2-3 ori mai mare la persoanele care au rude cu pterigion in antecedente.

  

Simptomele pterigionului

Pterigionul este format din tesut conjunctiv si tesut elastic. Se intalneste mai frecvent la persoanele expuse la intemperii (in mediul rural sau la marinari).

Simptomele pterigionului sunt reprezenate de aparitia unei formatiuni inestetice, ce creste peste partea transparenta a ochiului. Alte manifestari ale acestei afectiuni sunt:
-inflamatia ochiului
-inrosirea formatiunii
-mancarime
-usturime
-senzatie de corp strain in ochi

Unul din cele mai grave simptome ale pterigionului este incetosarea vederii sau scaderea acuitatii vizuale (in cazurile avansate). Pterigionul poate aparea la unul sau la amandoi ochii.

Diagnosticul pterigionului

Pterigionul este o afectiune denegerativa, progresiva a conjunctivei oculare, ce intereseaza si corneea. Boala, netratata corespunzator, duce la alterarea vederii sau cel mai rau, la pierderea ei, de aceea se recomanda prezentarea la medicul specialist oftalmolog pentru stabilirea diagnosticului de pterigion si initierea terapiei adecvate.

Diagnosticul pterigionului este facil, avand in vedere aspectul sau clinic. De cele mai multe ori, se prezinta ca o membrana translucida, de forma triunghiulara, care se formeaza pe globul ocular in portiunea dinspre nas. Baza membranei se intinde spre unghiul intern al pleoapelor, iar varful ei ajunge de obicei la marginea corneei sau chiar inainteaza pe o portiune din cornee.

Tratamentul pterigionului

Un pterigion nu altereaza vederea atata timp cat ramane la marginea corneei. Daca trece de ea, provoaca un astigmatism  (vedere incetosata). Daca se apropie prea mult de axul vizual, formatiunea poate antrena o diminuare a acuitatii vizuale; acesta este principalul motiv pentru care tratamentul pterigionului trebuie initiat cat mai precoce.

Tratamentul simptomatic in pterigion are ca scop ameliorarea disconfortului ocular produs. Se recomanda tratament cu lacrimi artificiale si antiinflamatorii locale.

Daca pterigionul invadeaza corneea, ablatia sa chirurgicala trebuie avuta in vedere. Aceasta se realizeaza sub anestezie locala sau generala, iar procedura dureaza putin si nu este dureroasa.

Cu toate acestea, pterigionul reapare in 30 pana la 50% din cazuri, intr-un interval de timp variabil care poate merge de la o luna la mai multi ani. O a doua operatie este realizabila la o distanta de cel putin 6 luni de prima.

Tratamentul curativ in pterigion este intotdeauna chirurgical. Motivele pentru care trebuie operat sunt urmatoarele:
-estetic
-functional (poate reduce miscarile ochiului)
-risc de afectare a vederii in stadiile terminale
-risc de infectie (poate favoriza diverse infectii corneene)

Articolul urmator
Slăbiciune musculară: cauze, simptome și tratament
Slăbiciune musculară: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.9 (47)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    viorel (anonim)
    2 noiembrie 2013 20:08

    Buna seara, sint operat de pterigion la ochiul drept de 10 zile,este normal sa vad dublu si incetosat si care este cauza?