Cancerul - simptome, diagnostic si tratament

Cancerul - simptome, diagnostic si tratament
Tiganasu Olivia
Miercuri, 22.12.2010

Cuprins

Cancerul (denumirea stiintifica- neoplasm malign) este o categorie de boli caracterizate printr-o diviziune necontrolata a unui grup de celule, care au capacitatea de a invada alte tesuturi din organism. Exista peste 100 de tipuri diferite de cancer si fiecare este clasificata in functie de tipul de celule, care este afectat initial. Cancerul dauneaza organismului atunci cand celulele deteriorate se divid necontrolat pentru a forma noduli sau mase de tesut numit tumori. Tumorile pot creste si interfera cu sistemele digestiv, nervos, circulator si pot afecta functionarea corpului.

In 2007 aproximativ 7,6 milioane de oameni au murit datorita cancerului. In ceea ce priveste tratamentul, acesta este adaptat fiecarei forme de cancer si este dependent de organul de la care a pornit, tipul celulelor canceroase, stadiul bolii.

Cauzele cancerului                          

 

Celulele normale din organism urmeaza o cale ordonata de crestere, diviziune si moarte. Spre deosebire de acestea, celule canceroase nu mor, ele continua sa creasca si sa se divida, formand o masa tumorala. Din aceasta masa, apar tumori secundare numite metastaze.

Aceste anomalii apar datorita unor modificari ale ADN-ului celulelor canceroase, ca urmare a integrarii unor virusuri in genomul celular sau a mutatiilor

genelor care controleaza inmultirea acestor celule. Se cunosc o serie de agenti cancerigeni, dintre acestia amintim: tutun, azbest, arsenic, radiatii gamma si raze X, razele solare, gazele de esapament. Un alt factor care creste rata de cancer este varsta. Cu cat imbatranim, cu atat creste numarul mutatiilor in ADN-ul celular.

Mai multe virusuri au fost legate de aparitia cancerului, cum ar fi: virusul papiloma uman- HPV (o cauza a cancerului de col uterin ), hepatita B si C (cauze ale cancerului de ficat), virusul Epstein-Barr (cauzeaza unele forme de cancer in copilarie) si virusul imunodeficientei umane- HIV (slabeste imunitatea organismului).

 

Simptomele in cancer

 

Simptomele cancerului sunt destul de variate si depind de sediu, daca este metastazat sau localizat precum si de dimensiunile tumorii. Unele tipuri de cancer pot fi simtite sau vazute la nivelul pielii - un nodul la san sau testicul, cancerul de piele . Alte tipuri de cancer au simptome care sunt mai putin evidente fizic; spre exemplu cancerul de colon determina simptome cum ar fi constipatie, diaree, schimbari in marimea scaunului; cancerul de prostata sau al vezicii urinare determinari urinari frecvente.

Celulele canceroase folosesc energia organismului si interfera cu functia normala hormonala, de aceea este posibil sa apara simptome precum febra, oboseala, transpiratie excesiva, anemie si pierderea in greutate.

 

Diagnosticul cancerului

 

Detectarea timpurie poate imbunatati foarte mult calitatea vietii, crescand si sansele de supravietuire. Diagnosticul in cancer necesita examinare anatomo-patologica a tesutului afectat- prin punctie-biopsie sau prelevare chirurgicala.

Dupa stabilirea diagnosticului este important sa se cunoasca daca tumora s-a raspandit si in ce stadiu se afla. Aceasta etapa ghideaza tratamentul si stabileste prognosticul. Cea mai cunoscuta metoda de stadializare in cancer este sistemul TNM; T (1-4) indica dimensiunile tumorii primare; N (0-4) arata gradul in care cancerul s-a extins la nodulii limfatici din apropiere; M (0-1) reprezinta prezenta sau nu a metastazelor.

 

Tratamentul in cancer

 

Tratamentul cancerului depinde de tipul acestuia precum si de stadializarea TMN. Nu exista un singur tratament si pacientii primesc adesea o combinatie de terapii si ingrijire paliativa. Cele mai frecvente metode folosite sunt: interventia chirurgicala, chimioterapia si radioterapia.

Cura chirurgicala vizeaza indepartarea tumorii maligne si a tesuturilor invadate tumoral. Chimioterapia si radioterapia vizeaza distrugerea celulelor canceroase, atat din tumora primara, cat si de la nivelul metastazelor.

Cancerele depistate in stadii avansate nu sunt curabile. In aceste situatii se aplica tratamente paliative, cu scopul de a controla simptomele suparatoare si a ameliora calitatea vietii pacientilor.

 

Masurile de preventie in cancer

 

Cancerul este una din cauzele principale de deces in tarile dezvoltate. De aceea, renuntarea la unele comportamente daunatoare cun ar fi: fumatul si consumul de bauturi alcoolice reduce semnificativ riscul mai multor tipuri de cancer- cancer de gura, gat, ficat

si, in special, cancer pulmonar .

Anumite vaccinuri au fost asociate cu prevenirea cancerului- vaccin pentru HPV (cancer de col uterin), vaccin pentru virusul hepatitei B (cancer hepatic).

Recomandarile specialistilor in ceea ce priveste alimentatia sunt diete reduse în grasimi si bogate in fructe, legume proaspete si cereale integrale.

Articolul urmator »
Hipopion: cauze, simptome și tratament
Hipopion: cauze, simptome și tratament
Raluca Margean | Sâmbătă, 13.04.2024
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.3 (24)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Cancer apendicular: cauze, simptome și tratament
Raluca Margean | Marţi, 20.02.2024

Ne găsești pe