Nu Skin
Adevarata Stare de Bine
Optezi sa Impresionezi

Singurul simptom care anunţă cancerul la femei

Redactor Andreea Baluteanu

Cancerul s-a transformat într-una dintre principalele cauze ale mortalităţii în rândul femeilor, un coşmar care ne ameninţă viaţa armonioasă, a cărui presiune palpită în întunericul conştiinţei noastre.

Pe lângă o alimentaţie sănătoasă, sport şi un stil de viaţă echilibrat, atenţia cu care ascultăm ceea ce ne comunică trupul nostru este vitală pentru a ne asigura că nu riscăm nicidecum să ne îmbolnăvim de cancer. Există însă un simptom comun celor mai grave forme ale acestei terifiante afecţiuni, pe care multe dintre noi alegem să îl ignorăm, până ce este prea târziu. Află din rândurile de mai jos despre ce e vorba!

Balonarea persistentă, simptomul pe care nu ai voie să îl tratezi cu uşurinţă

În teorie, alimentaţia nesănătoasă, stilul de viaţă dezordonat şi lipsa de mişcare conduc la acumularea de gaze în intestine şi în stomac, produse în momentul în care organismul descompune mâncarea ingerată, fenomen care se manifestă frecvent. Balonarea poate fi însoţită şi de flatulenţă, eructaţii (râgâială) sau disconfort abdominal.

În majoritatea cazurilor, balonarea nu este o afecţiune gravă, ci doar una care îţi tulbură starea de bine. Dincolo de senzaţia neplăcută, de presiune şi durere surdă, abdomenul umflat, care se întrevede printre rochiile şi cămăşile largi şi îţi compromite cu totul ţinutele mulate, reprezintă unul dintre cele mai mari „necazuri” ale unei femei.

Cum îţi dai însă seama dacă balonarea cu care te confrunţi nu este doar o mică supărare de ordin estetic şi o sursă de disconfort, ci un simptom de-a dreptul alarmant? Atunci când senzaţia de abdomen umflat nu se instalează doar după mesele copioase sau în perioada sărbătorilor, ci este constantă şi lipsită de motiv. Dacă se însoţeşte şi de crampe abdominale insuportabile, de scaun cu sânge, pierdere în greutate şi sângerări în afara menstruaţiei, ar trebui să contactezi cât de repede posibil un doctor.

Mai jos, am alcătuit o listă de tipuri de cancer al căror principal simptom este balonarea, pentru a-ţi demonstra că acest semn este extrem de îngrijorător!

Cancerul de stomac (sau cancerul gastric) se numără printre formele de cancer cu o rată uriaşă de mortalitate, cauzată de lipsa sa de simptome. Poate să evolueze rapid, nedetectat, dar balonarea frecventă şi indigestia devin semne pe care le poţi descoperi şi în fazele precoce. Ele sunt urmate mai târziu (sperăm că nu prea târziu) de pierdere în greutate, greaţă şi dureri abdominale.

Balonarea este un simptom caracteristic şi cancerului ovarian, tumoră care se formează în celulele producătoare de ovule. E adevărat, este o formă mai rar întâlnită de cancer (a cincea ca frecvenţă în România), iar unele teorii o atribuie doar femeilor care nu au făcut copii sau au rămas târziu însărcinate. Cu toate acestea, nu te considera la adăpost de incidenţa ei; şi în acest caz, balonarea, durerile pelvine şi senzaţia de urinare frecventă se numără printre simptomele îngrijorătoare.

Cancerul de col uterin este principala cauză de mortalitate prin cancer a femeilor din România, dar continuă să fie tratat cu uşurinţă. Şi aici, balonarea se prezintă ca un prim (şi adesea ignorat) simptom, asociată cu constipaţia, sângerările vaginale anormale, scurgeri vaginale apoase, persistente sau urât mirositoare, dureri ale pelvisului.

Cancerul colorectal, a doua formă de cancer din punctul de vedere al răspândirii în Europa şi SUA, presupune la rândul său balonarea printre cele mai timpurii semne. Dacă te simţi plină după fiecare masă, chiar dacă nu ai mâncat mult, eşti slăbită, mereu obosită, ai diaree, constipaţie şi îţi este frecvent greaţă, ar trebui să îţi consulţi medicul de urgenţă.

Chiar dacă pare deja un clişeu să caracterizăm o formă de cancer drept periculoasă, cancerul la pancreas se numără printre afecţiunile letale, cu una dintre cele mai ridicate rate de mortalitate şi o speranţă de viaţă redusă. Deşi balonarea nu este un simptom foarte frecvent în cazul cancerului de pancreas (cele mai comune semne sunt durerile abdominale, îngălbenirea pielii şi a ochilor, scaune deschise la culoare şi urât mirositoare), se poate întâmpla ca senzaţia de abdomen umflat să fie un indice timpuriu și uşor de depistat al cancerului pancreatic.

Desigur, nu vrem să te alarmăm, pentru că senzaţia de balonare pe care o resimţi după o masă abundentă este un proces normal. În momentul în care aceasta se instalează cu o frecvenţă supărătoare, este extrem de important să consulţi un medic, deoarece te poţi confrunta cu un semn timpuriu al dezvoltării tumorilor canceroase.

Surse foto: IStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.7 (7)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

    Cauta un furnizor in zona ta

    LIKE si intra in universul divelor!