Boala Meniere - simptome, diagnostic si tratament

Cuprins
- Cauzele bolii Meniere
- Simptomele bolii Meniere
- Diagnosticul de boala Meniere
- Tratamentul bolii Meniere
- Sfaturi esentiale si prevenire!
Boala Meniere este o afectiune a urechii interne determinata de o acumulare excesiva de lichid in urechea interna, ce tulbura echilibrul si duce la vertej (ameteala) sau tulburari de auz.
Tulburarile incep, de obicei, intr-una dintre urechi si la multi pacienti progreseaza la cealalta ureche. De exemplu, o persoana poate simti o pierdere gradata a auzului, un sforait, bazait sau tarait in urechi, sau senzatia ca tonurile suna diferit intr-o ureche fata de cealalta.
Cauzele bolii Meniere
Cauza bolii Meniere este umplerea cu prea mult lichid a urechii interne. Aceasta poate fi declansata de anxietate, tensiune sau de consumul excesiv de sare.
Forma si nivelul de lichid din urechea interna pot fi, de asemenea, modificate de anumite boli si stari, printre care:
- infectiile urechii mijlocii (otita medie); Simptomele bolii MeniereSimptomele din boala Meniere sunt:
- ameteala; |
![]() |
Diagnosticul de boala Meniere
Diagnosticul bolii Meniere se pune de catre un otorinolaringolog (specialist in afectiunile nasului, gatului si urechilor) prin procedee precum:
- audiometria (testeaza modelele auzului in cele doua urechi);
- radiografii, pentru a determina forma craniului sau traumatisme vechi;
- electrocohleografia, in care un electrod este introdus prin timpan, pentru a testa caracteristicile electrice ale urechii interne ce pot indica natura problemelor de auz.
Tratamentul bolii Meniere
Tratamentul bolii Meniere incepe deseori prin medicatii care incearca sa reduca presiunea si sa scada lichidul din urechea interna.
Dintre medicamentele prescrise, fac parte diureticele (pentru favorizarea eliminarii lichidului) si sedative precum meclizina si diazepamul pentru calmarea pacientului si scaderea senzatiei de ameteala.
Sfaturi esentiale si prevenire!
- redu consumul de sare care provoaca retinerea de lichide in organism;
- ia un aport zilnic de 2000 mg de vitamina C, alte 50 mg de vitamina B1, B2 si B6, 20 mg de zinc si alte vitamine si substante minerale;
- in timpul unei crize de boala Meniere, stai intins, nemiscat si incearca sa te relaxezi;
- evita cofeina, fumatul si alcoolul;
- incearca sa dormi bine noaptea;
- evita sa sofezi, sa inoti, sa urci pe scari sau alte activitati in care o criza de ameteala poate determina raniri grave.


