Durere în gât și în piept la înghițire: cauze, simptome și tratament

Durere în gât și în piept la înghițire: cauze, simptome și tratament

Dana Ungureanu

Durerea în gât și în piept la înghițire este o problemă frecventă, care se poate întâlni la orice persoană, cel puțin o dată în viață. Termenul medical pentru această condiție este odinofagie și se referă la deglutiția dureroasă, putând indica prezența esofagitei, în special a esofagitei infecțioase și a celei cauzate de anumite medicamente.

femeie care prezinta dureri in gat

Disfagia orofaringiană este produsă, de obicei, de tulburări neuromusculare sau structurale care implică funcționarea normală a orofaringelui și a esofagului proximal. Evaluarea presupune videofluoroscopie cu bariu și poate include examinări amănunțite ale urechilor, nasului și faringelui, examen CT și analize de laborator.

Cauzele care pot duce la apariția durerii în gât și în piept la înghițire pot fi determinate prin analizarea simptomelor specifice. În funcție de cauzele care pot provoca aceste dureri, simptomele pot să includă dureri la nivelul maxilarului, gâtului sau pieptului sau dureri la înghițire. Durerea poate să apară doar la un anumit segment al gâtului și se poate ameliora în momentul în care pacientul inspiră adânc.

Cauzele durerii în gât și în piept la înghițire

Există mai multe boli și condiții medicale care pot duce la apariția unor infecții sau inflamații ce pot obstrucționa glutiția, toate acestea provocând disconfort. În funcție de cauze, pot să apară simptome suplimentare.

Infecții la nivelul gâtului

Infecțiile prezente la nivelul gâtului sunt principala cauză pentru care te poți confrunta cu durere în gât și în piept la înghițire. În majoritatea cazurilor, este vorba de o infecție virală precum răceala comună sau gripa, însă pot fi și alte infecții, precum:

  • Mononucleoza infecțioasă, cauzată de virusul Epstein-Barr
  • Infecții cauzate de Coxsackievirus și echovirus
  • Rujeolă cauzată de virusul rujeolei (această afecțiune poate fi prevenită prin vaccinare)
  • Infecție cu Virusul herpes simplex (HSV)
  • HIV. Boala debutează cu durere în gât și alte simptome asemănătoare gripei. Mai târziu, durerea în gât poate însoți infecțiile secundare, cum ar fi citomegalovirusul și infecțiile fungice.

Persoanele care se confruntă cu infecții virale, pe lângă dureri în gât la înghițire pot observa și alte simptome, precum:

  • Durere la nivelul gurii și inflamații;
  • Durere la nivelul palatului moale;
  • Pete roșii la nivelul palatului moale;
  • Febră;
  • Pete albe la nivelul amigdalelor;
  • Vezicule în gură și gât și durere de herpangină la copiii mici (Coxsackievirus și echovirus);
  • Leziune ulceroasă în gât (în cazul infecție cu HSV)

Amigdalită

Amigdalita este o inflamație a amigdalelor, ganglionii limfatici care se află în partea din spate a gâtului. Amigdalita este o cauză frecventă de apariție a durerii la înghițire. Este o infecție contagioasă cauzată de virusuri sau bacterii.

Persoanele care se confruntă cu această problemă pot observa:

  • Amigdale umflate;
  • Pete albe sau galbene la nivelul amigdalelor;
  • Respirație urât mirositoare;
  • Durere la nivelul maxilarului sau gâtului;
  • Febră.

Epiglotită

Epiglotita este o infecție a epiglotei, cartilajul în formă de frunză ce acoperă căile aeriene care împiedică mâncarea, apa și orice altceva ce trece prin gât să ajungă în căile respiratorii. Este o problemă medicală gravă, care poate pune în pericol viața.

Pe lângă durere la înghițire, simptomele includ:

  • Dificultate la înghițire, cunoscută sub numele de disfagie;
  • Febră mare, peste 39 de grade Celsius;
  • Hipersalivația;
  • Respirație zgomotoasă;
  • Dificultăți de respirație.

Infecție la nivelul cavității bucale

Prezența ciupercilor la nivelul cavității bucale pot duce la apariția unei infecții, motiv pentru care pot să apară simptome precum durere în gât și în piept la înghițire. O bacterie numită Candida este adesea responsabilă de apariția acestor infecții.

Simptomele pot include:

  • Pierderea gustului;
  • Pete albe pe limbă;
  • Roșeață în colțurile gurii.

Esofagită

Esofagita este o infecție la nivelul esofagului, responsabil de transportarea alimentelor și lichidelor din gură în stomac. Cea mai frecventă cauză a esofagitei este boala de reflux gastric, însă și unele medicamente sau reacții alergice pot provoca apariția acestei infecții.

Pe lângă durere la înghițire, pot să apară următoarele simptome:

  • Dureri în piept;
  • Dureri de stomac;
  • Răgușeală;
  • Tuse;
  • Arsuri;
  • Greață.

Leziuni la nivelul gâtului

Deși sunt o cauză mai puțin frecventă, leziunile prezente la nivelul gâtului pot duce la durere în gât și în piept la înghițire. De regulă, aceste leziuni apar în urma consumului unor alimente fierbinți sau tari, dar și din cauza unor medicamente. În funcție de locația și amploarea leziunilor, durerea poate să apară pe o parte a gâtului sau mai jos.

În cazul medicamentelor, pastilele mici, ovale și mai grele trec mai ușor decât cele mari, rotunde și mai ușoare. În general, cel mai probabil să cauzeze iritații pe gât sunt antibioticele precum doxiciclina și tetraciclina, suplimentele de potasiu și medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene. Pentru a preveni apariția leziunilor, încearcă să bei cel puțin o jumătate de cană de apă când iei o pastilă și stai drept cel puțin 10 minute după aceea. Dacă este un medicament despre care se știe că irită, bea o cană de apă și nu te întinde cel puțin 30 de minute.

Factori de risc ai durerilor în gât la înghițire

Factorii de risc care favorizează apariția durerilor în gât la înghițire includ:

  • Expunerea la iritanți și toxine care provoacă inflamarea directă a faringelui și a organelor asociate

Substanțele toxice care favorizează durerile în gât la înghițire includ poluanți din aer, precum fumul de țigară sau substanțele chimice industriale, dar și alimente sau substanțe ingerate , precum  alcoolul, alimentele picante sau tutunul de mestecat.

  • Climatul uscat

Aerul cald, uscat și utilizarea excesivă a aerului condiționat pot provoca, de asemenea, iritații ale gâtului.

  • Igienă sanitară necorespunzătoare

Dacă nu te speli frecvent pe mâini, te poți îmbolnăvi mai ușor. Acest lucru se datorează faptului că poți contracta germeni pe parcursul zilei, inclusiv cei care cauzează infecții respiratorii și dureri în gât.

  • Spațiile aglomerate

Streptococul și răceala se pot răspândi cu ușurință în locuri în care un număr mare de oameni interacționează. De exemplu, copiii se îmbolnăvesc cel mai ușor la școală sau grădinițe, iar părinții pot lua infecțiile de la copiii lor. Deși nu este posibil să eviți în totalitatea riscul de expunere în aceste cazuri, este important să te speli frecvent pe mâini și să consumi alimente sănătoase pentru a-ți păstra sistemul imunitar ridicat.

  • Încordarea excesivă a corzilor vocale

Persoanele care își utilizează vocea în mod excesiv (țipând sau cântând perioade lunigi de timp) sunt mai predispuse la apariția durerilor în gât la înghițire.

  • Sarcina

Modificările sistemului imunitar din timpul sarcinii te fac mai susceptibilă la infecții care provoacă dureri în gât.

  • Diverse afecțiuni

Persoanele care suferă de arsuri la stomac sau reflux gastroesofagian sunt mai predispuse la dureri în gât deoarece în aceste boli acizii din stomac irită gâtul. De asemenea, persoanele care au probleme cu tiroida pot suferi de dureri în gât și dificultăți la înghițire.

Diagnosticarea durerilor în gât și în piept la înghițire

Un diagnostic corect este esențial pentru stabilirea unui tratament eficient. În funcție de simptome, doctorul poate recomanda o serie de teste și analize de laborator, printre care se numără videofluoroscopia cu bariu și tomografia computerizată (CT).

De asemenea, specialistul poate solicita o probă a mucoasei prezente la nivelul gâtului sau diverse analize de sânge. Toate aceste examinări medicale ajută doctorul să depisteze cauzele care provoacă apariția problemelor de glutiție și astfel să ofere cea mai bună opțiune de tratament.

femeie care urmeaza tratament cu antibiotice

Metode de tratament pentru dureri în gât și în piept

Tratamentul pentru durere în gât și în piept la înghițire depinde, în general, de cauză. De regulă, tratamentul standard este cel medicamentos, însă există și alte remedii care pot fi de folos.

Medicamente pentru durerile de gât la înghițire

În timp ce anumite infecții virale, cum ar fi HSV, pot fi tratate cu medicamente antivirale, multe altele (inclusiv rujeola, mononucleoza și răceala obișnuită) nu au un leac și adesea se rezolvă de la sine.

Medicii recomandă pastile antifungice pentru tratarea infecțiilor cauzate de Candida și antibiotice pentru tratarea infecțiilor bacteriene, inclusiv a streptococului. Cu toate acestea, deoarece utilizarea greșită sau în exces a antibioticelor a dus la creșterea rezistenței bacteriilor, acest tip de tratament este recomandat doar în cazurile grave.

Persoanele care suferă de dureri în gât și în piept la înghițire se pot confrunta cu o condiție gravă în momentul în care simptomele specifice se înrăutățesc după șapte zile de la apariția lor. 

Creșterea rezistenței bacteriilor înseamnă un risc crescut pentru o simplă infecție sau pentru o procedură chirurgicală.

De aceea, când vine vorba de durerile în gât și în piept la înghițire, acestea pot trece de la sine, iar administrarea unor medicamente puternice nu este recomandată. Doctorul va stabili un tratament cu antibiotice doar în urma investigațiilor și a interpretării rezultatelor.

Studiile au arătat că analgezicele orale oferă o ameliorare a simptomelor. Specialiștii au constatat că medicamentele ce conțin benzocaină, hexilrezorcinol sau flurbiprofen ameliorează durerile, dar nu la fel de eficient, iar reacțiile adverse ușoare pot apărea, deși nu foarte frecvent.

De asemenea, studiile au arătat că medicamentele pe bază de corticosteroizi reduc durata durerii de la 14 până la 48 de ore, însă nu există informații suficiente în ceea ce privește apariția efectelor secundare. 

În cazul pacienților care au amigdalită recurentă, iar tratamentul medicamentos nu are efect, medicii pot recomanda îndepărtarea amigdalelor.

Pentru ameliorarea durerilor pot fi administrate medicamente antiinflamatorii sau pentru reflux gastric, sau pot fi folosite diverse spray-uri.

ceai pe baza de plante medicinale

Remedii naturale pentru dureri în gât și în piept

Există o serie de remedii naturale pentru a trata durerile în gât la înghițire, care nu sunt grave și nu necesită tratament cu medicamente. Acestea constau în:

  • Gargară cu apă și sare pentru reducerea inflamației și ameliorarea durerii;
  • Consumarea unor băuturi calde, cum ar fi ceaiurile pe bază de plante;
  • Mierea (calmează iritațiile și tratează infecțiile);
  • Propolis (ameliorează senzația de arsură șireduce dificultatea la înghițire);
  • Soluție pe bază de bicarbonat de sodiu (1/2 de linguriță de sare, 1/2 de linguriță de bicarbonat și o cană de apă caldă);
  • Umidifierea aerului (prin inspirarea aerului umed de la dușurile fierbinți sau prin folosirea unui umidificator în cameră);
  • Evitarea consumului de alcool și tutun.

Ceaiuri pentru durerile în gât la înghițire

În general, toate ceaiurile din plante pot ajuta la calmarea durerilor în gât la înghițire, însă anumite ceaiuri sunt mai recomandate decât altele. Iată ce băuturi să-ți prepari dacă ai astfel de probleme:

  • Ceai de rooibos

Originară din Africa de Sud, planta de rooibos are o mulțime de proprietăți terapeutice, inclusiv calmarea durerilor în gât. În plus, rooibos este bogat în minerale naturale și antioxidanți ce ajută la întărirea organismului.

  • Ceai de mușețel

Datorită proprietăților sale antiiflamatorii, antioxidante și astringente, mușețelul este un remediu excelent pentru tratarea durerilor în gât la înghițire și eliminarea secrețiilor bronșice. Studiile au arătat că nu doar ceaiul de mușețel poate fi eficient, ci și inhalarea aburilor de mușețel. 

  • Ceai de ghimbir

Ghimbirul are proprietăți antiinflamatoare și ajută la vindecarea mai rapidă a infecțiilor din gât.

  • Ceai de mentă

Datorită conținutului de L-menthol, menta ameliorează inflamațiile tractului respirator și reduce disconfortul resimțit la nivelul faringelui.

  • Ceai de turmeric și lemn dulce

Această combinație de plante este extrem de eficientă deoarece, în timp ce turmericul ameliorează durerile în gât, lemnul dulce ajută la eliminarea expectorațiilor în cazul infecțiilor respiratorii.

Sirop pentru usturime în gât

Printre remediile naturiste folosite pentru ameliorarea durerilor în gât la înghițire se numără și anumite siropuri naturale. În loc să administrezi siropuri din comerț, care sunt pline de zaharuri, încearcă să-ți prepari tu singură acasă. Iată care sunt cele mai eficiente siropuri pentru durerile în gât:

  • Sirop din ridiche neagră

Acest sirop este folosit încă din cele mai vechi timpuri atât pentru durerile în gât la înghițire, cât și pentru tuse. Pentru a-l obține, tot ce trebuie să faci este să scobești ridichea, să adaugi miere și apoi să-l lași așa până se formează siropul. Ia câte o linguriță din acest sirop la nevoie. 

  • Sirop de ceapă

Alicina din ceapă are proprietăți bactericide, eliminând bacteriile care provoacă durerile în gât. Pentru a obține siropul, taie ceapa foarte mărunt, apoi adaugă deasupra 1-2 lingurițe de miere. Lasă așa timp de 2 ore, timp în care se formează un sirop, apoi consumă 2 lingurițe de 3 ori pe zi. 

Când trebuie să mergi la medic

De regulă, durerile în gât și în piept la înghițire dispar în câteva zile, dacă sunt cauzate de răceli. Cu toate acestea, sunt cazuri în care este recomandat să consulți de urgență medicul, cum ar fi:

  • Cauza durerii este necunoscută;
  • Durerea se manifestă pe o perioadă mai lungă de o săptămână sau se înrăutățește;
  • Sunt prezente pete albe în spatele gâtului.

Este considerată urgență medicală și în cazul în care te confrunți cu:

  • Umflături la nivelul gâtului;
  • Dificultăți de respirație;
  • Probleme la deschiderea gurii;
  • Hipersalivație.

Deși este inconfortabilă, durerea în gât și în piept la înghițire este des întâlnită și de regulă dispare în câteva zile. Dacă este cauzată de o răceală, durerea trece în cel mult o săptămână. În schimb, dacă durerea este cauzată de o ciupercă sau de bacterii, vizita la medic și tratamentul sunt obligatorii.

Surse foto: iStock

Surse articol: verywellhealth.com

Articolul urmator
Slăbiciune musculară: cauze, simptome și tratament
Slăbiciune musculară: cauze, simptome și tratament
Ce tip de durere ascunde subconștientul tău?
Incepe quiz
Ce tip de durere ascunde subconștientul tău?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.3 (9)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.