Displazia fibroasa a osului - simptome, diagnostic si tratament

Displazia fibroasa a osului - simptome, diagnostic si tratament

Chiriac Iulia

Ce este displazia fibroasa a osului?

Displazia reprezinta dezvoltarea anormala a unui tesut, a unui organ, sau a unei parti a corpului. Displazia fibroasa a osului este o afectiune in care este perturbata formarea osului: tesutul osos este inlocuit de tesut fibros, un tesut mai putin rezistent, asemanator unei cicatrici a osului.

Aceasta inlocuire a tesutului osos cu tesut fibros determina o slabire si subtiere a osului afectat. Astfel, apar mult mai frecvent fracturile, durerea si deformarea osoasa.

Cauza aparitiei acestei afectiuni nu este cunoscuta. Ce se cunoaste, insa, este ca debuteaza la adolescenti si adultii tineri prin deformarea osului, dureri si fracturi osoase si nu se transmite de la parinti la copii.

Poate afecta un singur os, iar atunci displazia fibroasa a osului este numita monoostica, sau poate afecta mai multe oase ale corpului (poliostica).

Oasele cel mai frecvent afectate de displazia fibroasa a osului sunt: femurul, tibia, craniul, coastele, oasele coxale (care formeaza centura pelvina), humerusul, oasele fetei.

Semnele si simptomele displaziei fibroase a osului

Modificarea consistentei osului din cauza inlocuirii tesutului osos cu tesut fibros determina modificari ale structurii osoase, cu consecinte importante.

 Semnele si simptomele displaziei fibroase a osului includ:

- dificultate de mers pe jos atunci cand sunt afectate oasele membrului inferior;

- durere localizata la nivelul osului afectat;

- deformarea oaselor din cauza inlocuirii tesutului osos printr-un altfel de tesut mai putin stabil;

- fracturi frecvente ale oaselor afectate. 

 
displazia - simptome, tratament

Diagnosticul de displazie fibroasa a osului

Durerea de oase, deformarea osului sau fracturile frecvente la o persoana tanara constituie mari semne de intrebare, atat pentru persoana afectata, cat si pentru medic, intrucat oasele la o persoana tanara ar trebui sa fie sanantoase.

  Pentru stabilirea diagnosticului de displazie fibroasa a osului sunt necesare atat examinarea clinica de catre medic, cat si examene de laborator.

Testele paraclinice utile pentru diagnosticarea displaziei fibroase a osului si excluderea altor afectiuni care se manifesta asemanator, prin durere, deformare osoasa, fracturi osoase sunt:

- radiografia osoasa a regiunii afectate;

- computer tomografia (CT) permite vizualizarea modificarilor structurii osului, a muschilor;

- rezonanta magnetica nucleara (RMN);

- biopsia osoasa pentru a diferentia displazia fibroasa a osului de tumorile osoase, benigne sau maligne. 

Tratamentul displaziei fibroase a osului

Scopul terapiei in displazia fibroasa a osului este diminuarea simptomelor si semnelor si prevenirea agravarii acestora. Cuprinde tratament medicamentos si tratament chirurgical.

Tratamentul medicamentos include bifosfonati ( medicamente care diminueaza durerea provocata de inlocuirea tesutului osos cu tesut fibros), calciu si vitamina D.

Tratamentul chirurgical presupune fixarea oaselor afectate de displazie fibroasa prin diverse procedee chirurgicale. El mai este util si pentru tratarea fracturilor si a deformarilor osoase. 

Articolul urmator
Eczema urechii: cauze, simptome și tratament
Eczema urechii: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1.5 (11)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.