Osteomielita: cauze, simptome și tratament

Osteomielita: cauze, simptome și tratament

Redactor Raluca Margean

Osteomielita este o infecție rară a oaselor, care poate duce la pierdere osoasă. Afecțiunea este mai frecventă la copiii mici, persoanele în vârstă și diabetici. Ea poate rezulta dintr-o infecție din altă parte a corpului care s-a răspândit la os sau poate începe în os, de obicei ca urmare a unei răni. Îți prezentăm, în acest articol, mai multe informații utile despre osteomielită, inclusiv cauzele, simptomele, tratamentul și îngrijirea pacientului cu această afecțiune!

Ce este osteomielita?

Osteomielita este o inflamație a țesutului osos, ca urmare a unei infecții. Dacă nu este tratată, afecțiunea poate provoca întreruperea alimentării cu sânge a osului, ducând la moartea acestuia.

Statisticile arată că osteomielita afectează aproximativ 2 - 5 din 10.000 de oameni, fiind una dintre cele mai vechi boli cunoscute. Oamenii de știință spun că afecțiunea are o vechime de mai bine de 250 de milioane de ani.

Tipuri de osteomielită

Există 3 tipuri de osteomielită, și anume:

  • Acută. În acest caz, infecția debutează brusc cu febră, urmând ca mai apoi, după câteva zile, să apară și durerile în zona afectată.
  • Cronică. Afecțiunea este cronică atunci când infecția osoasă nu dispare cu tratamente. Ea provoacă dureri osoase și puroi. În cazuri foarte rare, osteomielita cronică este asimptomatică și rămâne nedetectată luni sau chiar ani.
  • Vertebrală. Acest tip de osteomielită afectează coloana vertebrală și provoacă dureri mari de spate, care se agravează la mișcare.

Persoanele cu risc ridicat de osteomielită

Osteomielita afectează oameni de toate vârstele și genurile, însă anumite categorii de persoane sunt mai predispuse la îmbolnăvire. Acestea sunt:

  • Copiii mai mici de 3 ani;
  • Persoanele în vârstă;
  • Pacienții cu afecțiuni medicale grave (diabet, HIV, artrită reumatoidă, boală vasculară periferică);
  • Persoanele care consumă droguri intravenos;
  • Persoanele alcoolice;
  • Persoanele care primesc medicamente imunosupresoare precum chimioterapia sau steroizi;
  • Pacienții cu hemodializă;
  • Persoanele care au avut un accident recent sau o intevenție chirurgicală la genunchi.

În general, la copii, osteomielita este acută și afectează oasele lungi, de la picioare și brațe - femurul (osul coapsei) sau humerusul (osul brațului superior). La adulți, infecțiile osoase apar mai des la coloana vertebrală.

Cauzele osteomielitei

Imagine cu stafilococul auriu
Sursa foto: iStock.com

De cele mai multe ori, osteomielita apare în urma unei infecții bacteriene a fluxului sanguin (sepsis) care se extinde la os. Acest tip de osteomielită este cel mai frecvent la sugari și copii, iar sursa infecției sângelui este de obicei Staphylococcus aureus. Totuși, infecția osoasă poate fi cauzată și de un alt tip de bacterie sau chiar de o ciupercă.

O altă cauză probabilă a osteomielitei poate fi și o infecție din apropierea oaselor, din cauza unei leziuni traumatice, a injecțiilor frecvente cu medicamente, a unei proceduri chirurgicale, a ulcerelor cauzate de diabet sau a utilizării unui dispozitiv protetic.

Simptomele osteomielitei

Femeie cu durere la picior
Sursa foto: iStock.com

Osteomielita acută are un debut brusc și se dezvoltă rapid, pe o perioadă de 7-10 zile. În unele cazuri, afecțiunea se dezvoltă lent, iar în osteomielita cronică pot lipsi simptomele.

În general, simptomele pentru osteomielita acută și cronică sunt foarte asemănătoare și includ:

  • Febră, iritabilitate, oboseală;
  • Greaţă;
  • Pierderea apetitului pentru mâncare;
  • Sensibilitate, roșeață, căldură și durere în zona infecției;
  • Umflarea în jurul osului afectat;
  • Puroi;
  • Pierderea sau limitarea mișcărilor;
  • Dureri severe de spate, mai ales noaptea (în cazul osteomielitei vertebrale).

Tratamentul osteomielitei

Doctor care se uită la o radiografie
Sursa foto: iStock.com

Tratamentul este stabilit după diagnosticarea osteomielitei, proces care, de obicei, este destul de dificil. Pe lângă consultul fizic, medicul specialist va avea nevoie de o serie de teste pentru a confirma că este vorba de această afecțiune.

Aceste teste includ:

1. Analize de sânge. O hemoleucogramă completă  este necesară pentru a determina dacă există o inflamație și infecție în corp. O hemocultură ajută la identificarea bacteriilor în fluxul sanguin.

2. Teste imagistice. Razele X, RMN-ul, scanarea CT și ultrasunete sunt utile deoarece oferă imagini ale oaselor, mușchilor și țesuturilor.

3. Scanarea osoasă. Această procedură folosește o cantitate mică de material radioactiv sigur pentru a identifica infecțiile sau fracturile.

4. Biopsie. Prelevarea mostrelor de lichid, țesut sau os sunt necesare pentru a identifica prezența unei infecții.

Tratamentul poate include antibiotice, medicamente antifungice și antiinflamatoare. De asemenea, poate fi nevoie de aspirația lichidului și puroiului din abcesul format.

Osteomielita mai gravă sau cronică necesită intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea țesutului și osului infectat. În unele cazuri, amputarea membrului afectat este singura opțiune rămasă de tratament.

Tratamentul trebuie început cât mai devreme, ideal în 3-5 zile de la prima observare a simptomelor pentru ca infecția să dispară mai  repede. În general, vindecarea osteomielitei durează o perioadă lungă de timp.

Antibitioce pentru osteomielită

Tratamentul cu antibiotice pentru osteomielită are ca scop controlarea infecției și împiedicarea răspândirii acesteia. Antibioticele fac deseori posibilă evitarea intervenției chirurgicale. 

De obicei, antibioticele sunt administrate intravenos timp de câteva săptămâni, apoi pacientul continuă tratamentul cu pastile orale. Este important ca tratamentul cu antibiotice să fie luat pe toată perioada recomandată de medic, chiar dacă simptomele infecției au dispărut.

Îngrijirea pacientului cu osteomielită

Osteomielita acută este mai ușor de tratat decât osteomielita cronică. Cu cât se stabilește mai repede diagnosticul și se începe mai devreme tratamentul, cu atât perspectivele de vindecare sunt mai bune. După operație, de obicei se recomandă tratament cu antibiotice cu spectru larg, o perioadă lungă de timp, de cel puțin 3 săptămâni.

Dacă sunt administrate antibiotice intravenos, trebuie să menții zona afectată curată și uscată. De asemenea, trebuie urmărite orice semne de infecție (roșeață, umflare, febră sau frisoane) și trebuie continuat tratamentul cu antibiotice, chiar dacă pacientul se simte mai bine.

Orice tăietură sau rană deschisă trebuie spălată sub un jet de apă câteva minute, apoi zona trebuie uscată și bandajată cu comprese sterile.

Pacienții cu osteomielită necesită și o dietă specială, care înseamnă creșterea consumului de fructe și legume proaspete, cereale integrale și pește, alimente care conțin vitamina A, C și E, seleniu și zinc. Spanacul poate fi un aliment benefic în tratarea osteomielitei, deoarece are un conținut ridicat de vitamine, minerale și nutrienți. Probioticele - acidophilus și bifidobacterii - pot fi, de asemenea, de folos. Este important de menționut faptul că, pe lângă o dietă sănătoasă și tratamentul medicamentos prescris de medic, pacientul cu osteomielită trebuie să renunțe la consumul de alcool și la fumat.  

Refacerea osului după osteomielită

Dacă țesutul bolnav este îndepărtat prin intervenție chirurgicală, osul se regenerează în câteva săptămâni, iar terapia necesară depinde de localizarea osului infectat. Osul se reface, însă este nevoie de un timp destul de îndelungat și de un tratament adecvat. În general, se urmărește îmbunătățirea mobilității și restabilirea nivelului normal de mișcare, flexibilitate, forță și rezistență a pacientului. În acest sens, medicii recomandă de obicei exerciții aerobice de 3-4 ori pe săptămână.

Îngrijirea corectă a pacientului cu osteomielită va ajuta și la prevenirea unor complicații ulterioare, precum:

  • Răspândirea infecției;
  • Inflamația țesuturilor moi (celulită);
  • Intoxicatia cu sange (septicemia);
  • Fracturi ale osului afectat;
  • Încetarea creșterii la copii;
  • Infecție cu gangrenă în zona afectată;
  • Infecție cronică care nu răspunde bine la tratament.

Așadar, osteomielita este o infecție osoasă gravă, care necesită tratament rapid. În majoritatea cazurilor, pacienții se refac doar cu antibiotice, însă uneori pot fi necesare și intervenții chirurgicale pentru îndepărtarea țesutului osos bolnav. Este important să cunoști de timpuriu simptomele osteomielitei pentru a merge la doctor cât mai repede și pentru a începe de urgență tratamentul.

Surse foto: iStock.com

Surse articol: Webmd.com , Osteomyelitiscenter.com

Articolul urmator
Eczema urechii: cauze, simptome și tratament
Eczema urechii: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.