Osteoporoza se moștenește: ce să faci dacă ai un caz în familie

Osteoporoza se moștenește: ce să faci dacă ai un caz în familie

Sorina Corneanu

Osteoporoza reprezintă boala oaselor fragile, susceptibile de a se rupe la cel mai mic efort fizic. Este mai frecventă la femei, afectând aproximativ 25% dintre acestea, în special după vârsta de 65 de ani, și aproximativ 6% dintre bărbatii de aceeași vârstă. Multe persoane care suferă de osteoporoză nu știu acest lucru până când nu își fracturează un os. Screeningul este important pentru a se descoperi boala din timp și a se urma tratamentul potrivit, astfel încât surprizele neplăcute să nu mai apară. Screeningul este recomandat persoanelor peste 60 de ani, dar și celor mai tinere, atunci când acestea au avut cazuri  de osteoporoză în familie. 

Ce e de făcut când ai un caz de osteoporoză în familie

Persoanele cu osteoporoză sunt mult mai predispuse la ruperea oaselor, în special alela nivelul șoldului, antebrațului, încheieturii mâinii și coloanei vertebrale. Dacă majoritatea cazurilor de oase fracturate sunt cauzate de căderi, osteoporoza are capacitatea de a slăbi oasele pană în punctul în care fractura să apară inclusiv de la o tuse mai puternică. Pe măsura înaintării în vârstă, osteoporoza are șanse mai mari de a se instala, iar recuperarea oaselor poate deveni foarte dificilă. Pentru că boala afectează, în foarte multe cazuri, coloana vertebrală, persoanele supuse acestei neplăceri pot ajunge chiar să nu se mai poată îndrepta, iar în timp coloana poate ceda.

Vezi câteva exerciții utile pentru prevenirea osteoporozei!

Totuși, atunci când sunt afectate șoldurile, situația devine gravă, persoanele având nevoie de îngrijire permanentă. Dacă ai avut în familie un caz de osteoporoză sau diverse alte afecțiuni ale oaselor, ideal ar fi să mergi la un control cât mai devreme. Osteoporoza se moștenește și se manifestă destul de agresiv: oasele devin slabe și sunt mai susceptibile de a se rupe. 

Factori de risc în declanșarea osteoporozei

În primul rând, trebuie să fii atentă la medicamentele pe care le iei. Fără să știi, unele dintre acestea îți slăbesc oasele. Discută cu medicul tău înainte de a lua orice medicament, în special dacă ai oasele fragile, ai avut un caz de osteoporoză în familie sau ai vârsta peste 50 de ani. În plus, e bine de știut că alcoolul și tutunul nu ajută deloc, ci din contră: ambele pot conduce la subțierea oaselor și la instalarea osteroporozei!

consult medical

Pentru că osteoporoza poate debuta fără semne clare, încă de la vârsta de 30 de ani, când masa osoasă începe să se slăbească, fumătorii și cei care consumă alcool sunt mai predispuși să dezvolte osteoporoză, încă de vârste fragede.

Artrita reumatoidă este un precursor aproape sigur al osteoporozei. Deși cercetări recente au demonstrat că femeile caucaziene sunt mai expuse riscului de a dezvolta osteoporoză, din cauza structurii osoase fragile, controlul timpuriu ar trebui să devină obligatoriu!

Cum poți preveni osteoporoza

Dacă organismul duce lipsă de vitamina D sau dacă nu o absoarbe corect, riscul de osteoporoză crește. Potrivit webmd.com, o dietă sănătoasă, care include cantități adecvate de calciu și vitamina D, poate fi un factor foarte important în procesul susținerii oaselor, iar exercițiile fizice ar trebui să devină un obicei!

Nu aștepta să îți rupi un os pentru a merge la medic. Vezi ce poți face pentru a preveni debutul bolii și, în paralel, recurge la exerciții pentru oase, care urmăresc întărirea musculaturii și osaturii piciorului și coloanei vertebrale!

Prevenirea osteoporozei ar trebui să înceapă în copilărie. Și nu ar trebui să se oprească acolo! Indiferent de vârstă, obiceiurile nesănătoase pot afecta sănătatea oaselor. De-a lungul vieții, oasele vechi se sfărâmă, fiind înlocuite permanent de oase noi. Este un proces care nu se oprește până la vârsta de 25-30 de ani. În jurul vârstei de 18-25 de ani se atinge vârful de masă osoasă, adică momentul în care ai cea mai mare cantitate de os!

Vizita la medic este ideală în această perioadă, pentru că în funcție de masa osoasă se poate stabili, cu aproximație, probabilitatea de a dezvolta osteoporoză în viitor și se poate alege un tratament potrivit, încă din timp.

După vârsta de 30 de ani, potrivit National Osteoporosis Foundation, cantitatea de os care se pierde este considerabil mai mare decât aceea care se formează, iar măsurile de prevenție ar trebui să fie luate încă de atunci. Pentru majoritatea femeilor, pierderea osoasă crește după menopauză, când nivelurile de estrogen scad drastic. Mai exact, în cei cinci pană la șapte ani după menopauză, femeile pot pierde până la 20% sau mai mult din densitatea osoasă. 

Pentru oase sănătoase, prevenirea timpurie a osteoporozei și aportul necesar de calciu și vitamina D, necesare bunei funcționari a organismului, încearcă Osteocare masticabil, formulă terapeutică ce contribuie la menținerea normală a sănătății structurii osoase: Ca-Mg-Zn-vit.D3, Cupru, Mangan, Seleniu și Bor. 

Osteocare masticabil,27,25 de lei

Produs disponibil pe VavianPharma.ro

osteocare masticabile 

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.3 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.