Nu Skin
Adevarata Stare de Bine

Patru virusuri care duc la cancer. Toată lumea trebuie să se testeze!

Ionelia Olteanu

Cancerul reprezintă una dintre cele mai grave boli care există și pe bună dreptate, pentru că este una dintre principalele cauze ale morții la nivel global. Oamenii de știință și medicii depun eforturi colosale pentru a descoperi un tratament. Deși boala este cauzată de foarte mulți factori, stilul de viață și alimentația nesănătoasă, consumul de alcool sau fumatul au o influență profundă asupra dezvoltării sale.

Pe lângă alegerile nepotrivite pe care le facem și care ne afectează organismul, există și virusuri ce pot avea un rol semnificativ în ceea ce privește apariția și manifestarea cancerului. Aceste microorganisme sunt adesea atât de mici, încât nu pot fi observate cu un microscop obișnuit și reprezintă un ansamblu de gene într-un înveliș de proteine. Nu conțin materialele care să le permită să funcționeze pe cont propriu, ceea ce le face speciale. Pentru a se dezvolta și a se reproduce, trebuie să invadeze o celulă gazdă. Iar câteva tipuri de virusuri sunt legate chiar de dezvoltarea cancerului. Descoperă-le mai jos!

simbol cancer

Uite care sunt virusurile ce duc la cancer!

Virusul Papiloma Uman (HPV)

Acest tip de virus este foarte popular și se află la originea celor mai comune infecții transmise prin contact sexual. Există peste 100 de tipuri de HPV cunoscute, care cauzează diferite afecțiuni, iar aproximativ 30 dintre ele au consecințe atât asupra organelor genitale feminine, cât și masculine. Virusul conduce la apariția unor veruci genitale (negi, condiloame)ce se localizează la nivelul vulvei, în vagin sau pe colul uterin, ceea ce poate determina dezvoltarea cancerului.

Nu există simptome clare în ceea ce privește infectarea cu acest virus și nici nu au fost descoperite încă tratamente eficiente împotriva lui. Singura metodă este reprezentată de îndepărtarea sau distrugerea celulelor infectate prin intermediul unei intervenții chirurgicale. La majoritatea persoanelor, sistemul imunitar ajută la controlarea infecției cu HPV sau la eliminarea ei, odată cu trecerea timpului. Au fost realizate studii care au demonstrat faptul că virusul HPV poate determina apariția cancerului cervical. Cea mai eficientă metodă pentru a-l depista este testul Papanicolau, care poate indica prezența celulelor cervicale anormale înaintea apariției tumorii.

Pentru a preveni infecția cu virusul HPV și, prin urmare, apariția cancerului, există vaccinuri care se pot face femeilor și bărbaților începând cu vârsta de 9 ani. Acestea nu ajută la tratarea unei infecții deja existente. Pentru o eficiență crescută, se recomandă ca vaccinul să fie administrat înainte ca o persoană să devină activă din punct de vedere sexual.

medicamente hiv

Virusul imunodeficienței umane (HIV)

HIV-ul face parte din categoria virusurilor extrem de periculoase, care atacă sistemul imunitar și conduce la slăbirea mecanismelor de apărare ale organismului împotriva infecțiilor. Persoanele care se confruntă cu el sunt mult mai expuse riscului de a dezvolta boli grave precum cancerul. Transmiterea virusului HIV se realizează prin sânge, secreții genitale și lapte matern. Căile cunoscute de răspândire includ:

- actul sexual neprotejat cu o persoană infectată;

- injecțiile cu ace utilizate anterior de către o persoană infectată;

- alăptarea de către mamele care au HIV;

- transplanturi de organe provenite de la o persoană infectată.

HIV infectează și distruge celulele albe din sânge, ceea ce provoacă slăbirea sistemului imunitar al organismului și permite pătrunderea altor viruși ca HPV, determinând apariția cancerului de col uterin. Alte tipuri de cancer frecvente la persoanele infestate includ: cancerul anal, cancerul de plămâni, de ficat, cancer la nivelul gurii și gâtului, sau al pielii.

Pentru că nu există simptome evidente, virusul poate să supraviețuiască în corp pentru mult timp, fără ca persoana să fie conștientă. Medicii recomandă ca cei cu vârsta cuprinsă între 13 și 64 de ani să fie supuși unui test HIV, la fiecare control medical realizat periodic.  

Virusul hepatitei de tip B și C

Infecțiile cu virusul hepatitei B sau C afectează ficatul, ceea ce poate determina apariția cancerului. Acestea sunt extrem de contagioase, putând fi transmise prin căi asemănătoare cu virusul HIV (schimbul de ace utilizate intravenos, actul sexual neprotejat sau nașterea).

Dintre cele două virusuri, hepatita B poate să prezinte simptome precum îngălbenirea ochilor și a pielii. Există posibilitatea ca aceasta să se vindece în mod spontan și să dispară după câteva luni în urma administrării tratamentului. Totodată, ea poate evolua spre ciroză și cancer hepatic. Odată ce infecția a fost detectată și tratată, leziunile hepatice își vor încetini evoluția, iar riscul de cancer va fi redus. În prezent, există un vaccin doar pentru hepatita B, care este recomandat de la o vârstă fragedă, înainte de intrarea în comunitate a copilului (la școală, grădiniță etc.).

Virusul herpetic 8 (HHV-8)

Acest tip de virus a fost găsit la persoanele care se confruntă cu sarcomul Kaposi, un tip de cancer care determină formarea unor tumori roșii sau maronii pe piele. HHV-8 se transmite pe cale sexuală, prin sânge sau salivă. La fel ca în cazul celorlalte infecții, sistemul imunitar slab este responsabil pentru dezvoltarea virusului. 

Virusul herpetic a fost legat de dezvoltarea unor forme rare de cancer la sânge sau al cancerului limfatic. Ganglionii limfatici se umflă și nu mai pot reveni la forma inițială. Vitamina B și-a dovedit eficiența pentru lupta împotriva dezvoltării virusului, dar mai sunt necesare studii ulterioare.

Pentru a evita contractarea acestor virusuri, care sunt răspunzătoare cu dezvoltarea anumitor tipuri de cancer, se recomandă, în primul rând, adoptarea unui stil de viață sănătos, care să presupună renunțarea la fumat și la consumul excesiv de alcool, utilizarea prezervativelor în timpul contactelor sexuale și efectuarea periodică a analizelor. Fii extrem de vigilentă, dacă vrei să rămâi sănătoasă!

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (2)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

    Cauta un furnizor in zona ta

    LIKE si intra in universul divelor!