Dureri abdominale la copii - cauze, diagnostic si tratament

Dureri abdominale la copii - cauze, diagnostic si tratament

Tiganasu Olivia

Durerea abdominala este o acuza frecventa in cazul copiilor. Studii recente indica faptul ca aproximativ 10-15% din copiii cu varste cuprinse intre 4 si 16 ani se plang de dureri abdominale saptamanal. Aceste manifestari nu pun de obicei mari probleme, totusi pot fi uneori semnul unei infectii, al apendicitei , al unei intoxicatii alimentare grave sau al unei boli gastrointestinale.

Atunci cand sunt bebelusi, copiii au dureri abdominale de la colici, constipatie sau simple indigestii. Pe masura ce cresc, durerile indica afectiuni gastrointestinale, raceala, gripa. Exista insa cazuri in care ele ascund o problema medicala serioasa, care ignorata poate pune in pericol sanatatea si chiar viata copilului.

Cauzele durerilor abdominale

In primele saptamani de viata, durerile abdominale sunt cel mai des produse din cauza colicilor sau indigestiei; copilul are dureri, vomita si este agitat.

Dupa varsta de 1 an aceste dureri indica debutul unei boli, mai ales daca se asociaza si febra. Aproape orice infectie produce la inceput varsaturi, diaree sau constipatie.

Una dintre cauzele durerilor abdominale este constipatia. Durerea este de regula mai accentuata dupa mese, poate fi prelungita, cu crampe dureroase la eliminarea materiilor fecale.

In cazurile de apendicita, durerea este localizata in partea inferioara dreapta a abdomenului si este insotita de varsaturi si febra. In acest caz se recomanda consult medical de urgenta- o treime dintre copiii care ajung la spital cu dureri de burta foarte mari au apendicita.

O alta cauza a durerilor de burta sunt toxiinfectiile alimentare. Acestea se insotesc de obicei de varsaturi, diaree, febra sau frisoane, iar starea generala este alterata.

Exista cateva infectii ale tractului digestiv care provoaca dureri abdominale combinate cu varsaturi si diaree. Acestea sunt  determinate de unele virusuri si bacterii, iar termenul medical este de gastroenterite. Boala trece, cel mai adesea de la un membru al familiei la altul, fiind uneori acompaniata de febra.

Un blocaj intestinal poate cauza dureri abdominale severe; acestea sunt asociate si cu varsaturi abundente. Obstructia intestinala este o urgenta medicala, in unele cazuri fiind nevoie si de interventie chirurgicala.

Un alt factor declansator al durerilor de burta sunt alergiile  alimentare. Frecvent sunt asociate cu flatulenta , balonare sau diaree.

In cazul unei hepatite (cu virus A,B sau C) durerea este localizata in partea superioara dreapta a abdomenului. Este necesara urmarirea cu atentie a evolutiei si solicitarea unui consult pediatric in caz de agravare a siptomatologiei.

De multe ori, copiii pot manifesta dureri abdominale atunci cand sunt supusi unui stres emotional puternic (divort, moartea unui parinte) sau cand isi fac multe griji (inceperea anului scolar, diferite activitati). Ele pot provoca nu numai dureri abdominale, ci si varsaturi, diaree sau constipatie. Termenul medical pentru aceste dureri este "sindromul durerilor abdominale recurente".

Exista si alte cauze ale durerilor abdominale, intalnite mai rar: meteorism (balonari), inflamatii ale ganglionilor limfatici abdominali, tulburari renale, infectii urinare, ulcer.

Tratamentul durerilor abdominale

Exista foarte multe cauze ale durerilor abdominale, de aceea este necesara adresarea la medic in cazul in care durata este mai mare de o ora, pe langa dureri copilul este agitat si vomita sau temperatura este crescuta.

Iata cateva dintre metodele de tratament ale durerii abdominale usoare:

- repaus la pat, copilul adopta singur o pozitie antalgica in care durerea este minima (ghemuit, culcat pe burta)

- dieta si lichidele, trebuie evitat consumul de lapte, bauturi acidulate, sucuri concentrate din fructe, cacao, bauturi energizante. In cazul varsaturilor si al diareei masive este importanta prevenirea deshidratarii printr-un aport sporit de lichide. Alimentele solide recomandate sunt- painea prajita, orez fiert, biscuiti, banane.

- medicamente, acestea se aleg in functie de simptome, insa medicii nu indica administrarea aspirinei la copii. De asemenea, se recomanda evitarea administrarii antibioticelor fara prescriptie medicala, precum si a diferitelor remedii naturiste.

In cazul in care durerea persista in urma acestor masuri este necesar un tratament de specialitate. Acesta cuprinde un control medical amanuntit precum si efectuarea unor analize si investigatii. Medicul pediatru este cel care poate stabili un diagnostic de certitudine precum si etapele de tratament.

Articolul urmator
Slăbiciune musculară: cauze, simptome și tratament
Slăbiciune musculară: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1.8 (75)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.