Bolile pulmonare cronice - simptome, diagnostic, tratament

Bolile pulmonare cronice - simptome, diagnostic, tratament

Bulgaru Cristina

Ca urmare a poluarii atmosferice, a fumatului nociv, a tratarii necorespunzatoare a infectiilor pulmonare, treptat se pot instala bolile pulmonare cronice.

Bolile pulmonare cronice
sunt definite de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) astfel: prezenta tusei si/sau a expectoratiei minim 3 luni pe an, minim 2 ani consecutiv si reducerea VEMS (volumul de aer eliminat de plamani in prima secunda a expiratiei) sub 60%.

Bolile pulmonare obstructive cronice denumite anterior bronhopneumonii obstructive cronice (BPOC), cuprind: bronsita cronica si emfizemul pulmonar.

Deci termenul de bronhopneumopatie cronica obstructiva (BPOC) este folosit pentru a desemna bolnavii cu bronsita cronica  si/sau cu emfizem pulmonar, BPOC este diagnosticata de obicei la indivizii cu varste cuprinse intre 55 si 65 de ani si afecteaza in special barbatii, in primul rand din cauza incidentei crescute a fumatului la acestia.

Cauzele care determina aparitia bolilor pulmonare cornice

Cercetarile au evidentiat o serie de factori predispozanti si anume:

Fumatul
: este factorul cel mai frecvent in aparitia bolilor obstructive respiratorii.

Poluarea atmosferica
: s-a observat o incidenta crescuta a bolilor obstructive respiratorii in zonele puternic industrializate si cele urbane. Principalii factori poluanti implicati in dezvoltarea si agravarea acestor boli sunt: dioxidul de sulf, pulberile si dioxidul de azot.

Factorii ocupationali cresc riscul de expunere la: praf, gaze toxice si diizocianat de toluen.

Infectiile: studiile epidemiologice au aratat ca infectia cu rhinovirusuri si pneumonia virala severa cresc riscul de dezvoltare a bolilor obstructive respiratorii.

Factorii familiali
sunt reprezentati de: fumatul pasiv si gazul metan.

Factorii genetici
: exista studii care au aratat existenta unei predispozitii genetice pentru dezvoltarea bronsitei cronice la gemenii monozigoti.

Simptomele unei boli pulmonare cronice


Cel mai frecvent simptom pe care il acuza acesti bonavi este dispneea (dificultatea in respiratie), accentuata de efort. Unii bolnavi acuza initial simptome ca: tuse, sputa, respiratie suieratoare, astenie si scadere ponderala.

In BPOC se descriu 2 sindroame clinice, in functie de predominanta bronsitei sau a emfizemului: Tipul A-cu predominanta emfizemului sau Tipul B-cu predominanta bronsitei.

Bronsita cronica si cauzele aparitiei bronsitei cronice

Bronsita cronica este o boala caracterizata prin tuse si expectoratie, cel putin 3 luni pe an, timp de 2 ani consecutiv. Cauzele de aparitie a bronsitei cronice pot fi:

- endogene: deviatia de sept, vegetatiile adenoide;
- exogene: fumatul, poluarea atmosferei, umiditatea, expunerea profesionala la pulberi, minerale, vegetale, infectii bronsice bacteriene si virale

Fumatul este insa considerat cauza principala de producere a bronsitei cronice.

Exista mai multe forme clinice ale bronsitei cronice:

- bronsita cronica simpla: caracterizata de prezenta tusei persistente si a expectoratiei;
- bronsita cronica purulenta;
- bronsita cronica obstructiva: in care apare mai ales dispneea si wheezingul;
- bronsita cronica astmatiforma: caracterizata de scaderea progresiva a VEMS-ului.

boli pulmonare

Simptomele bronsitei cronice si diagnosticul de bronsita cronica


Principalele simptome care apar sunt:

- tusea cronica sau recurenta, minimum 3 luni pe ani, timp de 2 ani consecutiv;
- expectoratia este semnul cardinal al bolii, este in cantitate variabila, de obicei mai mare dimineata "toaleta bronhiilor";
- febra sau stari febrile: apar in puseele de suprainfectie;
- dispnee (dificultate in respiratie).

Pentru diagnostic medicul va realiza anamneza si examenul fizic. La examenul fizic se vor putea decela la ascultatia toracelui cu ajutorul stetoscopului: raluri ronflante, sibilante sau subcrepitante. Degetele pacientului pot avea o forma particulara - degete hipocratice. Investigatiile paraclinice ce pot fi necesare pentru diagnostic sunt:

- examenul radiologic: acesta poate fi normal sau se poate constata accentuarea desenului bronhopulmonar;
- examenul citologic si bacteriologic al sputei: se realizeaza pentru depistarea cauzei infectiei bronsice sau pentru a exclude prezenta tuberculozei pulmonare;
- explorari respiratorii: caracteristic bronsitei cronice este depistarea unui VEMS (Volum expirator maxim pe secunda) scazut.

Tratamentul bolilor pulmonare cronice

Tratamentul initial al bolnavilor cu BPOC presupune:

- recomandarea evitarii fumatului si a altor factori iritanti;
- administrarea terapiei bronhodilatatoare;
- administrarea de antibiotice atunci cand sputa este mucopurulenta.

Ulterior, medicatia va fi ajustata in functie de evolutia bolii si de raspunsul la tratament. Se poate apela si la tratamentul curativ, care urmareste: cresterea eliminarii secretiilor prin hidratare si administrare de aerosoli, realizarea bronhodilatarii prin utilizarea medicamentelor bronhodilatatoare, administrarea tratamentului antiinflamator si corectarea alterarilor fiziologice cum ar fi hipoxemia, unde se va administra oxigen pe sonda nazala.

Utile pentru tratament sunt si exercitiile fizice si gimnastica respiratorie care vor imbunatati toleranta la efort si care vor antrena si muschii respiratori.

Tratamentul chirugical
este o alta optiune terapeutica. Astfel la pacientii cu bule mare de emfizem care comprima parenchimul pulmonar normal se practica bulectomia (excizia chirurgicala a portiunii pulmonare afectate -bula-). Pacientii cu emfizem in stadiu terminal vor necesita realizarea unui transplant pulmonar. Unii pacienti necesita realizarea unei pneumectomii subtotale, ceea ce presupune indepartarea unei portiuni din unul sau din ambii plamani.

Tratamentul profilactic
urmareste eliminarea factorilor de risc, adica a: fumatului, factorilor profesionali si poluarii. Se poate utiliza in acest scop si vaccinarea antipneumococica si antigripala.

Este necesar sa se faca o evaluare periodica a functiei respiratorii la pacientii cu factori de risc pentru dezvoltarea BPOC, pentru a preveni si trata cat mai precoce aceasta maladie.

Asadar aveti grija de sanatatea dumnevoastra! 

Articolul urmator
Slăbiciune musculară: cauze, simptome și tratament
Slăbiciune musculară: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.3 (30)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.