Pleurezia maligna- simptome, diagnostic si tratament

Pleurezia maligna- simptome, diagnostic si tratament
Tiganasu Olivia
Duminică, 16.10.2011

Cuprins

Pleurezia este definita drept cantitatea anormala de fluid acumulata in spatiul dintre foitele de tesut pleural care captusesc plamanul. Daca celulele tumorale sunt prezente in acest lichid afectiunea este denumita pleurezie maligna.

Pleurezia maligna apare ca o complicatie la circa 30% din cancerele pulmonare . Aceasta boala poate aparea si la persoanele care sufera de cancer la san sau diverse tipuri de limfoame. Daca este vorba de cancerul pulmonar, pleurezia maligna poate fi prima manifestare clinica a neoplaziei sau se poate dezvolta ca o complicatie tardiva a bolii avansate.

Cauzele pleureziei maligne

Cavitatea pleurala contine in mod normal o mica cantitate de lichid, aproximativ 10 ml de fiecare parte. Exista studii care demonstreaza ca afectarea drenajului limfatic pleural este probabil cel mai important mecanism responsabil pentru acumularea unor volume mari de lichid in cancer.

Alte cauze ale pleureziei maligne sunt:
-obstructia limfatica
-obstructia bronsica prin pneumonie
-infarctul pulmonar
-sindromul de vena cava superioara
-pericardita constrictiva  
-ascita
-sindrom nefrotic paraneoplazic
-chimioterapia cu ciclofosfamida

In instalarea progresiva, pleureziile maligne pot determina tulburari metabolice prin pierderea de proteine, vitamine liposolubile si grasimi ce pot duce in faze avansate la malnutritie severa si deces, dar si tulburari imunologice ca rezultat al pierderii de limfocite si anticorpi cu cresterea riscului de infectii.

Simptomele pleureziei maligne

Aproximativ toate tipurile de cancer pot cauza pleurezie daca prezinta metastaze toracice. Simptomele pleureziei maligne pot determina disconfortul pacientului si cuprind:
-dispnee (respiratie dificila)
-tuse iritativa
-durere toracica

Pleureziile in cantitate mica sunt asimptomatice. Pleureziile mari se insotesc de simptomele caracteristice prezentate mai sus.

Durerea apare atunci cand procesul neoplazic afecteaza pleura parietala sau peretele toracic. Aceasta poate fi localizata strict toracic la nivelul zonei de invazie sau poate iradia in umar sau in partea superioara a abdomenului.

 

In pleureziile asociate cancerului pulmonar avansat se pot palpa limfoganglioni tumorali sau se pot nota prezenta casexiei neoplazice (pierderea progresiva a masei musculare secundara unui proces tunoral).

Diagnosticul pleureziei maligne

In cazul pleureziei maligne este foarte important ca medicul sa ofere un diagnostic bun deoarece tratamentele pentru pleurezia maligna difera de cele ale pleureziilor care nu prezinta aceasta caracteristica. Pana la 50% din pleurezii pot fi benigne chiar si in cazul cancerelor.

Pentru diagnosticul pleureziei maligne este necesara efectuarea unor teste si examene de laborator. Printre acestea:
-radiografia toracica (sustine diagnosticul clinic de pleurezie)
-scanarea CT contribuie la reperarea si tratarea pleureziilor maligne prin identificarea locului de puntie

Biopsia pleurala toracoscopica se poate efectua fie sub anestezie generala sau locala. Ea permite efectuarea de multiple biopsii tintite din leziuni ale pleurei, plamanului si mediastinului. Aceasta metoda de diagnostic este superioara celorlalte tehnici atingand o sensibilitate intre 80-100%.

Tratamentul pleureziei maligne

Diagnosticul adecvat in pleurezia maligna este important deoarece prognosticul si tratamentul sunt diferite decat pentru pleureziile non-maligne.

Tratamentul pleureziei maligne este paliativ prin ameliorarea calitatii vietii pacientului si reducerea simptomelor. Daca pleurezia este mica cantitativ poate fi supravegheata medical.

Toracenteza este efectuata pentru a inlatura o parte din fluid, care se va refece de cele mai mute ori. Pentru a preveni formarea de fluid se practica pleurodeza, procedura prin care o substanta chimica precum talcul este inserata intre cele doua foite pleurale pentru a le alipi prevenind acumularea lichidului. Procedura are o rata de succes de 60-90%.

Pleureziile maligne au un prognostic slab. Pacientii cu cancer pulmonar, de stomac sau de ovar supravietuiesc in general doar cateva luni din momentul punerii diagnosticului de pleurezie maligna. In schimb, pacientii cu cancer mamar pot supravietui mai multe luni sau ani in functie de raspunsul la chimioterapie.

 

Vezi si
Oligurie: cauze, simptome și tratament
Oligurie: cauze, simptome și tratament
Raluca Margean | Duminică, 16.10.2011
Ataxia Friedreich: cauze, simptome și tratament
Ataxia Friedreich: cauze, simptome și tratament
Raluca Margean | Duminică, 16.10.2011
Displazie col uterin: cauze, simptome și tratament
Displazie col uterin: cauze, simptome și tratament
Raluca Margean | Duminică, 16.10.2011
Articolul urmator »
Viroza digestivă: cauze, simptome și tratament
Viroza digestivă: cauze, simptome și tratament
Raluca Margean | Duminică, 16.03.2025
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.2 (12)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Limba încărcată: cauze, simptome și tratament
Raluca Margean | Duminică, 13.10.2024

Ne găsești pe