Pleurezia - simptome, diagnostic si tratament

Pleurezia - simptome, diagnostic si tratament

Tiganasu Olivia

Pleura este formata din doua foite - una interna care acopera plamanii si una externa care captuseste partea interioara a cutiei toracice. Intre cele doua foite exista un spatiu in care lichidul pleural se gaseste in cantitate foarte scazuta. Atunci cand lama de lichid dispare sau, dimpotriva, intre cele doua foite se acumuleaza o cantitate crescuta de lichid, afectiunea poarta numele de pleurezie sau apa la plamani.

De cele mai multe ori aceasta afectiune apare secundar unei pneumonii, bronsite, tumori pulmonare sau inflamatie tuberculoasa. Pleurezia poate fi libera in cavitatea pleurala a unuia dintre plamani, ajungandu-se uneori pana la deplasarea mediastinului si insuficienta respiratorie  acuta sau poate fi inchistata, ocupand doar o portiune din cavitatea pleurala, cu diverse localizari. In cazurile severe pot fi afectati ambii plamani.

Cauzele pleureziei

Plurezia este de doua tipuri: pleurezie uscata (pleurita) - inflamarea pleurei determina frecarea celor doua foite producand durere in piept si pleurezie exudativa - reactia inflamatorie se insoteste de un revarsat pleural (pana la 5 litri). Pleurezia uscata poate evolua intr-una exudativa. 

Tuberculoza pulmonara reprezinta cea mai frecventa cauza a pleureziei (50-55%). Pneumonia este un alt factor. Un rol favorizant il au frigul, umiditatea si bolile care scad rezistenta organismului. Pleurezia poate fi provocata si de tumori sau procese patologice din sfera abdominala si cea pelvina (abcese renale, hepatice si pancreatice, pancreatita), care se raspandesc in cavitatea toracica. Afectiunile virale cum ar fi infectia cu virus herpetic sau cu virusul Coxsackie B pot determina boli inflamatorii ale pleurei. 

Simptomele intalnite in pleurezie sau apa la plamani

Gravitatea simptomelor pleureziei depind intr-o foarte mare masura de localizarea si cauza afectiunii. Cel mai frecvent apare durerea toracica si dificultatea de a respira (dispnee). Durerea se instaleaza brusc (junghi toracic), poate iradia in umar, se agraveaza in timpul tusei si al inspiratiei. Durerea are tendinta la ameliorare in situatia in care lichidul se acumuleaza in cavitatea pleurala.

Alte simptome care apar sunt: febra, frisoane, tuse uscata si chinuitoare, transpiratii abundente. In cazul in care revarsatul pleural este abundent, pacientul prezinta o bombare a peretelui toracic cu largirea spatiilor intercostale, diminuarea amplitudinii miscarilor respiratorii insotita eventual de durere la nivelul portiunii de torace afectat.


Diagnosticul de pleurezie

In timpul discutiei cu pacientul, medicul se intereseaza de afectiunile de baza ale bolnavului, de bolile anterioare, de patologiile asociate si medicamentele administrate. Diagnosticul pleureziei se bazeaza pe prezenta unei pneumopatii sau a unei tuberculoze pulmonare, la care se adauga junghiul toracic ce nu cedeaza si semnele clinice prezentate mai sus. Diagnosticul se completeaza cu ajutorul percutiei, auscultatiei pulmonare, a radiografiei toracice si a analizei lichidului pleural (daca este prezent revarsatul pleural se poate scoate, folosind un ac, iar lichidul va fi trimis la laborator pentru analiza si identificarea cauzei care a produs afectiunea).

Tratamentul pleureziei

Tratamentul pleureziei se face in functie de cauza si necesita eliminarea factorului cauzal, iar atunci cand este posibil, indepartarea lichidului in exces prin terapie medicamentoasa sau chirurgicala si tratamentul complicatiilor. In cazul in care tratamentul nu este administrat corect si la timp pot aparea complicatii severe cum ar fi: insuficienta respiratorie, fistulizarea in bronhii (trecerea lichidului pleural in bronhii) sau pahipleurita ce duce la fibrotorax (fibrozarea cavitatii pleurale).

Tratamentul de baza al pleureziei sau al apei la plamani consta in tratarea afectiunii primare. In primul rand se impune combaterea durerii (paracetamol, ibuprofen, derivati opioizi) - acest lucru permite pacientului sa respire profund. In functie de etiologie se pot administra bronhodilatatoare, bronholitice, antiinflamatoare, antitusive si antibiotice. In situatia in care revarsatul pleural este abundent si determina ingreunarea respiratiei se poate face o toracocenteza (punctie pleurala cu ajutorul unui ac ce se introduce in cavitatea pleurala si astfel este posibila eliminarea lichidului).

Metodele de profilaxie ale pleureziei

De cele mai multe ori pleurezia apare pe fondul altor afectiuni. De aceea, medicii recomanda consult de specialitate de fiecare data cand apar primele semne de afectare pulmonara. Diagnosticarea si tratarea la timp a afectiunii previne extinderea procesului inflamator la nivelul pleurei, evitand complicatiile asociate. Un factor cu un risc foarte mare de producere a cancerului bronhopulmonar si a altor afectiuni respiratorii este fumatul. Astfel, renuntarea la fumat este o metoda eficienta, dovedita experimental, de prevenire a pleureziei.

Articolul urmator
Sindromul persoanei rigide: cauze, simptome și tratament
Sindromul persoanei rigide: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.3 (323)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    ela gabri (anonim)
    19 iulie 2013 12:12

    dna mariana baiatul meu are 18 ani ,diagnosticat cu pleurezie.acum estei internat la bisericani ptr 2 luni.dupa care la externare tratamentul va mai dura 4 luni.vreau sa spun ca fiind mama este foarte greu.si eu ma aflu an italia la munca

    lucian (anonim)
    11 iulie 2013 21:09

    sincer imi pare rau pentru situatia ta, dar se pare ca asa merge sistemul sanitar in romania, o situatie foarte urita. soacra mea e cam in aceeasi situatie, pleurezie - tratament un calmant si acasa, dupa ce-o da Domnul; HALAL TARA!

    Mariana (anonim)
    10 iulie 2013 07:07

    Mama mea are nevoie de ajutor urgent .Din luna Aprilie mama a fost diagnosticata cu PLEUREZIE , in fiecare luna in splital pentru "ANALIZE" cum dr. spune, luna trecuta a fost in spital de 2 ori nu I se administreaza nici un medicament cu excepia algocalminului . Sunt foarte suparata locuiesc in New Zealand si banii care ii dau pe drum am preferat sa-i trimit ei pentru a-I salva viata. Se pare ca nici cu bani nimeni nu este binevoitor sa ii administreze medicamente . De moment nu se simte bine a fost externata pe 4 Julie fara nici un medicament .Se simte din ce in ce mai rau ! Va rog ajutatima sa o fac bine pe mama! Va multumesc din suflet .In speranta ca voi gasi pe cineva sa ma ajute in aceata problema VITALA va rog sa-mi trimite-ti email cu detaliile dvs. si va contactez imediat. Mariana EdwardsEmail: mailldo@yahoo.com.auMob.00640211249978 Home:0064094167134