Pneumotorax: cauze, simptome și tratament

Pneumotorax: cauze, simptome și tratament

Dana Ungureanu

Foarte multe afecțiuni grave prezintă simptome comune, cum ar fi dureri la nivelul pieptului sau afecțiuni ale tractului respirator. În cazul în care te confrunți cu astfel de semne, este recomandat să consulți de urgență medicul pentru a determina care e cauza lor. În cazul în care este vorba de pneumotorax, dacă nu este tratat la timp și în mod corespunzător, acesta poate deveni amenințător pentru viață.

Pneumotorax înseamnă un colaps pulmonar, iar acesta apare din cauza pătrunderii aerului în cavitatea pleurală, urmată de colabarea parțială sau totală a plămânului. Cu cât cantitatea de aer crește, cu atât crește și presiunea exercitată asupra plămânilor.

durere in piept

Cavitatea pleurală este formată din: foița (pleură) viscerală care acoperă plămânii și foița parietală care acoperă peretele toracic, diafragmul și mediastinul.

Colapsul împiedică plămânii să se destindă adecvat în momentul inspirației, determinând scurtarea respirației și junghiul toracic. Deoarece presiunea din torace împiedică plămânii să aducă în sânge cantitatea adecvată de oxigen, această afecțiune îți poate pune în pericol viața.

Pneumotoraxul poate fi de mai multe tipuri:

  • Spontan – primar (idiopatic) și secundar;
  • Posttraumatic;
  • Iatrogen.

Un pneumotorax poate fi cauzat de o leziune toracică sau de unele proceduri medicale ori leziuni ale bolii pulmonare. Poate, de asemenea, să apară fără un motiv evident. Simptomele includ de obicei dureri bruște în piept și dificultăți de respirație.

Tratamentul pneumotoraxului implică, de obicei, introducerea unui tub sau a unui ac flexibil între nervuri pentru a elimina aerul în exces. Există însă și cazuri când pneumotoraxul se poate vindeca de la sine.

Simptome pneumotorax

Existența și gravitatea manifestărilor clinice sunt direct proporționale cu mărimea pneumotoraxului. Astfel, sunt cazuri în care pacientul este asimptomatic, însă în general prezintă junghi toracic, lipsă de aer și tuse seacă. De regulă, aceste semne pot fi cauzate de o varietate de probleme de sănătate, iar unele pot duce la deces. Dacă durerea toracică este severă sau dacă respirația devine din ce în ce mai dificilă, trebuie consultat de urgență medicul.

Cauze pneumotorax

Pneumotoraxul este determinat, de obicei, de un traumatism la nivelul toracelui, cum ar fi, de exemplu, o fractură costală sau o plagă înțepată. Poate, de asemenea, debuta brusc, fără o cauză aparentă. Pneumotoraxul spontan poate rezulta ca urmare a afectării pulmonare determinate de boli, cum ar fi boala pulmonară obstructivă cronică, astm bronșic, fibroză chistică sau pneumonie.

analize verificate de medic

Principalii factori declanșatori:

  1. Leziuni toracice – orice vătămare la nivelul toracelui poate provoca colaps pulmonar. Unele pot să apară în urma unor accidentări, în timp ce altele pot să apară din cauza unor proceduri medicale.
  2. Boli ale plămânilor – în momentul în care țesutul pulmonar este afectat, există un risc foarte mare ca acesta să ajungă la colaps.
  3. Chisturi umplute cu aer – pneumotoraxul poate să apară în momentul în care chisturile umplute cu aer se sparg și conținutul se eliberează în spațiul pleural.
  4. Ventilație mecanică – un tip sever de pneumotorax poate să apară la persoanele care au nevoie de asistență mecanică pentru a respira. Sistemul folosit pentru ventilație poate crea un dezechilibru al presiunii aerului în interiorul pieptului, iar plămânii pot ajunge la colaps.

Factori de risc pneumotorax

  • Sexul – în general, incidența este mai mare în rândul bărbaților;
  • Fumatul – persoanele fumătoare sunt mult mai susceptibile de a face pneumotorax spontan, față de cele nefumătoare;
  • Vârsta – pneumotoraxul cauzat de chisturile de aer apare cel mai des la persoanele cu vârsta cuprinsă între 20 și 40 de ani, în special la cele foarte înalte și slabe;
  • Predispoziția genetică – unele tipuri de pneumotorax sunt moștenite genetic;
  • Boli ale plămânilor – de regulă, un pneumotorax este determinat de o boală gravă la nivelul plămânilor;
  • Ventilația mecanică – persoanele care au nevoie de ajutor pentru a respira corect sunt mai predispuse la pneumotorax;
  • Antecedente medicale – orice persoană care a suferit o formă de pneumotorax prezintă un risc foarte mare ca această afecțiune să apară din nou în cel mult un an sau doi ani.

Complicații

Persoanele care au avut pneumotorax prezintă în continuare un factor de risc, deoarece aerul poate pătrunde în continuare în spațiul pleural, dacă rana nu se închide. Chirurgia este necesară în caz de recidivă.

 medic care examineaza o radiografie la plamani

Diagnosticarea pneumotoraxului

În cele mai multe cazuri, pentru diagnostic se folosește radiografia toracică. Medicul specialist poate recomanda, de asemenea, analize sangvine care măsoară nivelul oxigenului din sânge. Tomografia computerizată (CT) și ecografia pot fi necesare la diagnosticul severității bolii și la alcătuirea schemei de tratament.

Tratament pneumotorax

Scopul tratamentului pentru un pneumotorax este acela de a scădea presiunea asupra plămânilor, permițându-le să se extindă. În funcție de cauza care a dus la această afecțiune medicală, un al doilea obiectiv poate fi prevenirea recidivelor. Metodele pentru atingerea acestor obiective depind de severitatea colapsului pulmonar și, uneori, de starea generală de sănătate a pacientului.

Cazurile severe sunt tratate prin introducerea unui ac sau a unui tub în cavitatea toracică. Ambele proceduri eliberează presiunea intrapulmonară și permit destinderea adecvată a plămânilor.

Cazurile recurente sau cele în care tratamentul inițial nu este eficient necesită intervenție chirugicală.

Observații

Dacă doar o mică parte a plămânilor este afectată, doctorul poate monitoriza starea de sănătate cu o serie de radiografii la nivelul pieptului, până când excesul de aer este absorbit complet și plămânii funcționează normal. În mod nomal, această etapă durează o săptămână sau cel mult două.

Prevenție

Este importantă tratarea corectă și promptă a afecțiunilor pulmonare și realizarea cât mai atentă a manevrelor medicale care ar putea avea drept complicație apariția unui pneumotorax.

Pneumotoraxul este o afecțiune care necesită de cele mai multe ori o abordare interdisciplinară, pneumolog-chirurg toracic. Este recomandat să consulți medicul imediat ce te confrunți cu simptome care sunt caracteristice acestei afecțiuni.

Articolul urmator
Cancer apendicular: cauze, simptome și tratament
Cancer apendicular: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.