Apneea de somn - simptome, diagnostic si tratament

Apneea de somn - simptome, diagnostic si tratament
Albu Andreea
De Albu Andreea
Vineri, 07.01.2011

Cuprins

Afectiunea numita sindromul de apnee de somn este caracterizata prin afectarea modului in care respiram in timpul somnului. In apneea de somn netratata, respiratia este intrerupta sau devine foarte superficiala in timpul somnului. Aceste pauze intre respiratii dureaza de obicei intre 10 si 20 secunde si pot aparea de sute de ori in timpul noptii.

Apneea de somn
netratata ne impiedica sa avem un somn normal, deoarece atunci cand respiratia este intrerupta suntem ,,expulzati'' din starea de somn de asemenea. Ca si consecinta ne petrecem mai mult timp in starea de somn usor, decat in cea de somn profund, adica somnul de care avem nevoie sa fim incarcati cu energie, cu mintea limpede si productivi ziua urmatoare. In afara de oboseala, Sindromul de apnee de somn poate conduce la serioase probleme de sanatate pe termen lung, cum ar fi: diabet, tensiune crescuta, boli cardiace, infarct si crestere in greutate.

Cauzele aparitiei sindromului de apnee de somn

Exista mai multe tipuri de apnee de somn cum ar fi:

- apneea de somn obstructiva
- este cea mai frecventa forma de apnee de somn, avand ca si cauza relaxarea tesutului moale din gat (palatul moale, lueta, polipi) in timpul somnului, cauzand un blocaj al cailor aeriene.
- apnee centrala de somn - un tip de apnee mai putin frecvent, care include mai mult sistemul nervos central, decat o obstructie a cailor aeriene. Are loc atunci cand creierul esueaza in a transmite semnalul muschilor care influenteaza respiratia, astfel acestia nu se mai contracta normal.
- apneea de somn complexa, care este o combinatie a celor doua tipuri precedente.

Semnele si simptomele apneei de somn

Apneea de somn se poate recunoaste de catre oricine asista la somnul altei persoane, deoarece semnele si simptomele acestei afectiuni apar numai in somn.

Semnele majore ale apneei sunt: sforaitul tare si cronic (pe o perioada lunga de timp), innecarea, pufnirea sau respiratia ingreunata (gafaitul) in timpul somnului, pauzele lungi intre respiratii, somnolenta din timpul zilei indiferent de cat timp ai petrece in pat. Alte semne si simptome comune ale apneei de somn includ: trezitul cu senzatia de gura uscata sau gat uscat, dureri de cap dimineata, insomnia sau trezitul in timpul noptii, mersul frecvent la baie in timpul noptii, trezitul cu o senzatie de sufocare, uitarea si dificultatea in concentrare, iritabilitatea sau depresia.

Factorii de risc in dezvoltarea sindromului de apnee de somn

In apneea obstructiva factorii de risc sunt: supraponderabilitatea, sexul (barbatii fiind mai predispusi in dezvoltarea acestei afectiuni), persoanele cu varsta peste 65 de ani, antecedente ale acestei afectiuni in familie si fumatul. Alti factori de risc includ cateva atribute fizice, cum ar fi: deviatia de sept, modificari ale barbiei sau tonsile (amigdale) marite.

In apneea de somn centrala, factorii de risc sunt in mare parte aceeasi ca si cei ai apneei obstructive, diferenta facand-o asocierea cu boli foarte grave, cum ar fi: bolile cardiace, infarctul, bolile neurologice, leziunile cerebrale sau ale maduvei spinarii. 
apnee

Diagnosticul sindromului de apnee de somn

Diagnosticarea sindromului de apnee de somn este bazata pe evolutia simptomelor clinice corelate cu rezultatele unui studiu al somnului.

Un exemplu al unei metode subiective care masoara efectele apneei de somn obstructive asupra pacientilor este Scala Epworth a Somnului. O persoana apreciaza nivelul in care va adormi in timpul unei activitati, dupa ce se efectueaza acest test, are loc un examen fizic pentru a se verifica zonele cu un posibil colaps al cailor aeriene: nasul, gura, gatul. Acestea sunt urmate de teste care sa verifice activitatea cerebrala, cum ar fi: EEG (electroencefalograma), miscarea ochilor: EOG (electro-oculograma), prin niste electrozi plasati langa ambii ochi, miscarea musculara: EMG (electromiograma).

Apneea de somn obstructiva poate fi impartita in trei nivele: usoara, moderata sau severa, incadrarea in aceste nivele orienteaza spre un tratament corespunzator.

Tratamentul apneei de somn

Pentru forma usoara de apnee de somn tratamentul consta in dormitul pe o parte, prevenind astfel ca limba si palatul moale sa cada posterior si sa blocheze caile respiratorii. Alt tratament consta in evitarea alcoolului si a somniferelor, care pot relaxa muschii gatului, contribuind la colapsul cailor aeriene in timpul noptii.

Pentru formele medii pana la cele severe
, tratamentul consta intr-un dispozitiv numit CPAP (Continuous Positive Airway Pressure) - terapia cu presiune continua pozitiva in caile aeriene. Se utilizeaza in timpul somnului o masca nazala/faciala si un aparat CPAP care creeaza o presiune continua pozitiva in caile aeriene pentru a preveni obstructia acestora cauzata de relaxarea musculaturii.

Netratarea sindromului de apnee de somn poate avea consecinte grave asupra vietii, ducand la scaderea calitatii vietii si la diferite afectiuni, de aceea trebuie sa ne prezentam la medicul specialist daca observam unul sau mai multe dintre simptomele prezentate mai sus, sforaitul fiind cel mai important.

Bibliografie:

1.,,Sleep Apneea-The Phantom of the Night'', autori:T.Scott Johnson,  William A. Broughton, Jerry Halberstadt.
2.,,Snoring and Sleep Apnea:sleep well, Feel Better, 4th Edition, autori:Ralph A. Pascualy, MD,2008.

Articolul urmator »
Hipopion: cauze, simptome și tratament
Hipopion: cauze, simptome și tratament
Raluca Margean | Sâmbătă, 13.04.2024
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.1 (20)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Cancer apendicular: cauze, simptome și tratament
Raluca Margean | Marţi, 20.02.2024

Ne găsești pe