Prolaps de valvă mitrală: cauze, simptome și tratament

Prolaps de valvă mitrală: cauze, simptome și tratament

Alexandra Dragoi

Deși este o afecțiune a inimii și mulți oameni sunt tentați, la prima vedere, să intre în panică, prolapsul de valva mitrală este de cele mai multe ori o problemă de sănătate minoră. Totuși, dacă nu îți monitorizezi inima, poți ajunge la complicații nedorite. Află în rândurile de mai jos dacă ai motive să te îngrijorezi!

Ce este prolapsul de valvă mitrală

Mai întâi de toate, este foarte important să înțelegem ce este prolapsul de valvă mitrală. 

Valva mitrală este o supapă care permite să circule fluxul de sânge dintr-o cameră a inimii (atriul stâng) în alta (ventriculul stâng). În prolapsul valvei mitrale, supapa mitrală este slăbită și nu este suficient de rigidă, astfel încât nu se închide așa cum ar trebui. Se poate închide cu un clic ușor și poate permite o cantitate mică de sânge să se scurgă, producând un suflu cardiac (murmur).

Dacă prolapsul de valvă mitrală este mare, poate permite sângelui să se scurgă înapoi în camera superioară a inimii. Aceasta se numește insuficiență mitrală sau regurgitare mitrală. Regurgitarea mitrală poate duce la mărirea camerei cardiace, slăbirea mușchiului inimii și, în unele cazuri, insuficiența cardiacă.

Cauzele prolapsului de valvă mitrală

Când inima funcționează corect, supapa mitrală se închide complet în timpul contracției ventriculului stâng și împiedică curgerea sângelui înapoi în camera superioară din stânga (atriul stâng). Însă, la unele persoane cu prolaps de valvă mitrală, una sau ambele clapete ale supapei mitrale au o țesătură în atriul stâng de fiecare dată când inima se contractează. 

Umflarea poate menține supapa închisă strâns. Când sângele scapă înapoi prin supapă, se numește regurgitare a valvei mitrale. Acest lucru nu cauzează probleme dacă doar o cantitate mică de sânge se scurge înapoi în atriu. Regurgitarea mai gravă a valvei mitrale poate provoca simptome precum îngreunarea respirației sau oboseală. Un alt nume pentru prolapsul valvei mitrale este sindromul click-murmur.

Atunci când un doctor vă ascultă inima folosind un stetoscop, el sau ea poate auzi un sunet de clic, pe măsură ce canalele ventrilului sunt înfundate, urmat de un murmur care rezultă din sângele care curge înapoi în atriu.

Pentru majoritatea persoanelor care suferă de prolaps de valvă mitrală, cauza este necunoscută. Aproape 8 milioane de persoane din SUA suferă de această afecțiune. 

Factori de risc pentru apariția prolapsului de valvă mitrală

Prolapsul valvei mitrale se poate dezvolta la orice persoană, indiferent de vârstă. Totuși specialiștii spun că simptomele grave ale prolapsului valvei mitrale tind să apară cel mai adesea la bărbații cu vârsta peste 50 de ani. 

Prolapsul valvei mitrale poate fi moștenit și poate fi legat de mai multe alte condiții, cum ar fi: 

  • Sindromul Marfan
  • Sindromul Ehlers-Danlos
  • Anomalia lui Ebstein
  • Distrofie musculară
  • Boala lui Graves
  • Scolioză

Simptomele prolapsului de valvă mitrală

Majoritatea persoanelor cu prolaps de valvă mitrală nu au, de regulă, simptome. Durerea toracică este însă cel mai frecvent simptom la persoanele care prezintă prolaps de valvă mitrale și poate fi foarte deranjantă și înfricoșătoare, dar nu crește riscul de atac de cord, deces sau alte probleme cardiace.

Pe lângă durerea din piept, pot apărea și simptome precum:

  • Respirație îngreunată
  • Umflarea picioarelor
  • Ameţeală
  • Leșinul
  • Panică și anxietate
  • Amorțeală sau furnicături la nivelul mâinilor și picioarelor
Doctor cu stetoscop care arată o inimă
Sursa foto: iStock.com

Diagnostic prolaps de valvă mitrală

În primă fază, prolapsul de valvă mitrală poate să fie depistat printr-o metodă simplă. Doctorul nu are nevoie decât de un stetoscop cu care îți ascultă bătăile inimii. Dacă acestea sunt neregulate sau, mai grav, se aude un murmur cauzat de fluxul de sânge care nu circulă normal, doctorul decide că trebuie să faci o electrocardiogramă, care va stabili și mai amănunțit afecțiunea de care suferi.

Tratament pentru prolaps de valvă mitrală

Pentru majoritatea oamenilor, prolapsul valvei mitrale nu cauzează probleme, de aceea tratamentul nu este de obicei necesar. 

Dacă pe ecocardiogramă nu apare nicio regurgitare mitrală, simptomele prolapsului valvei mitrale nu prezintă risc. Cel mai bun tratament pentru fiecare persoană variază, dar poate include:

  • Exerciții fizice
  • Tehnici de relaxare și reducere a stresului
  • Evitarea cofeinei sau a altor stimulente

În unele cazuri, poate fi nevoie de  de medicamente pentru a ajuta la gestionarea afecțiunii, însă cercetările arată că această abordare are o eficacitate limitată.

Medicamentele prescrise în mod obișnuit pentru prolapsul de valvă mitrală includ beta-blocante pentru persoanele care suferă doar de palpitații cu reflux minim.

Pentru simptome mai grave sau reflux, pot fi necesare o combinație de medicamente, inclusiv:

  • Diluanți de sânge -pentru a reduce riscul apariției cheagurilor de sânge, dacă persoana are o aritmie numită fibrilație atrială
  • Vasodilatatoare -pentru relaxarea vaselor de sânge
  • Diuretice- pentru a elimina excesul de sodiu și lichid
  • Medicamente pentru reglarea bătăilor inimii

Persoanele care dezvoltă regurgitare mitrală gravă din cauza prolapsului valvei mitrale pot deseori să beneficieze de intervenții chirurgicale pentru a repara sau a înlocui supapa cu scurgeri. Pentru persoanele cu simptome de insuficiență cardiacă congestivă cauzate de prolapsul valvei mitrale cu regurgitare mitrală, chirurgia este, de obicei, cel mai bun tratament. 

În acest caz, medicul chirurg poate folosi o intervenție chirurgicală pe cord deschis sau o tehnică mai puțin invazivă. Opțiunile pentru operație includ:

1.Repararea valvei mitrale - Această procedură strânge foile valvei și ajută la oprirea curgerii sângelui înapoi.

2. Înlocuirea valvelor- Operația este necesară pentru a înlocui valvele care nu pot fi reparate cu valve protetice.

3. MitraClip- Aceasta este o procedură minim invazivă care „capsează” pliantele supapei pentru a reduce scurgerea.

Înainte de intervenție, pacientul va efectua mai multe investigații medicale, inclusiv:

  • Radiografie toracică
  • Un set complet de analize de sânge
  • O ecografie cardiacă transesofagiană, coronarografie și ecografie Doppler a arterelor carotide
  • Alte investigații necesare pentru a exclude existența unei infecții în corp (examen ORL, consult stomatologic etc)

Cât costă operația de prolaps de valvă mitrală?

Operația de prolaps de valvă mitrală durează, de obicei, 3-5 ore și se realizează cu anestezie generală. Durata de spitalizării este, în general, 3-5 zile, în funcție de de evoluția postoperatorie. Costul unei astfel de intervenții chirurgicale este destul de mare și variază de la un spital la altul. Prețul operației poate ajunge la câteva mii de euro și includ intervenţia/procedura, medicamentele şi materialele standard, pregătire şi monitorizare pre şi postoperatorie, cazarea pentru 3 nopţi în spital.

Evoluția prolapsului de valvă mitrală

Persoanele care suferă de această afecțiune nu au motive de îngrijorare. Viața lor nu este pusă în pericol dacă suferă de prolaps de valvă mitrală. Totuși, este bine să-ți monitorizezi afecțiunea și să te asiguri că totul este în regulă, acest lucru însemnând să faci un control de specialitate cel puțin o dată sau de două ori pe an. 

În cazuri foarte rare, prolapsul de valvă mitrală poate duce la complicații serioase, precum:

  • Regurgitrare mitrală
  • Insuficiență cardiacă
  • Aritmii
  • Infecția țesuturilor interne ale inimii (endocardită)

Prolapsul de valva mitrală și sportul

În general, prolapsul de valvă mitrală și sportul sunt compatibile, însă înainte de a începe un plan de exerciții fizice, pacientul trebuie să discute cu medicul specialist. De obicei, exercițiile aerobice sunt recomandate în cazul persoanelor cu prolaps de valvă mitrală deoarece întăresc inima și o fac mai eficientă.

Din categoria exercițiilor aerobice fac parte:

  • Mersul pe jos
  • Joggingul
  • Înotul
  • Mersul cu bicicleta

Se recomandă să începi cu un ritm ușor-moderat, timp de 30 de minute în fiecare zi.De asemenea, trebuie să-ți monitorizați ritmul cardiac și să încetinești dacă simți că inima bate  mai rapid sau dacă simți o senzație de amețeală.

Dacă suferi de dureri în piept, palpitații sau alte simptome, ți se pot prescrie medicamente beta-blocante pentru a încetini ritmul cardiac în timpul exercițiilor fizice. 

Conform Asociației Americane a inimii, atleții cu prolaps de valvă mitrală pot practica orice sport, cu condiția să nu aibă niciuna dintre următoarele caracteristici:

  • Sincopă anterioară, de origine aritmogenă
  • Tahicardie supraventriculară susținută sau repetitivă, nesusținută sau tahiaritmii ventriculare frecvente și/sau complexe la monitorizarea Holter ambulatorie
  • insuficiență mitrală severă evaluată cu imagistica color-flow
  • Disfuncție sistolică VS (fracția de ejecție mai mică de 50%)
  • Eveniment embolic anterior
  • Istoric familial de moarte subită legată de prolaps de valvă mitrală

Sportivii cu prolaps de valvă mitrală care au oricare dintre caracteristicile menționate mai sus pot participa numai la sporturi de competiție de intensitate scăzută, precum: bowling sau golf.

Așadar, prolapsul de valvă mitrală este o afecțiune minoră a inimii. Poți avea o viață normală dacă duci un stil de viață sănătos cu alimentație corespunzătoate și activitate fizică moderată zilnică. Începe chiar de astăzi! Dacă vrei să știi ce și cum trebuie să mănânci, îți recomandăm ghidul pentru alimentație. 

Surse foto: iStock

Surse articol: Medicalnewstoday.com, Verywellhealth.com, Aac.org

Articolul urmator
Mielopatie cervicală: cauze, simptome și tratament
Mielopatie cervicală: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (7)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.