Tulburarea deliranta - cauze, simptome, diagnostic

Tulburarea deliranta - cauze, simptome, diagnostic
Paraschiv Teodora
Duminică, 15.05.2011

Cuprins

Bolile psihice sunt in general un subiect tabu deoarece persoanele care sufera de aceste afectiuni interactioneaza mai greu cu cei din jur si reprezinta adesea un stigmat pentru familie. Afla totul despre tulburarea deliranta si cum se poate tine sub control acest sindrom!

Cauzele tulburarii delirante

In materialele teoretice de psihiatrie tulburarea deliranta se clasifica dupa urmatoarele cauze:

- delirium datorat unor conditii medicale generale

- delirium indus de o substanta; acesta poate fi determinat de alcool, amfetamine, cannabis, cocaina, halucinogene, inhalante, opiacee, sedative, hipnotice, anxiolitice si alte droguri sau medicamente.

- delirium datorat unor cauze multiple: encefalopatie hepatica, traumatism cranian, encefalita virala , abstinenta de la alcool.

Pe langa acestea exista si alte numeroase cauze de delir inca necunoscute.

Copiii sunt mai predispusi la delir decat adultii, in special in cadrul bolilor febrile sau dupa administrarea unor medicamente.

Simptomele tulburarii delirante

Daca ai tulburare deliranta in perioade scurte de timp (ore sau zile) iti vei pierde gandirea clara constienta si nu vei recunoaste lucrurile si persoanele din jur. Atentia iti poate fi captata de lucruri marunte neimportante si iti este greu sa porti o conversatie.

In cadrul acestei afectiuni psihice alte simptome pe care le poti avea sunt: pierderea memoriei recente, dificultate in a articula cuvinte (dizartrie), in a numi obiecte (disnomie), imposibilitatea de a scrie (disgrafie) sau chiar imposibilitatea de a intelege limbajul (afazie ). Vorbirea poate fi divaganta, irelevanta sau accelerata si incoerenta; poti trece pe neasteptate de la un subiect la altul.

tulburare deliranta

Persoanele cu delir sunt adesea dezorientate in timp (poti crede ca este dimineata la miezul noptii) sau in spatiu (atunci cand esti la spital esti ferm convinsa ca de fapt te afli acasa).

Alte semne ale tulburarii delirante sunt interpretarile eronate, iluziile si halucinatiile. De exemplu batutul in usa poate fi luat in mod eronat drept foc de arma (interpretare), pliurile paturii de pe pat pot parea a fi obiecte animate (iluzie), ori pot apare imagini si obiecte plutind in aer (halucinatii).

Perceptiile eronate nu sunt doar vizuale ci si auditive (poti auzi voci), olfactive, tactile sau gustative.

Tulburarile din cadrul delirului apar in special seara, dimineata manifestarile fiind reduse sau chiar absente.

Diagnosticul de tulburare deliranta

Diagnosticul de tulburare deliranta poate fi stabilit doar de medicul psihiatru. Acesta, dupa o discutie cu pacientul si cu familia sa si dupa o serie de analize, va decide daca este vorba despre delir si care este cauza sa.

In general pentru a stabili acest diagnostic este necesar sa existe:

- o perturbare de constienta ori de focalizare, sustinere sau deplasare a atentiei

- o modificare in cunoastere (deficit de memorie, dezorientare, perturbarea limbajului) sau in perceptie

- simptomele se dezvolta in decursul unei scurte perioade de timp si fluctueaza pe durata unei zile

In cazul delirului datorat unor conditii medicale generale exista dovezi in examenul fizic sau in datele de laborator ca tulburarea este data de o conditie medicala generala.

Delirul indus de o substanta poate fi confirmat de prezenta la analizele de sange a unui drog sau medicament ce poate induce manifestarile specifice afectiunii.

Daca delirul este produs de abstinenta, din istoric va reiesi faptul ca tulburarea apare la scurt timp dupa intrerupere administrarii unui medicament sau drog.

Tratamentul tulburarii delirante

Atunci cand este posibil, se incearca tratarea cauzei delirului. De exemplu se trateaza infectia ce dermina febra si delirul, se intrerupe administrarea medicamentului sau drogurilor ce pot da aceasta tulburare.

Cand nu se cunoaste cauza, se incearca tratarea delirului cu medicatie antipsihotica si sedativa, dar care nu s-a dovedit complet eficienta.

Vezi si
Oligurie: cauze, simptome și tratament
Oligurie: cauze, simptome și tratament
Raluca Margean | Duminică, 15.05.2011
Limba încărcată: cauze, simptome și tratament
Limba încărcată: cauze, simptome și tratament
Raluca Margean | Duminică, 15.05.2011
Ataxia Friedreich: cauze, simptome și tratament
Ataxia Friedreich: cauze, simptome și tratament
Raluca Margean | Duminică, 15.05.2011
Articolul urmator »
Sindromul Bartter: cauze, simptome și tratament
Sindromul Bartter: cauze, simptome și tratament
Raluca Margean | Luni, 31.03.2025
Incepe quiz
Ce tulburare psihică riști să ai?
Ce tulburare psihică riști să ai?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.1 (16)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Sindromul Skeeter: cauze, simptome și remedii
Raluca Margean | Duminică, 29.09.2024

Ne găsești pe