15 lecţii de viaţă pe care nu le înveţi la şcoală

15 lecţii de viaţă pe care nu le înveţi la şcoală
Redactor Divahair.ro
Vineri, 29.07.2016

Cuprins

Societatea în care trăim pune un preţ enorm pe educaţie: ne petrecem primii ani de viaţă în şcoală, iar procesul nu se opreşte niciodată. Acceptăm fără să chestionăm faptul că avem nevoie de ajutor în matematică, economie, literatură sau limbi străine, dar lucrurile se schimbă atunci când vine vorba de educaţia emoţională. Nevoia de a fi educaţi în lucruri ce ţin de integritate sau felul în care relaţionăm cu oamenii nu este la fel de naturală – însă este necesară.

Descoperă, în continuare, 15 lecţii de viaţă pe care nu le înveţi la şcoală!

Nu îţi consuma rezervele de energie pentru lucrurile minore

Este uşor să cazi în capcana de a te concentra asupra lucrurilor minore, care nu vor avea niciodată un impact semnificativ asupra vieţii tale. Atunci când îţi foloseşti întreaga energie pe tivul nefinisat al rochiei sau transformi lucrurile care te enervează într-un dezastru, îţi pierzi perspectiva asupra lucrurilor şi îţi reduci drastic abilitatea de a te bucura de prezent.

Viaţa poate fi imprevizibilă şi îţi va ridica obstacole

Evită să crezi că anumite lucruri pur şi simplu nu ți se pot întâmpla ţie sau apropiaţilor tăi. Nu este deloc o viziune pesimistă, dar astfel îţi vei păstra deschiderea şi vei reduce riscul de a fi complet destabilizată atunci când te vei confrunta cu o situaţie neprevăzută.

Fă distincţia între egocentrism şi încredere în sine

Este un lucru minunat să fii conştientă de calităţile tale şi să ştii că te poţi baza întotdeauna pe tine, însă puţine alte lucruri te pot îndepărta de oameni precum narcisismul exagerat. Conştientizează valoarea celorlalţi şi apreciază-le calităţile – viaţa nu este o competiţie.

Experienţele sunt mai importante decât bunurile

Visezi la o vacanţă, dar raţiunea îţi spune că este momentul să investeşti într-un set nou de electrocasnice? Relaţiile pe care le stabileşti cu ceilalţi şi experienţele sunt mai importante decât bunurile pe care le vei aduna în drumul tău către succes. Fără sprijinul familiei şi un grup de prieteni pe care să te bazezi, bunurile materiale îţi vor umple casa, însă nu şi sufletul. Să îţi stabileşti un set de priorităţi te poate ajuta să găseşti lucrurile cu adevărat importante pentru tine.

Nimeni altcineva nu te poate face fericită – doar tu

Fericirea şi starea emoţională în care te afli sunt propria ta responsabilitate. Ţine de fiecare dintre noi să identificăm lucrurile care ne aduc echilibrul şi fericirea. Relaţiile cu oamenii din jur ne îmbogăţesc viaţa şi ne ajută să evoluăm, însă nimeni altcineva nu te poate face fericită dacă nu îţi doreşti acest lucru. Doar tu!

Caracterul şi integritatea contează

Este mai important decât crezi să îţi păstrezi integritatea şi caracterul, chiar şi atunci când simţi că eşti nevoită să faci un compromis major. Faptele şi promisiunile pe care le onorezi sunt lucrurile care te vor transforma într-o persoană de încredere pentru familie, prieteni şi colegi de serviciu. Fii genul de persoană cu care alţii se pot mândri că o cunosc.

Iartă-ţi prietenii, duşmanii şi pe ţine însăţi

Să faci greşeli stă în natura umană. Fiecare dintre noi avem momente în care nu acţionăm aşa cum ne-am fi dorit sau comitem greşeli, deşi pornim cu cele mai bune intenţii. Ranchiuna aduce doar sentimente negative şi te împiedică să te bucuri din plin de viaţă, aşa cum ar trebui.

O glumă bună este uneori cel mai bun medicament

Fă-ţi o prioritate din a râde zilnic! Orice obstacol va fi mai simplu de trecut atunci când ai o stare de spirit pozitivă.

Nu există niciun substitut pentru exerciţiu, hrană sănătoasă, aer proaspăt şi soare

Nu te gândi niciodată că sănătatea de fier de care te bucuri acum este permanentă. Corpul tău nu este o entitate separată de spirit, aşa că începe să faci cele mai bune alegeri pentru tine – chiar şi atunci când vine vorba de nutriţie.

Consecvenţa te va ajuta să obţii aproape orice

Nu renunţa niciodată. Uită de mitul conform căruia talentul este un har, pentru că este doar o scuză de a nu lucra mai mult la dezvoltarea calităţilor tale. Fixează-ţi scopuri clare şi cultivă-ţi motivaţia în fiecare zi!

Eşecurile fac parte din viaţă

Fiecare dintre noi am avut parte de un eşec la un moment dat. Chiar dacă te poate demoraliza pe moment, este o experienţă din care vei avea mult de învăţat şi te va aduce pe traiectoria potrivită.

Învaţă din greşelile altora

Ne place să credem că suntem diferiţi şi este adevărat într-o anumită măsură. Însă anumite lucruri vor avea acelaşi impact asupra tuturor, aşa că învaţă din greşelile altora şi nu îţi sabota propriile şanse.

Nu te teme să le arăţi şi să le spui altora că îi iubeşti

Viaţa este limitată, aşa că nu rata nicio ocazie în care să spui ceea ce simţi. Regretele pe care le vei simţi odată ce va fi prea târziu sunt un memento că ar trebui să îţi învingi teama de a fi considerată vulnerabilă. Iubeşte din toată inima şi lasă-te iubită!

Schimbările mici au un impact major

Nu subestima impactul schimbărilor mici sau importanţa de a acţiona întotdeauna pe baza convingerilor tale. În acest mod, nu doar că vei rămâne autentică, ci vei determina și schimbarea în ceilalţi, pentru a putea lăsa în urmă un loc mai bun decât cel pe care l-ai găsit.

Citeşte şi 22 de sfaturi de la femeile de 60 de ani pe care trebuie să le asculţi la 30!

Articolul urmator »
8 exerciții antistres pe care le poți face acasă
8 exerciții antistres pe care le poți face acasă
Raluca Margean | Luni, 04.03.2024
Incepe quiz
Ce limba straina ar trebui sa inveti?
Ce limba straina ar trebui sa inveti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (2)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Megalofobia: ce este și cum îți poate afecta viața
Raluca Margean | Sâmbătă, 20.04.2024
Greșeli alimentare care te pot îmbolnăvi
Andreea Baluteanu | Miercuri, 20.03.2024

Ne găsești pe