Ce spune numărul de prieteni pe care îi ai despre inteligența ta

Ce spune numărul de prieteni pe care îi ai despre inteligența ta

Mihaela Onofrei, redactor Divahair.ro

„Spune-mi cu cine te împrietenești, ca să-ți spun cine ești” – această vorbă înțeleaptă reflectă întocmai realitatea unei relații de prietenie. Se spune că ne înconjurăm cu persoanele de care avem nevoie, iar caracterul prietenilor noștri spune foarte multe despre personalitatea noastră. 

Un studiu nou duce mai departe legătura dintre prieteni. Satoshia Kanazawa și Norma Li, cercetători renumiți în domeniul psihologiei, au găsit o legătură între numărul de prieteni pe care îi avem și gradul nostru de inteligență.

femeie care se gandeste

Iată ce spune numărul de prieteni pe care îi ai despre inteligența ta!

Studiul a arătat că oamenii inteligenți au mai puțini prieteni. La o primă vedere, cercetarea nu vrea să sugereze că persoanele deștepte sunt antisociale sau că au probleme în a lega prietenii cu cei din jurul lor. Este mult mai probabil ca persoanele inteligente să aibă o problemă în ceea ce privește conectarea cu ceilalți, deoarece acestea văd lumea într-un mod diferit. Oamenii deștepți nu doar văd lucrurile diferit, ci au și o cu totul altă percepție asupra lumii. Pentru ei, poate fi mai plăcută lectura sau studiul decât ieșitul în oraș.

Un alt aspect important al teoriei conform căreia oamenii deștepți au prieteni puțini este faptul că există mai multe forme de inteligență. Doctorul Robert Sternberg de la Universitatea Cornell spune că, din punct de vedere psihologic, nu există oameni supradotați sau suprainteligenți. Există mai multe tipuri de inteligență: analitică, creativă, practică etc. IQ-ul mare este recompensat la școală, însă acei copii inteligenți nu își vor dezvolta și inteligența socială, emoțională și practică, având șanse foarte mici de a reuși în viață.

prietene care vorbesc

Teoria Savanah

Această teorie sugerează că trăsăturile pe care le-am moștenit de la strămoșii noștri au creat fundația pentru ceea ce ne face fericiți în acest moment. Strămoșii noștri erau mult mai preocupați de supraviețuire decât de distracție. Așadar, dacă nu contribuiai în niciun fel în acest sens, erai nefolositor grupului. Relațiile între strămoșii noștri erau importante doar atunci când venea vorba de mâncare, supraviețuire și reproducere. Așadar, acest nivel de satisfacție se mai regăsește și în prezent la persoanele inteligente.

Pe lângă faptul că persoanele inteligente au mai puține interacțiuni sociale, se pare că nu simt nicio satisfacție sau împlinire sufletească atunci când leagă anumite relații de prietenie. Cercetările au arătat că oamenii care trăiesc în zone urbane aglomerate nu stabilesc legături de durată și sunt greu de mulțumit, pe când oamenii care au mai multe interacțiuni cu prietenii apropiați sunt mult mai fericiți.

Cu adevărat suprinzător a fost faptul că persoanele inteligente au avut rezultatele opuse. Potrivit studiului, persoanele inteligente se simt mult mai bine în locuri supraaglomerate, fără a stabili legături.

Cu alte cuvinte, cu cât ești mai deștept, cu atât mai puține interacțiuni ai cu cei din jurul tău.

Articolul urmator
50 de citate inteligente care te vor pregăti pentru orice situație
50 de citate inteligente care te vor pregăti pentru orice situație
Ce spune lista ta de prieteni de pe facebook despre tine?
Incepe quiz
Ce spune lista ta de prieteni de pe facebook despre tine?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.3 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - psihologie

    1. 8 exerciții antistres pe care le poți face acasă (625 vizite)