Cum să faci față durerii dacă vei petrece primele sărbători fără o persoana iubită

Cum să faci față durerii dacă vei petrece primele sărbători fără o persoana iubită

Alida Enache

Ai putea crede că sărbătorile de iarnă sunt un prilej de bucurie pentru toată lumea, dar, din păcate, realitatea este total alta pentru cei care și-au pierdut un membru al familiei. Știm cu toții că viața este trecătoare și că nimic nu este efemer. Mai devreme sau mai târziu vom fi puși în groaznica situație de a ne pierde o persoană dragă, iar acest lucru ne-ar putea sfâșia sufletul iremediabil.

Primele sărbători fără acea persoană mult iubită pot fi foarte dificile și mulți ajung în postura de a nu știi ce să facă, de a nu știi dacă să sărbătorească sau nu, de a nu știi cum să păstreze vie amintirea celei/celui care nu mai este printre ei. Găsești în rândurile de mai jos o discuție între un psiholog și o femeie care și-a pierdut mama în urmă cu câteva luni, dar și cinci sfaturi care te vor ajuta să depășești mai ușor această perioadă fără acea persoană iubită.

Imagine cu o femeie tristă lângă un brad de Crăciun

„Mama mea a murit, fulgerător, în luna noiembrie a acestui an. Acestea vor fi primele sărbători pe care le voi face ea. În mod normal, abia așteptam să vină sărbătorile de iarnă pentru a le putea petrece timp cu familia mea, dar acum, parcă îmi este din ce în ce mai frică de această perioadă a anului. Nu cred că mama mea și-ar dori să fiu afectată în felul acesta. Chiar încercă să fiu puternică și să trec peste, dar nu știu ce să fac. Ce pot face pentru a dispărea tristețea și teama?”

„Să trăiască fără o persoană dragă probabil că este cea mai mare provocare prin care poate trece cineva. Abia putem depăși faptul că acea persoană a murit, nici nu este de mirare că simțim că nu putem trece mai departe! Simpla idee de a trăi fără ea poate fi copleșitoare, fie că ne referim la o zi normală din viață sau la sărbătorile de Crăciun.

Există cinci etape ale durerii: șoc/negare, depresie, furie, învinovățire și acceptare. Fiecare persoană care a pierdut un om drag va trece prin toate aceste cinci etape. Este normal să te simți rău în timp ce încerci să accepți situația și să-ți recuperezi pacea. Aceste emoții negative nu trebuie să fie respinse, deoarece ele reprezintă un o etapă importantă din procesul de vindecare. Lasă să iasă la suprafață toată durerea, simte-o, proceseaz-o și nu te grăbi să o depășești!

Primul an de la pierdere poate fi cel mai greu, pe măsură ce încerci să-ți creezi o nouă normalitate a vieții. Este dificil să sărbătorești ceva fără mama ta, fie că este vorba despre ziua ta de naștere sau despre Crăciun. Cu siguranță că acum te simți goală și singură, dar asta nu înseamnă că nu poți simți și bucurie. Dacă mama ta ți-a oferit multe cadouri frumoase și amintiri minunate, nu este deloc greșit să sărbătorești în cinstea ei. Mai mult, este foarte sănătos să-ți împărtășești experiențele și suferința cu cei dragi. La masa de Crăciun ai putea plânge de dorul mamei tale, iar apoi te-ai putea simți fericită pentru că ai aproape alte persoane dragi... Este perfect normal! Poți lăsa un loc liber la masă, mai ales dacă mama ta avea un spațiu special și poți așeza un lucru de-al ei pe scaun.

Poți chiar să pregătești mâncarea ei preferată sau să te uiți împreună cu restul familiei la filmul ei preferat. Dacă mama ta avea anumite obiceiuri de sărbători, poți încerca să le pui tu în practică pentru a păstra amintirea ei vie.

Nu va veni niciodată acea zi în care să nu te mai simți tristă că o persoană dragă a murit, dar intensitatea durerii va scădea treptat, pe măsură ce va trece timpul. Într-un final, vei reuși din nou să te bucuri de minunățiile vieții.”

Imagine cu mâna unei femei în vărstă și cu mâna unei femei tinere

Sfaturi care să te ajute în supraviețuirea primei vacanțe după pierderea unei persoane dragi

1. Nu trebuie neapărat să sărbătorești dacă nu simți nevoia să faci asta.

Chiar dacă a sosit perioada sărbătorilor, asta nu înseamnă că și tu trebuie să faci ceva deosebit în aceste zile. Deși apropiații tăi au cele mai bune intenții și probabil că își doresc să te facă te simți mai bine, nu e nimic greșit în a le spune „nu”. Nu trebuie să participi la nicio festivitate la care încă nu te simți pregătit/ă să iei parte. Mai mult, nu este cazul să lași pe nimeni să-ți spună că nu poți face alegerile potrivite pentru tine în momentul de față. Fiecare persoană în parte gestionează durerea într-un mod diferit.

Dacă ai pierdut pe cineva de curând, probabil că simți nevoia să amâni o întâlnire de familie și, implicit, sărbătorirea Crăciunului. Ei bine, este perfect normal să consideri asta. O simplă dată din calendar nu te poate obliga să faci anumite lucruri. Ia-ți timpul de care ai nevoie pentru a te vindeca!

2. Poți continua cu vechile tradiții sau poți descoperi altele noi.

Atunci când pierzi o persoană dragă, ți-ai putea găsi alinarea în acele tradiții care îți amintesc de ea. De exemplu, te-ai putea uita la filmele sale preferate de sărbători sau ai putea să pregătești acele mâncăruri care îi plăceau cel mai mult. Dacă te simți ciudat să faci toate acele lucruri pe care le făceai înainte, poți încerca să-ți creezi noi obiceiuri. Chiar dacă vei schimba tradițiile de sărbători din casa ta sau din familia ta, poți aprinde o lumânare pentru persoana care nu mai este la masă cu tine. Mai mult, poți lăsa liber și acel scaun pe care ea obișnuia să stea.

3. Cere ajutorul atunci când ai nevoie de el.

Durerea este epuizantă și te-ai putea confrunta cu foarte multe stări pe parcursul acestei perioade. Poate deveni destul de greu să treci peste situațiile normale de zi cu zi. Dacă simți că ai obosit și că nu mai poți să depășești singur/ă toată această situație, cere ajutorul apropiaților tăi! Nimeni nu vrea să te vadă suferind și cei care te iubesc abia așteaptă să-ți întindă o mână de ajutor.

4. Concentrează-te asupra sănătății tale mintale.

Dacă simți că ești pe cale de a o lua razna, este foarte probabil ca acest lucru să se și întâmple. Poate fi destul de dificil să gestionezi singur/ă moartea uneori persoane dragi, așa că ai putea încerca să vorbești despre durerea ta cu alții. De exemplu, ai putea participa la ședințe de terapie pentru a înțelege mai bine ce s-a întâmplat și pentru a-ți face ordine în gânduri.

5. Atenție la mecanismele nesănătoase de adaptare (coping)

Dacă a trecut mai mult timp de la pierderea persoanei dragi, dar tu încă te simți apatic/ă, epuizat/ă și fără speranță, atunci ar trebui să consulți un psiholog. Acestea sunt semne clare ale depresiei. Dacă nu acționezi încă de la primele semne, ai putea ajunge în multe situații neplăcute, precum izolarea, consumul excesiv de alcool și chiar auto-vătămarea. Este foarte important să ai grijă de tine chiar dacă ești în doliu! Odihnește-te, hrănește-ți organismul, hidratează-te și fă mișcare... chiar dacă îți este greu!

Citește și: Scrisoare deschisă pentru părinții care și-au pierdut un copil

Surse articol: Floridatoday, Ccmhhealth, Huffpost

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Injecții pentru slăbit: cum funcționează și ce efecte adverse există
Injecții pentru slăbit: cum funcționează și ce efecte adverse există
Unde îți vei petrece Revelionul?
Incepe quiz
Unde îți vei petrece Revelionul?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.8 (9)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - psihologie

    1. 8 exerciții antistres pe care le poți face acasă (259 vizite)