Cum să-i citești pe ceilalți în 30 de secunde

Cum să-i citești pe ceilalți în 30 de secunde

Redactor Andreea Baluteanu

Sunt persoane care reușesc să ne descifreze intențiile din prima clipă în care și-au încrucișat privirea cu a noastră. Există o teorie conform căreia creierul nostru are abilitatea de a anticipa reacțiile și replicile unui om înainte ca acesta să le rostească, iar cei „dotați” cu abilități extrasenzoriale ne dovedesc că acest lucru este cu putință!

Crezi că tu nu ești capabilă să dai dovadă de aceste puteri paranormale și că nu ești înzestrată cu darul „citirii” celorlalți? Noi te contrazicem și îți arătăm în rândurile de mai jos cum să citești o persoană în doar 30 de secunde!

Știi cu cine ai de-a face în doar 30 de secunde!

Nu îți vom promite că, după ce vei citi articolul nostru, vei dobândi și tu superputerea de a rosti replicile înaintea interlocutorului tău, ca într-o piesă de teatru suprarealistă, dar, cu siguranță, vei învăța cum să îi descifrezi mai bine personalitatea!

cum sa ii citesti pe ceilalti

Psihologii spun că o serie de componente ale personalităţii umane pot fi decodate ușor în primele 30 de secunde! Descoperă semnalele după care trebuie să te ghidezi!

Cum să știi dacă poți avea încredere sau nu. Intuiția, acel mitic al șaselea simț, cu care toți suntem înzestrați, dar pe care prea puțini știm cum să îl punem în valoare, ne comunică instant dacă putem sau nu să ne bazăm pe persoana pe care am cunoscut-o. De multe ori însă, noi alegem să ignorăm avertizările primite, mai ales dacă avem în față un exemplar atrăgător, dotat cu charismă.

Cum îți dai seama dacă poți sau nu să ai încredere? Analizează primul sentiment, cel care te inundă imediat ce ai încrucișat privirea cu el: nu așteaptă să îți zâmbească sau să te atingă. Ochii nu mint niciodată, iar privirea lui îți va spune ce trebuie să știi: se uită la tine deschis, direct, iar tu te simți invadată de o senzație de calm, de bucurie sau pur și simplu de liniște? E clar, poți urma persoana respectivă oriunde! Dimpotrivă, te privește din colțul ochilor, te măsoară analitic, iar răspunsul tău este o vagă senzație de neliniște, de agitație, de parcă nu ți-ai dori să fii acolo? Orice ar spune și ar face după, nu îi acorda credit nelimitat!

Te minte sau nu? Specialiștii în studierea comportamentelor ne indică semnalele care ne transmit că persoana din fața noastră încearcă să ne manipuleze sau să denatureze, parțial sau nu, adevărul. Din nou, privirea sa e un indice de valoare: nu ține însă cont de preconcepția populară că, dacă nu se uită adânc în ochii tăi, te minte! Cel mai probabil, e doar o persoană timidă! Ceea ce ar trebui să te alarmeze este insistența cu care te privește, fixându-și căutătura în a ta, de parcă ar încerca, instinctiv, să îți transmită la nivel psihologic o anumită opinie sau convingere. Nu au conotații prea bune nici clipitul des, brațele încrucișate peste piept, ritmul foarte rapid sau, dimpotrivă, foarte lent al vorbirii, utilizarea multor cuvinte negative sau a celor care întăresc în mod artificial o afirmație: „îți jur”, „pe cuvântul meu”, „nu te mint”.

Te place sau nu? Limbajul corpului îți dezvăluie clar, în doar 30 de secunde, dacă persoana din fața ta te place sau nu. Corpul său este „deschis” către tine? Picioarele sunt îndreptate spre tine, brațele sunt relaxate, cu umerii orientați către spate, bărbia e ridicată și nu se teme să realizeze un contact vizual cu tine, dar nu unul insistent, precum cel la care apelează mincinosul? În acest caz, știi cu siguranță, în doar 30 de secunde, dacă ți-ai cucerit sau nu interlocutorul (atenție, nu ne referim doar la o relație amoroasă).

Introvertit sau extrovertit. Gradul de sociabilitate este, la rândul său, descifrat în primele 30 de secunde. Nu ține cont doar de numărul sau frecvența replicilor sale: la fel de important este limbajul non-verbal. Ochii îi strălucesc, are o voce vibrantă, puternică, își acompaniază spusele de gesturi și are o mimică facială activă, expresivă? Ai în fața ta o persoană comunicativă! Dacă, dimpotrivă, are o figură calmă, făcând economie de mișcări, vocea e liniștită, iar cuvintele sunt rostite pe un ton egal, fără prea multe onomatopee, poți ști cu siguranță că ești alături de un om introvertit.

cunostinta

Poți afla dacă are manii. Micile ticuri comportamentale îți spun o adevărată poveste despre persoana din fața ta, dacă ești destul de deschisă să o asculți! Evită să dea mâna cu tine, să te atingă și pare că are o grijă excesivă să nu se apropie de ceilalți? Ai grijă, poate fi ori o persoană obsedată de igiena corporală, ori una cu tulburări comportamentale. Își roade unghiile, își trece mâna prin păr în mod repetat sau dă din umeri cu frecvența unui tic? Înseamă că e anxios, emoționat (și nu într-un sens pozitiv) sau chiar de-a dreptul terifiat în prezența ta.

Dar poți decide dacă e competent sau nu? Să presupunem că lucrezi în domeniul resurselor umane și trebuie să decizi dacă vei angaja sau nu o persoană. Să îi citești „gradul” de competență, implicarea și seriozitatea în doar 30 de secunde, fără a arunca vreo privire asupra calificativelor sale, e aur pur. Psihologii arată, din nou, ostentativ, către expresiile faciale, dar pun accent și pe fizionomie.

Alexander Todorov este cercetătorul care a căutat să asocieze trăsăturile chipului cu impresia pe care acestea o consolidează în 30 de secunde. El înclină să creadă că oamenii cu buze subțiri și cu riduri în jurul ochilor sunt mai inteligenţi, intelectuali și hotărâți, iar cei cu buze cărnoase, cu față de copil și ochi mari sunt percepuți ca fiind naivi, deschiși și încrezători, fără a excela însă în competitivitate. Noi nu te sfătuim însă să te bazezi prea mult pe aceste considerente, ținând cont că ele se aplică mai degrabă sferei primei impresii formate în mod subconștient, care nu se dovedește întotdeauna corectă!

Ascultă ceea ce spune! De cele mai multe ori, suntem mult prea concentrate asupra noastră, căutând mai degrabă să facem o bună impresie decât să ascultăm cu adevărat ceea ce spune celălalt. Fă acest mic exercițiu și vei vedea cum „citirea” interlocutorilor va deveni o obișnuință (și, în plus, te va scăpa de emoții).

Ce părere ai? Crezi că poți ajunge să citești un om, în doar 30 de secunde, cu ajutorul indicațiilor noastre? Noi suntem de părere că merită să aplici mereu aceste trucuri!

Surse foto: IStock

Articolul urmator
Sirop de brad: beneficii și proprietăți
Sirop de brad: beneficii și proprietăți
Ce te diferentiaza de ceilalti?
Incepe quiz
Ce te diferentiaza de ceilalti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.9 (14)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - psihologie

    1. 8 exerciții antistres pe care le poți face acasă (608 vizite)