Cum să îți păstrezi creierul tânăr: sfaturi de care să ții cont pentru o minte ageră

Cum să îți păstrezi creierul tânăr: sfaturi de care să ții cont pentru o minte ageră

Redactor Divahair.ro

Deși sănătatea poate depinde de multe organe ale corpului, creierul este, de departe, cel mai important instrument pe care oamenii îl au la dispoziție. Întregul parcurs al vieții depinde de această masă de neuroni cu o greutate cuprinsă între 1,2 și 1,4 kilograme. Toate deciziile pe care le iei, toate gândurile și ideile tale și chiar calitatea vieții pe care o trăiești sunt influențate dramatic de felul în care îți funcționează creierul.

În consecință, sănătatea creierului ar trebui să fie o prioritate pentru toți oamenii. Există mulți factori ce pot avea un efect asupra bunei sale funcționări, motiv pentru care e important să iei măsuri pentru a limita efectele negative ale mediului extern, fie că e vorba de stres, fie de oboseală, suprasolicitare sau, pur și simplu, emoții negative.

Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să îți păstrezi creierul tânăr, pe parcursul întregii vieți:

Ai grijă de memoria ta

Memoria este baza ta de date. Tot ce trăiești este înregistrat și catalogat minuțios de creierul tău, pentru a fi folosit mai târziu, când situația o cere. Toate experiențele tale se transformă în timp în amintiri și te ajută să colectezi informații despre oameni și lumea în care trăiești, informații pe care le folosești apoi pentru a lua decizii care îți pot afecta întreaga viață. În consecință, cu cât știi și ții minte mai multe, cu atât mai ușor îți va fi să iei decizii corecte și benefice pentru tine.

Stresul, depresia, traumele fizice și abuzul de substanțe sunt toate elemente ce îți pot afecta grav memoria, atât pe termen lung, cât și pe termen scurt. Tocmai de aceea, e important să iei măsuri, acolo unde poți, pentru a limita sau diminua efectul acestor factori asupra memoriei tale. Cu toate că nu te poți feri mereu de lucrurile care te afectează, poți folosi diverse trucuri practice pentru îmbunătățirea memoriei. Le găsești aici!

De asemenea, e important să încerci să limitezi efectele factorilor negativi din viața ta acolo unde poți. Asta poate însemna să muncești mai puțin, să te odihnești mai mult, să mergi într-o vacanță sau chiar să-ți faci un nou hobby. Orice funcționează pentru tine - important este să nu îți neglijezi niciodată memoria. În plus, dacă începi să vezi efecte negative, cum sunt lapsusurile foarte frecvente sau scăpări de memorie, să iei măsuri, începând cu un control la medic.

Cultivă-ți inteligența

Deși acesta e un termen foarte abstract, fără o definiție clară și definitivă, nu există niciun om care să nu știe ce este inteligența umană. De cele mai multe ori, atunci când e vorba de inteligența cuiva, se face referire la capacitatea sa de analiză sau cunoștințele persoanei respective. Există însă numeroase alte elemente care pot influența inteligența, cum ar fi empatia, abilitățile noastre sociale și chiar starea de sănătate.

Important de reținut este faptul că inteligența nu este un lucru fix. Cu suficiente eforturi și un stil de viață sănătos și activ, poți să îți crești inteligența. Mai mult, există numeroase moduri prin care poți face asta. Unul dintre ele este prin învățare continuă, în toate etapele vieții. Conform Harvard, există o corelație clară între educația superioară și o cogniție mai bună la o vârstă înaintată, motiv pentru care este o idee bună să mergi cât mai departe cu studiile tale.

Cititul este, de asemenea, un alt factor care îți poate influența pozitiv inteligența, motiv pentru care nu ar trebui niciodată să te oprești din citit, indiferent de vârstă. Jocurile logice, rebusul, sudoku sau exercițiile de gândire sunt, și ele, elemente cu un impact pozitiv asupra intelectului, motiv pentru care e o idee bună să le introduci în rutina ta.

Sursă foto: Shutterstock

Articolul urmator
Glanda pineală: ce este și cum îți ajută organismul
Glanda pineală: ce este și cum îți ajută organismul
De ce fel de superstitie ar trebui sa tii cont?
Incepe quiz
De ce fel de superstitie ar trebui sa tii cont?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - psihologie

    1. 8 exerciții antistres pe care le poți face acasă (642 vizite)