Cum te protejezi de un prădător. 6 sfaturi care te vor ajuta să ai grijă de tine

Cum te protejezi de un prădător. 6 sfaturi care te vor ajuta să ai grijă de tine

Otilia Geavlete, redactor Divahair.ro

Lumea pare din ce în ce mai nesigură în jurul nostru și ne surprindem adesea privind cu teamă în dreapta și în stânga. Dar, atunci când dăm cu ochii de o persoană suspectă, în mulțime, la metrou sau pe stradă, întoarcem repede privirea. Un prădător simte imediat teama noastră. Cel mai bine este să ne învingem frica și stânjeneala și să ne uităm la el cu atenție, încercând să reținem cât mai multe amănunte. Nu se știe niciodată cât de folositoare ne vor fi, dacă va trebui să-i facem o descriere completă, de exemplu, dacă ne ducem să-l reclamăm pentru un atac.

Un prădător nu este neapărat un străin, poate fi o persoană care ne este chiar apropiată. Am întâlnit de curând pe cineva și ne-am făcut iluzii romatice; brusc, începe să manifeste anumite comportamente care ne rănesc: se poartă agresiv, poate fi chiar violent fizic, justificând că o face din gelozie sau pare obsedat să ne controleze și să știe totul despre noi. Astfel de purtări nu sunt în regulă și ar fi bine să întrerupi legătura, înainte să se întâmple ceva mai grav.

Dar, înainte să ajungem la astfel de situații de criză, este bine să utilizăm câteva strategii, pentru a ne proteja și a dejuca planurile unui prădător.

1. Ai încredere în instinctele tale

Fie că este vorba despre un partener abuziv sau despre o persoană care s-ar putea să te atace, instinctele te pot avertiza din timp că ceva nu este în regulă. Multe femei se pot înșela la începutul unei relații, considerând că anumite ieșiri violente sunt urmarea unei firi pasionale. Dar, dacă am fi foarte atente la ce ne spune inima, am ști că ne amăgim singure.

Pasiunea, oricât de puternică, nu justifică comportamentele agresive repetate. Așa că, atunci când un bărbat ne lovește de mai multe ori, „din dragoste”, ba chiar înainte să se ajungă la asta, este cazul să luăm măsuri de protecție și să ne îndepărtăm înainte de a fi rănite serios. Același lucru este valabil și cu potențialii prădători din spațiul public. Atunci când cineva ne fixează insistent, are o atitudine ciudată sau doar avem un sentiment de pericol, trebuie să ne încredem în semnalele noastre interne, să devenim vigilenți și precauți.

Un renumit psiholog, Robert Cialdini, spunea că primele senzații la care trebuie să fim atenți într-o relație sunt cele din stomac. Ceva din noi ne avertizează că lucrurile nu sunt în regulă. În astfel de cazuri, nu trebuie să ne sfiim să luăm măsuri. În fond, paza bună trece primejdia rea.

2. Practică conștientizarea

Învață să-ți conștientizezi emoțiile, pentru că ele pot fi adevărați paznici pentru tine. Pe lângă semnalele corpului, starea ta emoțională te poate avertiza când ceva nu este în regulă,. Pentru asta, lasă din când în când telefonul deoparte când ești în public și analizează-ți stările interne. În felul acesta, vei fi pregătită să depistezi cu ușurință acele emoții care îți spun să fugi.

Același lucru este valabil și acasă. Cu cât devii mai conștientă de propriile emoții, cu atât îți dai seama că toate acele senzații confuze legate de o anumită relație semnifică un singur lucru: suferință. Înseamnă că persoana din viața ta nu ține cont de sentimentele tale, te folosește sau chiar te abuzează emoțional, iar cel mai bun lucru este să te îndepărtezi de ea.

3. Nu confunda comportamentele obsesive cu dragostea sau admirația

O persoană care îți trimite zeci de mesaje, care urmărește tot ce faci online, care își creează conturi false pentru a vedea cum reacționezi sau te bombardează cu cadouri și, adesea, cu reproșuri nu este neapărat o alegere bună. Pentru că astfel de comportamente pot fi obsesive și nu au nimic de a face cu dragostea sau admirația, ci cu un sentiment de control și dominare.

Când cineva pe care abia îl cunoști te atacă, pur și simplu, cu atenția sa, apare neinvitat când te aștepți mai puțin și începe să-ți ceară cu insistență lucruri pe care nu ești dispusă să i le dai, fii cu băgare de seamă. Diferența dintre iubire și obsesie se resimte în starea ta de calm și lipsa de teamă în preajma unei persoane. Dacă te simți tensionată sau constrânsă de solicitări nerezonabile, nu ezita să faci un pas înapoi și să ridici un zid de protecție.

4. Ia-ți precauții în mediul online

Nu considera acest îndemn o exagerare, pentru că multe tragedii au început cu un flirt pe Facebook sau cu un schimb de replici amabile în mediul online. Nu știi niciodată ce se ascunde în spatele ecranului, pentru că o persoană îți poate arăta doar lucruri favorabile despre sine. Indiferent de tipul de relație, trebuie să iei câteva precauții în mediul online:

- Nu posta locația ta exactă pe diferite rețele de socializare și ai grijă la aplicațiile care îi pot trimite pe alții direct la domiciliul tău.
- Atunci când te separi de o persoană abuzivă, schimbă-ți parolele de la contul de Facebook până la contul bancar.
- Dacă o persoană se poartă suspect în mediul virtual, încearcă să salvezi toate textele, e-mailurile sau înregistrările compromițătoare.
- Utilizează formulare de contact pe bloguri sau site-uri, mai degrabă decât propriul e-mail.
- Blochează sau dă unfriend oricărei persoane care îți trezește bănuieli.
- Spune-le celor din jurul tău dacă ceva te îngrijorează în interacțiunile tale online, nu doar pentru a te sprijini, ci și pentru a avea martori dacă va fi nevoie.

5. Ia lecții de autoapărare

Astfel de lecții îți dau, realmente, putere, îți amplifică sentimentul de siguranță și protecție. Este esențial să integrezi mișcările de autoapărare în memoria corpului, pentru a putea răspunde cu promptitudine în orice situație de atac. Adesea, un astfel de răspuns prompt poate fi salvator. Dacă simți că amenințarea plutește în aer, ar fi bine să te asiguri că ai și alte metode de blocare a prădătorului la îndemână, cum ar fi un spray paralizant sau un breloc cu electroșocuri.

aparare

6. Cere ajutorul

Chiar dacă ți-e teamă de ridicol și de gândul că primejdiile pe care le vezi sunt doar închipuite, nu ezita să ceri ajutorul. Dacă nu te simți în stare să ieși dintr-o relație abuzivă, sfaturile unui consilier sau terapeut te pot ajuta să-ți găsești resursele necesare și să privești situația mai realist. În cazul în care te găsești în situații de atac în public, adresează-te cât mai specific cuiva din mulțime, cerând ajutorul. Dacă o faci la modul general, oamenii s-ar putea să nu reacționeze, din cauza stânjenelii și difuziunii de responsabilitate. 

Articolul urmator
Cura cu tărâțe de psyllium: cum se ține corect
Cura cu tărâțe de psyllium: cum se ține corect
Câți bărbați vor plânge după tine?
Incepe quiz
Câți bărbați vor plânge după tine?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - psihologie

    1. 8 exerciții antistres pe care le poți face acasă (608 vizite)