Cum sa iti controlezi emotiile

Cum sa iti controlezi emotiile

Redactor Alexa Galgau

Emotiile sunt o parte esentiala si valoroasa a vietii noastre. De multe ori insa, nu avem idee cum sa le gestionam si reactionam impulsiv, facandu-ne rau noua si celor din jur. Iti oferim cateva idei despre cum sa iti controlezi emotiile, pentru a-ti simplifica viata si pentru a te putea bucura cu adevarat de ea.

La fel ca gandurile, emotiile sunt o constanta in viata noastra. Adesea ele ne domina si nu mai reusim sa mentinem claritatea mentala, atat de necesara pentru o viata echilibrata. Emotiile noastre tind de multe ori sa se duca spre extreme. Ti s-a intamplat sa te simti atat de entuziasmata, incat sa actionezi impulsiv, fara sa mai tii cont de riscuri? Sau sa te infurii atat de tare, incat sa nu iti mai dai seama ce spui sau ce faci? Este firesc, se intampla oricui.

Totusi, emotiile pot fi productive si benefice numai atunci cand inveti sa le constientizezi, sa le intelegi si sa le stapanesti. Aceasta nu inseamna sa devii un robot lipsit de reactii si sa nu te mai bucuri de nimic. Dimpotriva, odata ce devii mai atenta la ceea ce se intampla in interiorul tau, poti sa profiti de emotiile pozitive si sa le indepartezi pe cele negative.

In primul rand, ce este o emotie? Desi nu exista o definitie asupra careia sa se puna toata lumea de acord, o emotie poate fi privita ca o combinatie intre o stare mentala si o reactie fizica. De exemplu, atunci cand te bucuri, iti bate inima mai tare si ti se incordeaza muschii. La fel si in cazul anxietatii. Ceea ce faci diferenta intre cele doua reactii fizice este dispozitia mentala.

Care sunt categoriile principale de emotii?

De multe ori nici nu ne dam seama ce simtim. Daca nu definim clar emotia care incepe sa se formeze si sa ia amploare in mintea noastra, aceasta se va intensifica in voie si va ajunge sa ne copleseasca, fara ca noi sa putem controla situatia. In general, exista patru categorii mari de emotii de baza: anxietatea, tristetea, furia si fericirea.

Anxietatea este o stare de neliniste si ingrjorare. Cel mai adesea iti pui intrebari de genul "Ce s-ar intampla daca...?" si incepi sa iti creezi scenarii pesimiste, imaginandu-ti situatii de care iti este teama. Anxietatea este o emotie strans legata de gandul la viitor.

La polul opus, tristetea este orientata spre trecut, cel mai adesea fiind legata de ceva ce ai pierdut. Aceasta emotie te face sa te simti ingreunata, obosita si incapabila sa te concentrezi cum trebuie.

Furia este una dintre cele mai nocive emotii, atat pentru tine, cat si pentru ceilalti si ia amploare rapid, ca o explozie. Ea are legatura cu valorile care ti-au fost atacate si reactia fizica este similara cu aceea a anxietatii. Cand esti furioasa, te simti nedreptatita si neinteleasa. Din pacate, mania este de multe ori subtila, acumulandu-se in timp.

Fericirea are legatura cu ceea ce ti-ai dorit si ai obtinut. Senzatia fizica a fericirii este de corp usor, minte calma si nevoia de a zambi sau de a rade.

Cum sa iti controlezi emotiile

Odata ce ai identificat emotia negativa care a pus stapanire pe tine, urmatorul pas este sa actionezi pentru a o controla. Intreaba-te daca exista ceva ce poti face pentru a rezolva situatia, o actiune concreta prin care sa rezolvi problema care a starnit reactia emotionala. Daca nu gasesti raspuns la aceasta intrebare, exista o serie de lucruri pe care poti sa le faci pentru a stapani haosul emotional si mental din momentele dificile.

  

Iata cateva idei despre cum sa iti controlezi emotiile cu succes:

  1. Nu reactiona imediat. Chiar daca simti ca vei exploda in interiorul tau, nu raspunde la declansatoarele emotionale in secunda urmatoare, deoarece aproape sigur vei face sau spune ceva ce mai tarziu vei regreta. In loc sa fii impulsiva, acorda-ti timp sa respiri adanc si sa te calmezi. Respira astfel timp de cinci minute, lasand muschii sa se detensioneze si inima sa revina la pulsul normal. 

  2. In momentele de calm si liniste gandeste-te la ideea ca ceea ce traiesti este temporar. Recapituleaza-ti emotiile cele mai puternice pe care le-ai avut vreodata, reviziteaza situatiile respective si observa ca nimic nu a durat la nesfarsit. Pe moment, cand ai o emotie puternica, aceasta creeaza o senzatie de permanenta, in special daca este negativa. Daca analizezi cum functioneaza mintea, vei vedea ca orice este temporar. Aminteste-ti de acest aspect atunci cand simti ca emotiile incep sa te controleze si devii impulsiva.

  3. Gaseste o metoda de a elibera ceea ce se acumuleaza la nivel emotional. Daca ai invatat sa tii sub control emotia, este recomandat, totusi, sa o lasi sa se manifeste cumva - niciodata nu e bine sa aduni in tine sentimente negative! Poti sa vorbesti cu cineva apropiat despre ceea ce s-a intamplat sau sa tii un jurnal in care sa asterni tot ceea ce se petrece in interiorul tau. Unii oameni se relaxeaza prin actiuni agresive, precum kickboxingul sau artele martiale. Altii aleg sa mediteze pentru a obtine o stare de pace si pentru a se intelege mai bine. Oricare ar fi varianta pe care o preferi, nu lasa emotiile negative sa formeze "depozite" in sufletul tau!

  4. Priveste imaginea de ansamblu. De cate ori nu s-a intamplat ca o situatie negativa sa duca la rezultate pozitive, neasteptate? Nu degeaba exista expresia "Tot raul spre bine". De multe ori avem o perspectiva obtuza asupra lucrurilor care se petrec in jurul nostru. Este ca si cum ai avea un zid la care ai muncit toata viata si cand te uiti la el vezi doar cele doua caramizi care nu sunt asezate bine. Deschide-ti mintea si aminteste-ti ca orice emotie, fie ea si negativa, este ceva din care poti sa inveti si sa te dezvolti pe viitor.

  5. Fii iertatoare si intelegatoare cu tine insati. De multe ori noi suntem cei mai aspri judecatori ai propriilor noastre actiuni. De cate ori nu ai privit in urma si te-ai suparat pe tine ca nu ai actionat diferit? Scapa de senzatia de aversiune si vinovatie fata de ceea ce ai facut. Numai astfel vei reusi sa te detasezi si sa devii o persoana mai buna. 

  6. Daca consideri ca ai, intr-adevar, o problema emotionala de care nu te poti ocupa singura, apeleaza la terapie. Psihologul te va invata niste tehnici foarte utile pentru a gestiona eficient emotiile care iti stapanesc viata. Nu este nimic neobisnuit in a folosi psihoterapia pentru problemele tale. Dimpotriva, la fel cum ai grija de corp si mergi la medic daca ceva nu e in regula, arati ca aceeasi atentie o ai si pentru minte.

Emotiile sunt un flux continuu in interiorul nostru. Din cauza ca nu avem obisnuinta de a le acorda atentia cuvenita, ele pot fi periculoase pentru noi. Ca sa nu actionezi impulsiv si sa regreti apoi, fa-ti un mare bine si invata cum sa iti controlezi emotiile, in special pe cele negative. Privind in urma, vei fi recunoscatoare ca ai facut acest efort la momentul potrivit!

Articolul urmator
Ce ne sfătuiește medicul Mihail Pautov să facem pentru a ne elibera de stres
Ce ne sfătuiește medicul Mihail Pautov să facem pentru a ne elibera de stres
Test inteligenta emotionala: cat de bine iti gestionezi emotiile?
Incepe quiz
Test inteligenta emotionala: cat de bine iti gestionezi emotiile?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.3 (18)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.